Een betere hond door sterilisatie?

Een betere hond door sterilisatie?
Bij sterilisatie wordt zowel bij de reu als het teefje een castratie uitgevoerd:

 • bij de reu worden de teelballen verwijderd;
 • bij het teefje worden de eierstokken, en soms de baarmoeder, verwijderd.

Voor de beste resultaten kan je een teefje het beste laten steriliseren tussen de eerste en vierde loopsheid. Een reu kan al vanaf zes maanden worden gesteriliseerd.

Na sterilisatie of castratie is je hond minder gevoelig voor bepaalde ziektes. Ook het gedrag van je hond wordt hierdoor beïnvloed en er kunnen lichamelijke veranderingen optreden.

Andere oplossingen

Als je nog niet zeker bent van een sterilisatie/ castratie zijn er ook andere, niet permanente, oplossingen:

 • het inbrengen van een implantaat, suprelorin, dat tijdelijk de productie van testosteron stopt;
 • chemische castratie met het middel Tardac, enkel voor korte duur.


Voordelen en nadelen

 • Je hond heeft minder kans kanker te ontwikkelen, zoals teelbalkanker of kanker aan de eierstokken en baarmoeder.
 • Castratie voorkomt suikerziekte bij een teefje en prostaatproblemen bij een reu.
 • Ongemakken die voorkomen bij een loops teefje worden verkomen.
 • Een loops teefje zal niet meer worden gevolgd door reuen en de reu zal geen aanleiding meer hebben om een loops teefje op te zoeken.
 • Omdat de reu geen drang meer heeft tot voortplanting zal hij rustiger worden. Zijn testosterongehalte ligt lager waardoor hij minder agressief zal zijn. Hij zal ook minder geneigd zijn om zijn territorium af te bakenen met urine.
 • Het teefje kan lustelozer worden, maar ook agressiever of angstiger. 
 • Bij zowel een teefje als een reu is de kans op overgewicht groot.

Voordat je beslist wat het beste is voor jouw hond is het een goed idee eerst de situatie te bespreken met de dierenarts.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


16 reacties

patty van assche

Men vergeet tevens wel te vermelden dat er ook vachtverandering is!! de op wol/ klit vorming is groter.
Tevens zou men het meestal uitvoeren omdat de hond minder dominant zou worden, helaas blijkt dit niet altijd juist te zijn. In het trimsalon komen we dikwijls honden tegen, die door castratie/sterilisatie soms nog dominanter zijn geworden en tevens hebben we ook honden die nog wel op het andere geslacht kruipen. Daar werkt het dus ook niet altijd om een operatie te overwegen.

Wat ook belangrijk is om te weten is dat chemische castratie (dmv hormonen) de kans op kanker kan verhogen.

Wat betreft het tijdstip voor een teefje daar lopen de meningen ver uiteen. En grappig genoeg waren iedereen die ons adviseerde onze teven te steriliseren dierenartsen, en diegenen die ertegen waren dat waren de fokker en ervaringsdeskundigen die wij gevraagd hebben.

Nu lijkt het ook enigszins per ras te verschillen. Wij hebben cavaliers en ik meestal kan ik ze inderdaad aan de vacht er zo uitpikken welke gesteriliseerd zijn. Ook kunnen cavaliers hartproblemen krijgen op latere leeftijd en dan is overgewicht natuurlijk extra belastend.

Wij hebben bewust gekozen het niet te doen. Maar wel een goed onderwerp om eens bewust over na te denken en de voors en tegens af te wegen.

Ilse Altena

Inderdaad veranderd het vacht van de hond door castratie. Onze 2 reutjes zijn nu ruim 12 jaar, 3 jaar geleden de keus van castreren gemaakt omdat er een sheltie teefje bij kwam. Ze is maar 1 x per jaar loops, heeft er geen last van, heeft een zeer goed karakter, dus geen castratie voor haar. Ze heeft nu een mooi vacht, en wij willen liever niet dat haar karakter veranderd. In het verleden hebben we een Staby teefje laten helpen, haar karakter veranderde .ze werd dominanter, soms wat chagrijnig en haar vacht werd een stuk langer, wel goed te onderhouden hoor. Bij een Sheltie ligt dat toch iets anders, die van ons heeft al zo'n vol vacht. Wij hebben besloten het zo te laten, geen operatie. Mede omdat narcose bij Shelties nogal gevoelig ligt. Wat betreft overgewicht, dat ligt toch aan de eigenaren, teveel eten, hapjes tussendoor en te weinig beweging. EMO 1

Omdat mijn cavalier aan de medicijnen is, is gewichtscontrole sowieso lastiger. Door een sterilisatie zou de hormoonhuishouding veranderen wat het nog weer moeilijker maakt. Ik doe mijn best om haar dan groenten bij te voeren (wel maagvulling niet aankomen) maar het blijft een delicate balans. EMO 1

Ilse Altena

Geef je ook sperzieboontjes? Daar zijn ze hier dol op. Ik kreeg dat advies jaren geleden van een Staby fokster , toen onze reu ietsje te dik was, het hielp enorm, hij was zo op het juiste gewicht.Het vult ,maar ze komen er niet van aan.(onze Staby reu is trouwens zowat 18 jr. geworden, EMO 4 mede dankzij de sperziebonen)EMO 1

Oh, ze krijgen van alles en nog wat. Rauw natuurlijk. Witlof, andijvie, worteltjes, komkommer, sperziebonen, sla, etc. Je kunt niet alles geven, spinazie sla ik over bijvoorbeeld. En nachtschade familie schijnen relatief veel honden allergisch voor te zijn dus dat probeer ik ook niet. Maar voor de rest krijgen ze vooral die groente die wij ook eten EMO 1

Faes Jan

Sterilisatie van de reu bestaat ook. Hierbij worden de zaadleiders operatief onderbroken zodat de reu geen teefjes meer kan drachtig maken ! ! ! Het is net als bij een man die beslist heeft dat er geen kinderen meer moeten komen en die zich laat steriliseren. Onze Heros is zo een viertal jaren gesteriliseerd toen hij één jaar was. Het voordeel va,n sterilisatie van een reu is dat je dezelfde hond blijft houden die, zoals bij ons de situatie is, zijn zus en zijn moeder niet meer drachtig kan maken . Bij Heros geen vacht verandering, geen gedrag verandering, wij hebben nog altijd dezelfde fijne reu met alles er op en er aan, en hij heeft geen vetzucht zoals nogal eens gebeurt bij castratie. De ingreep is inwendig, dus operatief en kost dus ongeveer het drievoud van een castratie. Ook Siebe die nu een pupteefje van bij ons bij zich heeft hebben de eigenaars besloten van Siebe te laten steriliseren. Siebe en Lobke wonen echter onder de rook van Rotterdam en daar vallen de dierenartsen hun monden open van verbazing wanneer je deze optie voorbrengt. Siebe is dus hier bij onze dierenkliniek Sanimalia in Diepenbeek gesteriliseerd.
Tot nu toe (beide reuen zijn + 5 jaar) gaat alles prima en naar wens. Heros is nog altijd de fiere, van karakter zachtaardige en vinnige reu.EMO 1

Hoe zou het toch komen dat dierenartsen zo vaak adviseren je huisdieren te laten steriliseren of castreren? Ons reutje was 3 maanden oud toen onze dierenarts al adviseerde hem te laten castreren, waarom was ons niet duidelijk, we hebben het natuurlijk ook niet laten doen.
Toen ik de dierenarts eens goed aankeek zag ik de EURO tekens in zijn ogen. Onze dierenarts was gek op opereren, injecteren en dure speciaal voeding verkopen waar niemand wat mee opschoot, behalve hij dan. Ook zijn medicijnen waren peper duur in vergelijk met anderen bleek later.
Er zijn echte dierenartsen en economische dierenartsen, met het laatste soort kan je beter niet te maken krijgen.

Kathleen De Nijs

onze twee dames zijn allebei hun eierstokken en baarmoeder afgenomen.
Voor ons was de reden geen pups in huis onverwacht te krijgen, en kanker te voorkomen..
Wij nemen onze dames overal mee heen op plaatsen waar ook veel andere honden komen.
En zij lopen vaak los rond zonder leidbandje. Onze oudste de maltezer is pas op jaar steriel gemaakt.
Zij kwam uit een dierenasiel en wij hadden toen nog twee reus, dus dat was zeker noodzakelijk.
Haar figuurtje en karakter zijn niet veranderd.
De jongste onze pincher is al voor haar eerste loopsheid ontdaan van alles.
De dierenarts rade ons dit aan, zij is sterk verzwaart en is een bang schepseltje als het op verandering aankomt. Nu weet ik niet of haar bange karakter hier wat heeft mee te maken, zij is voor haar 6 maand tot 4 maal gewisseld van baasje, als pup heeft ze dus ook niet kunnen wennen op een plaats zoals het hoort. Tot op heden hebben we hier geen spijt van, onze vorige hond Dobermann kreeg de prikpil en is uiteindelijk op 6 jaar overleden aan de gevolgen van baarmoeder kanker, gevolg van deze pil.
Na haar operatie van het kanker, stolde haar bloed niet meer en hebben haar moeten laten inslapen.
Waar doe je dan goed mee? Voor ons was het wel duidelijk dat we dit boven alles niet meer wilden meemaken.

Ik heb mijn hond een golden retriever van net geen 10 jaar net laten castreren wegens medische redenen ( een knobbeltje op een melkklier ). De operatie is goed gelukt. Ze is nog steeds even actief als vroeger, is wel ( nog ) meer anhankelijk geworden en volgt me overal als een schaduw. Ze is ( nog) meer geinteresseerd in voeding dan vroeger. Ze is meer onzeker geworden dan vroeger. Ook de vacht veranderde.
Ik ken veel mensen met honden die op jonge leeftijd gecastreerd werden. Sommige veranderen niets, sommigen weinig en anderen veel. Je kan het gewoon niet voorspellen. Daarom mijn mening. Alleen doen als het nodig is wegens gezondheidsredenen.

Noëmi Noëmi Weiss

Als honden niet gesteriliseerd worden blijven niet alleen de eierstokken (en eventueel baarmoeder)/teelballen behouden maar ook hormonen die ze nodig hebben voor hun geestelijke en fysieke ontwikkeling om een volwassen hond te worden. Daarnaast hangt het af van de hond wat er gebeurd maar meestal verandert de vacht, willen ze minder bewegen en gaan ze meer eten. Sommige honden zullen feller worden (vaker teefjes) en andere juist rustiger (vaker reutjes). Ik zelf zal honden nooit zomaar laten steriliseren omdat het ontzettend onnatuurlijk is en ik het verschrikkelijk vind om een hond te laten helpen alleen omdat hij/zij gedragsproblemen heeft (seksueel of agressie). Honden zouden in mijn ogen alleen gesteriliseerd moeten worden vanwege medische redenen om problemen tijdens/na de sterilisatie te voorkomen (het is ook weer een narcose).

jeanet boeijsma

een hond die gestrilliseerd of gecastreerd is moet zijn leven lang op dieet om niet te vervetten. verder worden ze luier in hun doen en laten.
bij sommige honden zal dit effect niet helpen ze blijven hitsig en draaierig als ze loops zijn.
alleen ben je van die cyclus af van de 3 week.

Als het allemaal zo logisch is dat dieren gecastreerd of gesteriliseerd worden vanwege een betere gezondheid dan zou het toch ook bij de mens eerder regel dan uitzondering moeten zijn, of zijn de vele kanker gevallen onder de mensen toe te schrijven aan het feit dat ze niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn?

Zou het heel misschien te maken kunnen hebben met onze levenswijze en/of het eten van verkeerd/kankerverwekkend voedsel met de vele bestrijdingsmiddelen waar de hele bijenpopulatie aan ten onder dreigt te gaan? Ook onze huisdieren krijgen veelal voedsel(brokken) die kankerverwekkende stoffen bevatten(lees de beschrijving van de bestandsdelen op de zakken en zoek de stoffen eens op internet op)

Faes Jan

Ik houd hier een pleidooi voor het steriliseren bij medische noodzaak ! En ook zoals bij ons het geval was om inteeltnesten te voorkomen en de reu (Heros bij ons) geen 4x /jaar twee weken te moetenb afzonderen van de rest van de roedel (3 teefjes)
LET WEL... ik heb het hier over STERILISEREN en niet castreren van de reu. Bij Heros is zoals ik hiervoor al schreef de zaadleider onderbroken zoadt hij geen teefjes meer kan bevruchten. Door dit sterilisren is er niets mis met de hormonenhuishouding want daar is niet ingegrepen ! Heros is nog steeds dezefde prachtige reu met hetzelfde karakter als voorheen die geen enkele bij- of nevenwerking heeft van de ingreep. Ik raad dus sterilisatie aan voor REUEN wanneer ze los samenleven met niet gesteriliseerde teefjes en het niet wenselijk is om nakomelingen te verwekken !
Indien je hieromtrent inlichtingen wil en je eigen dierenarts is niet zo op de hoogte van de mogelijkheid dan verwijs ik je naar dierenkliniek Sanimalia in Diepenbeek http://www.sanimalia.be/
en vraag je achter dr. Nelly Mols. Zij is al jaren onze vaste dierenarts en heeft ons begeleid bij de sterilisatie van Heros en Siebe (reu van Nederlandse vrienden) Sterilisatie is duurder dan castratie omdat het een operatieve ingreep is maar uiteindelijk win je er mee omdat de nevenwerkingen zoals o.a. vetzucht wegblijven en je spaart dus op het stinkend dure dieetvoer (zak van 12 kg= 80€)

Chantal Fransen

Mijn mini maltezertje moest al voor ze 1 jaar was, wegens medische redenen, gesteriliseerd worden. Of haar gedrag, karakter of vacht hierdoor veranderd is, weet ik dus niet. Hiervoor was ze te klein om die veranderingen al te ondervinden. Ondertussen is ze 9 jaar. Iedereen vindt haar een geweldig en braaf hondje. Zij heeft zeer mooi lang haar, is zeer sociaal, wandelt heel graag, heeft een perfect gewicht, .... Dus in ieder geval heeft de ingreep bij haar geen nadelige gevolgen gehad.

birgitta lakeman

mijn malthezer wordt woensdag aanstaande gecastreerd in ziekenhuis saressa in haarlem,hij is nu bijna 1 jaar
hij wordt 1 jaar op 14 augustus 2014EMO 4


Een reactie plaatsen