Een baby op komst! Wat met de hond?

Een baby op komst! Wat met de hond?
Je doet er best aan je hond voor te bereiden op de komst van een baby. Begin hiermee van zodra je weet dat je een baby mag verwachten. Zo kan je je hond beetje bij beetje voorbereiden op de komst van een nieuw familielid en leren de aandacht te delen.

Basiscommando's

Vooraleerst is het heel belangrijk dat je hond enkele basiscommando’s zonder problemen kan uitvoeren. Wandelen aan de leiband, stil blijven liggen, komen wanneer je hem roept zijn de minima’s waaraan je hond moet voldoen als je voor je baby een veilige omgeving wilt creëeren. Indien je hond gedragsproblemen vertoont, los deze dan op voor de baby je gezin vervoegt. Raadpleeg bij twijfels zeker je dierenarts, hij zal je wel op weg kunnen helpen.

De meeste honden worden behandeld als de ‘baby’ in het gezin. Het is voor veel honden niet eenvoudig om met een andere rol om te gaan. Leer hem daarom zachtjesaan om af en toe alleen te zijn en geef hem niet altijd de aandacht waar hij om vraagt. Als je de mogelijkheid hebt, laat dan een bandje met babygeluiden spelen in de kinderkamer, zo went de hond al aan de nieuwe situatie. Pas de routine van de hond geleidelijk aan en houd deze vast als de baby geboren wordt. Zo verlaag je nog maar eens de drempel.

Let ervoor op dat je hond geen ziektes met zich meedraagt en zijn inentingen heeft gekregen. Ga dus voor de geboorte zeker nog eens langs bij de dierenarts. Een pasgeboren baby heeft immers nog geen stabiel immuunsysteem.

Steun voor je hond

Eens de baby er is, voorzie je best ook nog altijd mentale en emotionele steun voor je hond. De komst van de baby moet voor de hond ook een positieve gebeurtenis zijn. Laat hem – in de mate van het mogelijke – zelf op verkenning gaan. Beloon je hond als hij zich goed gedraagt in het bijzijn van de baby en moedig hem aan om zo verder te doen! Het is aan te raden met je hond te wandelen langs de kinderwagen, maar laat hem nooit alleen met de kinderwagen!

Leer hem het verschil kennen tussen zijn speeltjes en die van de baby. Plaats de baby nooit op de grond in het bijzijn van de hond en sla je hond ook nooit als hij de baby verkeerd benadert. Toon hem stap voor stap aan wat hij verkeerd doet en leer het hem geleidelijk af.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Dijn de Lange

Hoe vaak hoor je niet dat de huisdieren moeten wijken voor de baby? Zoals in dit artikel wordt aangegeven, is een hond prima voor te bereiden op deze grote gebeurtenis!
Onze baby is nu 8 weken oud en wij hebben tot nu toe geen problemen gehad met onze hond. We hadden hem er eerder al aan gewend om meer buiten te zijn. Soms is hij het daar niet mee eens, maar doordat de baby pas later kwam, associeert hij haar niet met deze verandering. En als hij binnen mag is hij zo enthousiast en krijgt hij even alle aandacht, waardoor hij niet door heeft dat hij een plaatsje achteruit is gegaan in belangrijkheid! Om te wandelen nemen wij de baby mee in de draagzak, zo hebben wij onze handen vrij voor Bo. Al met al is het voor ons erg meegevallen!

Jente Kasprowski

Thuis zijn Floris en Gus ook 2 beste vrienden. De hond weet ondertussen dat de baby wel eens aan z'n oren durft trekken en blijft dan ook op een afstand als hij geen zin heeft om te spelen. Als hij wil spelen houden we alles van dichtbij in de gaten.

Myriam De Smet

Heb vroeger nooit problemen gehad met de komst van de kinderen en de hond. Wij gaven de hond dezelfde, misschien zelfs meer aandacht dan voordien.


Een reactie plaatsen