Een "aanvalshond", iets voor jou?

Een "aanvalshond", iets voor jou?
Een aanvalshond is niet zomaar een hond. Een aanvalshond heeft een specifiek karakter. De populariteit van de rassen die geschikt zijn als aanvalshond zit duidelijk in de lift. Veel mensen houden van het idee een aanvalshond te hebben. Ze voelen zich veiliger. Toch is een aanvalshond niet voor iedereen geschikt.

Een wilde hond?

Een aanvalshond is geen wilde hond. Er is een heel groot verschil tussen een aanvalshond en een wilde hond. Aanvalshonden vallen aan op commando en stoppen op commando. Ze gehoorzamen en volgen bijna elk bevel dat hen gegeven wordt. Ze hebben zichzelf bovendien volledig onder controle. Een aanvalshond heeft een enorm intensieve training achter de rug om deze unieke talenten te ontwikkelen. Een wilde hond is pure agressie. Hij is niet onder controle te houden. Als hij pijn heeft, wordt hij plots een enorm gevaarlijke hond. Aanvalshonden worden meestal gebruikt door de politie. Wanneer iets heel riskant is, wordt de hond gestuurd. De training wordt ook omschreven als pakwerk.

Een intensieve en specifieke training

Niet alle honden zijn geschikt om een aanvalshond te worden. Naast het ras, is het karakter, de lichaamsbouw en de juiste psychologische kenmerken van groot belang.

Er zijn enkele belangrijke kenmerken die je hond moet bezitten:

  • Je hond moet enorm stressbestendig zijn.
  • Hij moet elke situatie goed kunnen inschatten.
  • Hij moet weten wanneer hij moet optreden en wanneer niet.
  • Hij moet een instinctieve drang tot bescherming hebben. Dit kan alleen als hij uit zo'n 'beschermende' bloedlijn afstamt.
  • Hij moet heel trouw zijn, maar enkel en alleen aan zijn baasje.
  • Hij moet krachtig zijn, behandig, standvastig en intelligent.
  • Hij moet kracht uitstralen.
  • Hij moet tot slot eenvoudig te trainen zijn.

De training tot aanvalshond is zo specifiek, dat het wel nodig is om deze door een ervaren professionele trainer te laten doen. Probeer nooit om zelf je hond te trainen tot een aanvalshond. Als je hem niet perfect op de juiste manier traint, zou je zogezegde aanvalshond wel eens een wrede aanvallende hond kunnen worden. Het zou zich dus wel eens tegen jou kunnen keren.

Vergeet zeker niet dat de kans om gebeten te worden groter is dan bij andere honden, ook al is hij perfect getraind. Een aanvalshond is dus geen goede keuze als er kinderen in de buurt zijn. Een aanvalshond is dus zeker geen slechte hond en veel eigenaren vinden het net de trouwste honden. Maar ben je bewust van de mogelijke gevaren.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Peter

Zijn er naast de Duitse herder, Rottweiler nog andere specifieke rassen die, geschikt zijn. Zou een Engelse stafford, ondanks dat hij niet zo groot is, ook potentieel genoeg hebben om tot aanvalshond getraind kunnen worden?

Alfred

Ik heb gelezen dat de US politie ook staffords traint als politiehonden. Ik denk dat Staffords te lief zijn om als aanvalshond te worden ingezet. Als ik met mijn Stafford teef loop wordt ze constant aangevallen door niet aangelijnde boomertjes en kleine keffertjes...

Frank De Munter

Mijn Mechelse herder voldoet aan alle normen. Toen ik in de US woonde was de vriend van mijn buurman verantwoordelijk voor de 'hondenbrigade' van de staat Californië Voor hem - net als in zoveel Amerikaanse staten - één grote voorkeur: the Belgian Malinois. Geen gemakkelijke hond; niet voor 'beginners' maar ongelooflijk wat een plezier om zo'n intelligent beestje in huis te hebben. Vraagt veel aandacht en energie, maar houdt me fit.


Een reactie plaatsen