Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Dominant gedrag bij het eten

  Davy Agten
  Dominant gedrag bij het eten

  Sommige honden zijn van nature uit bezitterig als het op eten aankomt. Vaak komt dit doordat ze als pup spreekwoordelijk hebben moeten vechten om de meeste melk te krijgen. Tegen anderen pups vertoonden ze dominant gedrag, wat tot successen heeft geleid. Eens de puppy begint te merken dat zijn gedrag een positief gevolg heeft, zal hij dit gedrag verder blijven vertonen. Niet alleen tegen zijn soortgenoten, maar ook tegen de mens kunnen ze zich dominant opstellen. Bij de mens is dit gedrag ontoelaatbaar, aangezien jij een hogere positie bekleedt dan de hond.

   

  Jij bent de leider


  Een eerste stap om de dominantie van de hond af te leren, is duidelijk te maken dat jij de leider bent. Jij beslist wanneer je hond eet, wat hij eet en hoeveel. Pak gedurende een kleine week zo’n drie à vier keer tijdens het eten zijn voederbak weg. Geef hierbij een commando zoals ‘stop’ of ‘geef’ zodat de hond weet dat jij even zijn eten afpakt. Toont hij hierbij geen agressief gedrag, beloon hem dan en geef het eten terug. Na een aantal dagen kan je dit afbouwen tot enkele keren per week. Stilletjes aan beseft de hond dat jij zijn eten niet definitief afpakt, maar het altijd teruggeeft. Zo leert hij vertrouwen in jou krijgen en zal hij geen dominantie meer vertonen.
   

  Laat hem uit je hand eten


  Door de hond uit de hand te laten eten, maak je duidelijk dat jij beslist wanneer en hoeveel je hond te eten krijgt, waardoor je je leiderspositie verstevigt. Na enkele weken is zijn dominant gedrag voor een groot stuk verminderd, waardoor je langzaamaan weer terug zijn voedsel in de voerbak kunt doen.
   

  Creëer vertrouwen


  Sommige honden stellen zich dominant op omdat ze (door een vroegere baas, een traumatische ervaring,…) in het verleden wantrouwen tegenover de mens hebben gekweekt. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat de hond vertrouwen in je krijgt. Pak hem dus niet met de harde hand aan, omdat dit alleen maar zorgt voor nog minder vertrouwen.

   

  Geef hem geen speeltjes


  Zolang het probleem met de dominantie tijdens het eten niet opgelost is, geef hem dan geen speeltjes. Vaak zijn deze honden namelijk ook bezitterig als het op speeltjes aankomt. Eens het probleem opgelost is, kan je hem met leuke dingen laten spelen, op voorwaarde dat je duidelijk maakt dat jij beslist wanneer het spelen moet ophouden.


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Puppy , Opvoeding , Gedrag , Africhting , Gehoorzaamheid , Adoptie , Eten , Dominant
terug naar overzicht

2 reacties

 1. frieda

  rank: 2132

  Ik had het in ieder geval beter gedaan. Mijn hond vertoont op dit moment erg dominant gedrag bij het eten. Had ik deze tip van in't begin toegepast had ik dit misschien kunnen vermijden. EMO 14
  geplaatst op 10-08-2009 om 12:08
 2. Kristof

  rank: 1562

  Jeezes! Wat een opdringerij! Een hond is geen auto die je zo maar even aan of uit zet!
  (Pak gedurende een kleine week zo’n drie à vier keer tijdens het eten zijn voederbak weg. Geef hierbij een commando zoals ‘stop’ of ‘geef’ ) Ik geloof mijn ogen niet!
  Wij geven onze hond eten VOOR ons. (en nemen zeker zijn eetbak dan niet weg)
  Anders zitten ze te piepen van de honger en dit zeker als ze ons zien eten. Eerst de hond dan WIJ.
  geplaatst op 09-08-2009 om 12:04
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x