Een baby op komst... Wat met de hond?

Een nieuwe spruit

Zullen mijn baby en mijn trouwe viervoeter het met elkaar kunnen vinden? Zal ik mijn maatje moeten herplaatsen om de veiligheid van mijn kind te kunnen verzekeren? Menig hondeneigenaar stelt zichzelf deze vragen wanneer er een baby op komst is. Maak je geen zorgen. Het zal een beetje energie en tijd vergen maar met een zorgvuldige planning is het bij zo goed als elke hond perfect mogelijk om hem te laten wennen aan een baby in huis.


De hond leren omgaan met de baby

Eerst en vooral is het belangrijk om de hond niet in de babykamer te laten. Zo zal hij deze niet zien als een deel van zijn vaste territorium. Houd de deur dicht wanneer je de wieg monteert of de babykamer schildert, zodat je hond went aan activiteit en beweging in de babykamer. Zo leert hij dat het normaal is en zal hij zich er later geen zorgen over maken.

Ben je vroeger al naar de hondenschool geweest? Nu is hét moment om daar (weer) mee te beginnen. Op de hondenschool krijgt je hond extra socialisatie en leert hij omgaan met de drukte die ook een nieuwe baby teweeg brengt. Thuis kan je ook een bandje afspelen met babygehuil, om je hond aan het geluid te laten wennen.

Houd de enkele dagen van de baby gescheiden wanneer deze voor het eerst naar huis komt. Leg een babydekentje in de mand van je hond, zodat hij enkele dagen de tijd heeft om aan de geur te wennen. Wanneer je jouw twee oogappels voor het eerst aan elkaar voorstelt houd je de hond best aan een korte leiband en beloon je hem uitdrukkelijk. Zo zal hij leren dat de baby iets positiefs is. Het is natuurlijk wel vanzelfsprekend dat je hond en baby nooit alleen dient te laten, hoe goed ze het ook met elkaar kunnen vinden.

Let vooral op de hond als je baby begint te kruipen en te stappen. Sommige honden zullen zich enorm bedreigd voelen door dat kleine, kruipende wezentje, anderen zullen het als een prooi zien. Houd je hond in het begin van deze fases dus dicht bij je, totdat hij gewend is aan een kruipende of stappende baby in huis
 

De kinderen leren omgaan met de hond

Het is ook belangrijk om je kind te leren dat een hond geen speelgoed is. Hem expres doen schrikken, hem slaan of aan zijn vacht of staart trekken zijn dus zeker uit den boze. Onlangs nog bracht vzw de blauwe hond met steun van de Vlaamse overheid een informatiepakket uit over een goede interactie tussen kind en hond. Heb je zelf (jonge) kinderen en honden in huis? Neem dan eens een kijkje op http://www.blauwehond.be


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen