Discussie: Hoe vaak moet je je hond uitlaten? Wat denk jij er van?

Discussie: Hoe vaak moet je je hond uitlaten? Wat denk jij er van?
Alles begint bij een puppy. Vanaf de eerste dag is het heel belangrijk om ook aan het uitlaat ritueel de nodige aandacht te besteden. Als je puppy plotseling onrustig met zijn neus langs de vloer gaat rennen, dan moet hij een plasje doen. Het gedrag van je pup is vrij voorspelbaar. Dit gebeurd meestal na eten of drinken, een diepe slaap of een speelpartij.

Pak je puppy dan op en zet hem dan op de plaats neer die je als "uitlaatplek" voorzien heeft. Liefst buiten en niet op een krant. Dit moet later dan weer afgeleerd worden. Als je puppy het goed heeft gedaan kan je hem belonen. Bezorg je hondje een aangenaam gevoel voor deze handeling.

Je hond straffen als het een keer niet goed gaat is zeker af te raden. Je puppy doet iets waar hij niets aan kan doen en u bestraft hem daarvoor. Druk zeker niet zijn neus ergens in. Een hond ruikt honderd maal beter dan de mens. Hij snapt het ook niet en straffen is dus zinloos.

Hoeveel en hoe lang mag je een pup uitlaten?

De algemene regel is: je mag hem uitlaten zo vaak als je wil, echter niet meer dan het aantal minuten als dat hij weken oud is. Dus een puppy van 9 weken, niet langer dan 9 minuten per keer. Als hij wat ouder wordt geeft hij zelf wel aan wanneer het genoeg is en dat je moet stoppen.

Wees tot ongeveer de leeftijd van 12 weken voorzichtig met openbare plaatsen waar veel honden komen om uit te laten. Er zijn altijd honden die ziekte kiemen uitscheiden en uw pup is nog niet goed genoeg beschermd. Je vraagt hierover best advies bij je dierenarts.

Maar dan nu de echte vraag:

Hoe zit het met uitlaten van een volwassen hond?

Baasjes zijn meestal vrij veel van huis weg. En dan is het niet simpel om je hond bijvoorbeeld 5 keer per dag uit te laten. Hoe regelen jij  en je partner dat? Schakel je de buren in? Kom je 's middags even naar huis? Loopt je hond de hele dag vrij rond? Wij bij hondencentrum krijgen deze vraag geregeld en we zijn benieuwd hoe jullie dat allemaal regelen?

Voer genoeg voor een interessante duscussie denk ik. Laat je hieronder dus maar eens goed gaan :-)

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


51 reacties

PetChaDon Hondentrimmer & HondenCoach

Om aan te vullen: pups van grote rassen moeten nog voorzichtiger behandeld worden als het gaat om hoe lang lopen. Hun gestel is nog kwetsbaarder dan pups van kleine rassen. Vergeet ook niet dat spelen ook lichaamsbeweging is dus dat telt ook mee in het maximaal aantal minuten per dag lopen.

Qua volwassen hond: dit is ook afhankelijk van het ras. Sommige rassen hebben nu eenmaal een hoger energieniveau dan andere rassen. Maar ook is het individueel per hond dus kijk goed naar wat jou hond nodig heeft. Minimum is toch wel 2 a 3 x een half uur per dag. Voor vele mensen een probleem maar door te weinig lichaamsbeweging ontstaan er allerlei gedragsproblemen bij honden, heel begrijpelijk natuurlijk. Vandaar dat de keuze voor een hond ook bepaald moet worden door de levenstijl van het baasje en het energieniveau vd hond.
www.trimsalonpetchadon.nl

een zeer goede vraag, ik ben mij momenteel al aan het informeren om binnen ongeveer een jaar een hond te kopen. Ik wil eerst goed weten waar ik aan toe ben. Ik ben zot van honden maar mijn vriendin niet zo echt. (zelfs een beetje bang als ze wat groter en/of gespierd zijn.)
Stabij - Stabyhoun
Epagneul français
Engelse springerspaniël
Kooikerhondje
zijn momenteel de opties dat we aan het bekijken zijn EMO 1

Faes Jan

Wij laten onze vier Drentsche Patrijshonden tweemaal per dag uit. Geen lange wandelingen omdat we ze twee aan twee uitlaten en anders heb je er een fulltime bezigheid mee. Ze kunnen zich ook in de vrij grote tuin uitleven en als we in Frankrijk verblijven (6 maanden /jaar) hebben ze een tuin / boomgaard van een halve hectare Ze hebben in elk geval elke dag hun beweging broodnodig. Gisteren (21-09-13) waren we in NL op een jachttraining met ons viertal, vandaag hebben we hen niet gehoord (of het moest snurken zijn geweest) maar toch zijn we vandaag nog een keer naar het bos geweest. We hebben er nu geen hond aan !EMO 1

Beste mensen, zelf heb ik 2 herders en laat ze 3x p/d uit voor 20 minuten per keer.(ook los)
in de middag worden ze opgehaald door een uitlaat-service die ze min. een uur of langer laat loslopen
Zo raken ze genoeg energie kwijt om relaxed en sociaal te leven.
wat de 5 minuten -regel betreft vvor jonge honden, ga ik er vanuit dat dit geldt voor continue lopen en laat ik spelen buiten beschouwing. Ze geven tijdens het spel zelf aan wat genoeg is.
Voor mij geldt de uitlaat-service dus als de ideale oplossing.EMO 4

Saskia Verrijcken

Ik laat mijn Labrador (nu 1j8m) minstens 4 keer per dag uit. Wanneer we opstaan ongeveer 20 min., als ik niet moet werken ga ik er om 10u mee naar een hondenloopzone om hem met andere honden te laten ravotten gedurende minstens een uur, soms anderhalf uur, indien ik moet werken krijgt hij dit uitje rond 19u 's avonds, als ik van mijn werk kom om 16u gaan we 20 min. wandelen, om 19u naar de hondenloopzone of een wandeling van 20 min. en voor ik ga slapen nog eens 15 min. in vakantiedagen, weekends,....gaan we er tussentijds nog wel eens mee op uitstap (Nederlandse stranden, linkeroever om te zwemmen, belgische kust, bossen...dit voor enkele uren tot hele dag). Verder kan hij als we thuis zijn ook in een grote tuin rondrennen (jagen op de vogels) of om spelletjes met ons te spelen met de bal of andere spelletjes. Soms gaat de dochter van 11j ook wel eens tussentijds met Lex wandelen of naar een hondenloopzone. We hebben 4 hondenloopzones in de buurt en wisselen regelmatig af om hem met heel veel verschillende honden te laten spelen, rennen, ravotten...
We zijn heel veel thuis en ik vind het erg wanneer ik toch eens (2 keer/week) langere dagen moet werken. Alle vakanties, weekends en feestdagen ben ik FT thuis en wordt onze labrador enorm in de watten gelegd met wandelingen en uitjes EMO 1
Ook als puppy gingen we met hem regelmatig naar hondenloopzones, parken en bossen (vanaf 12 weken, voordien passeerden we er, maar kwam hij niet echt in contact met de honden zelf). Hij had een enorm hoog energiepeil dat met de minutenregel hierboven beschreven absoluut niet bevredigd was. We moesten vooral naar onze hond kijken van de dierenarts en zien wanneer hij moe was hem dan rust geven. Ook de kinderen moesten hem zijn rust gunnen. Een hyperkinetische pup wandelingen van 10 min. aanbieden was echt onvoldoende...Hij brak dan letterlijk thuis den boel af EMO 3
Het is elke dag genieten om met hem naar buiten te trekken. Zelfs bij slecht weer. Zalig om in de winter langs verlaten straten te dwalen. Zelfs wanneer de zin niet aanwezig is om buiten te gaan, je moet wel en uiteindelijk altijd blij dat ik geweest ben en genoten heb EMO 4

het hangt af vzn dag tot dag bij mij ze kunnen dag en nacht op het terras en ik laat ze minstens 3 tot 5 keer buiten op een dag kan soms meer zijn ook! en die wandelingen duren ongeveer 20á30 min.

Ivan Ivan

Op het risico na om de woede van iedereen op m'n kop te halen ... wij laten onze honden zeer zelden uit. Ze hebben hun mand in de garage en kunnen altijd via een luik in de tuin om te fikfakken, wat met de honden van de buren te kletsen, een praatje te maken met voorbijgangers, enz ... Als wij thuis zijn mogen ze ook nog eens in het huis. Af en toe maken we eens een wandeling en gaan ze mee ... fantastisch hondenleven toch !

Ik heb een cavelier King Charles Spaniel is nu 15 maanden ik laat mijn hond om de 3 uur uit. Dus gemiddeld 's 3 keer en overdag 1 x 's morgens en. Gaat 5 dagen na een honden crèche waar hij minimaal 2 keer een uur mag rennen op een groot grasveld met meerdere hondjes kwa zelfde grote.
We genieten enorm van hem. Een wandeling duurt gemiddeld 20 a 30 min.
We maken ook regelmatig langere wandelingen in het weekend bij mooie weer mag hij ook zwemmen.
We zijn erg trots op onze hond, en genieten elke dag van hem.

Als ik lang weg ga,bv een 3tal uren,dan laat ik de achterdeur open zodat ze in de tuin kan,tijdens het wandelen doet ze niks,maar eens terug thuis,kan ze niet snel genoeg in de tuin zijn om haat behoefte te doen.

Ton van Poppel

Ik heb 3 shelties en ga hiermee 5 x per dag naar buiten. 's Morgens om half 8 ca. 20 minuten, half 11 wandeling van ca. 3 kwartier, 's middags rond half 3, 's avonds rond half 8 en 's avonds om half 12.
Daarnaast hebben ze nog extra beweging, want ik train met hen behendigheid.

Evi Mampaey

Wij hebben een Beagle van bijna 11 maanden. Mijn vriend en ik proberen haar 3 keer per dag uit te laten, maar eerlijk dit gebeurd meestal minder. In het begin lieten we haar binnen wanneer we gaan werken, maar omdat we merkten dat ze zo graag buiten is, laten we haar nu meestal in de tuin als we weg zijn. En dit verloopt goed. Het enige nadeel: wanneer het regent doet ze niets liever dan in de regen rondlopen, ipv in haar hok te schuilen, dus als ze een dag met veel regen voorspellen, zoals de voorbije wek, dan steken we haar toch nog binnen..

Agnes Sterkens

Onze Friese Stabij kan heel de dag in de tuin (1/2 ha), het is een echte buitenhond, en ze volgt ons overal. We doen elke dag een grote wandeling in de vrije natuur van ongeveer een uur, waarbij ze los mag lopen. Omdat ze nog maar een goede 5 maand is, houden we halverwege een rustpauze om wat te drinken, aan een denneappel te knabbelen enz.
Ik probeer elke dag een andere route te volgen, zodat ze aan elk zijweggetje moet wachten hoe de wandeling verder moet. Als ze toch zelf een richting kiest, ben ik geneigd om de andere kant uit te lopen, om haar aandacht vast te houden.
Buiten die wandelingen doen we bal- en zoekspelletjes om haar geest bezig te houden (vb voedsel verstoppen) Een hond heeft namelijk niet alleen fysisch werk nodig, maar ook denkwerk...

V. conny

onze zita( 1,5 jaar oud nu)kan buiten zoveel ze wil als we thuis zijn, vroeger maakten we der vaak wandelingen mee en liep ze los in de velden, tijdens de zomer was dat minder door dat de velden bezaaid waren! we kijken al uit naar de winter zodat de winterwandelingen dan ook weer kunnen doorgaan!!ook 2x per week gaan we der mee naar de hondenschool waar ze haar energie goed kwijt kan en dan ligt ze toch ook graag eens uitgestrekt in de zetel EMO 4

[B]Wij laten onze hond 4 keer per dag ongeveer 15 tot 30 minuten per keer uit.
hij is niet zo spelerig met andere honden maar snuffelt en speelt graag met stokken.
indien echt nodig kan het wel een keer minder maar dit is nog niet voorgekomen.

Eddy Coenen

Met mijn Zwitserse herder Luca ga ik s'morgens een wandeling maken waar hij gedeeltelijk los kan lopen van ongeveer 5 km en in de namiddag of s'avonds word er met de Inline skates een tochtje van tussen de 5 en 15 km gedaan ,voor de rest kan hij buiten in onze hof zoveel hij wil er is altijd iemand thuis .

Ik weet hier in mijn straat heel wat mensen met honden die in het begin meestal tot 1 jaar of zo wel veel gaan wandelen met hun pup maar daarna helemaal niet meer en dat vind ik erg voor die beestjes !

Willy Claeys

Ik denk dat ik geluk heb met Chico, mijn zwarte Chihuahua (3,5kg - 2 jaar oud). Ben gepensioneerd, en woon op een appartement waar hij zijn behoeften niet kan doen. 's Avonds doe ik van 20.30 uur tot 21 uur een laatste 'sanitaire' wandeling met hem in de parkjes aan mijn woning.. Dan steek ik hem in zijn bench en slaapt hij tot 8 uur 's morgens!!! Dan haal ik hem uit, ga er een kwartier mee wandelen, geef daarna zijn ontbijt en een borstelbeurt.
De volgende uitlaten zijn rond 11 uur, 14 uur en 18 uur (5 maal in totaal dus). Alleen als het vriest of fel regent wordt het enkel 14 uur en beperk ik me dus tot 3 maal daags.
Dat deed ik al vanaf ik hem als puppy kocht en hij lijkt zich daar wonderwel bij te voelen.

mij werk is thuis en buiten, de honden lopen dan altijd vrij op het terrein,

de ene die snachts in huis ligt laten wij voor dat we naar bed gaan even uit,
wel hebben wij de beweging van onze Cane Corso de eerste maanden wel gedosseerd, om overbelasting gewrichten te voorkomen.

maar ik ben wel van meing als je een hond in huis neem, je ook de tijd moet nemen dat de hond voldoende beweging krijgt.

jacqueline koelewijn

MIjn honden lopen minimaal 3 uur per dag mee met een wandeling, ze kunnen zeker in de zomermaanden de hele dag naar buiten maar wandelen vind ik essentieel voor elke hond.
Mensen die maar een uur buiten komen met hun hond, dus ook anders dan de tuin want dat is geen wandelen of uitlaten doen hun dier veels te kort, een hond is een sociaal wezen, wil graag geuren ruiken en lekker even struinen , plus de beweging is gewoon goed voor een hond... dus alle smoezen waarom je niet langer wandelt is puur laksheid van de eigenaar.
De 5 minuten regel heb ik zelf niet echt aangehouden aangezien mijn honden niet van een zwaar ras zijn, heb je een dh of een dd of andere rassen waar hd etc in voor komt zou ik dat zeker wel doen, overigens is het vooral een kwestie van kijken naar je pup, lekker loslopen en spelen is veel minder belastend dan een uur aan de lijn naast het baasje lopen.

Anouk Princée

Wij hebben een witte herder van 2 jaar. Wij wandelen gemiddeld 2 uur per dag verdeeld over 3 á 4 wandelingen. wij hebben geen tuin waar hij in kan dus hij leeft zich tijdens de wandeling helemaal uit en is daarna lekker rustig binnen. Verder gaan we 1 keer per dag naar buiten voor een vorm van sport zoals: apporteren, skaten, fietsen of hardlopen. Als ik moet werken zorg ik ervoor dat ik tussen de middag naar huis ga voor een korte wandeling.
daarnaast doen we binnen nog denk- en zoekspelletjes om het hoofd ook bezig te houden, want dat is net zo belangrijk als fysieke activiteit.
Ik geloof dat Lex geen probleem heeft met dit ritme.

Filip Dendauw

Onze vorige Jack Russel lieten wij zo'n vijf maal per dag uit (fikse wandeling),maar hij kon ook spelen in de tuin. Wij hebben nu een nieuwe Jack Russel pup, hij is ondertussen tien weken. Wij hebben een zeer grote tuin waar hij kan ravotten, (en geloof me dat hij dat graag doet). Wij volgen die minuten regels niet echt, maar overdrijven ook niet.

onze poedelroede gaat zowat drie keer wandelen. Langs Kanaal kunnen ze grotendeels loslopen ongeveer 3/4 uur.. Veel eendjes ..amaai! ..Onze jagers gaan dan een deel van de wandelingen aan de flexi lijn . En derde wandeling in het park/bos met ook veel lekkere eendjes ..aangelijnd natuurlijk, ongeveer 1 uur..dus wandelen
Twee keer per week HS
Ja en dan nog de tuin waar ze lekker kunnen ravotten samen .
Wat een pupje betreft, die mag mee in een wandelwagentje ..
Onze oude hond gaat ook mee, grotendeels in wandelwagentje . Moet je hem zien genieten die ouwe rakker

Zou in de komende lente dolgraag een hond aanschaffen.ik stop dan met werken en kan dan mijn tijd en energie steken in het opvoeden van de pup.ik wil volledig voorbereid zijn in de komst van een hond,alsook het aanvaarden van de nieuwkomer voor mijn kattin (10j Brits kortharige ).Had vroeger2 dobbermans en 2 border collies .Ik denk aan een border collie maar heb net kennis gemaakt met een lagotto romagnolo en ben nu aan het informeren om dan een beslissing te kunnen nemen.

Charissa Buekenberghs

Wij hebben geen vaste uitlaat uren EMO 1
Wij gaan ook niet elke dag wandelen, soms is het mushen, soms fietsen, soms training in de tuin, lekker languit spelen in de tuin, groepswandelingen in het weekend,...
Er zijn zoveel verschillende dingen... het ligt eraan van dag tot dag wat wij hier doen EMO 1
Ook aan het weer... Als het 15 graden of meer is kan ik al niet gaan mushen of fietsen.
Dus het ligt er bij mij aan EMO 1

danique tom

Ik laat hummer 2x per week uit, een hele lange wandeling..
Wij hebben een hele grote tuin waar onze 3 honden eigenlijk altijd overdag lopen & spelen.
Ze maken zichzelf flink moe.. of ik kom balletje gooien of met ze spelen.

marianne sande

hier een reactie op mduve. zoals je ziet heb ik een Engelse springer en die kan ik iedereen aanraden.
Ze is nu 11 jaar en ik heb haar 2 jaar. De vorige bazen hadden geen tijd voor haar waardoor ze veel alleen was. Haar karakter is inderdaad jachthond ze is gek op merels waar ze dus achter aan gaat. In de 2 jaar dat we haar hebben heeft ze nog veel dingen bijgeleerd omdat ze zeer leergierig zijn. We zijn gek op haar en je hebt er erg veel liefde en plezier van. Succes met je keus

[B] ik heb een yorkske van 5 en half jaar Joy, zij is de vreugde van mijn leven, niet mijn kind maar wel mijn compagnon, ik laat ze 2 keer uit per dag, woon op een gelijkvloers met groot terras vanachter zodat ze als ze het vraagt daar een plasje kan maken EMO 3, ze geeft het zelf aan, als ik wegga voor boodschappen krijgt ze speciaal " weg gaan snoepjes ", en of ze dat kent, ze was heel vlug proper maar de eerste jaar had ik een bench, groot genoeg voor een ruime slaapplaats en een deel voor een hondenpamper, ik raad het iedereen aan, ik heb zo ook mijn Rottweiler getraind, nooit onverwachts stukgebeten schoenen, plasjes ecc. EMO 8 daarvoor doen de meeste mensen hun puppie weg, NOOIT STRAFFEN, veel belonen en je hebt een vriend voor het leven!!!!

hallo, ik ben Lupetto, mijn vtouwtje heeft me gered toen ik stervende was, 2 jonge jongens hadden me bijna dood geslagen en geschopt voor hun plezier, ik ben nu 14 jaar + - en ik heb geluk gehad, de daders zijn ontsnapt omdat mijn vrouwtje zich om mij bekommerde, de dierenarts ( in italië ) wou eerst niets doen, ik zou morgen toch niet halen, maar mijn vrouwtje stond erop, en ik ben haar 13 jaar later nog steeds dankbaar, ik ben altijd proper geweest, nu heb ik soms een ongelukje, ( ouderdom) maar ze is nooit boos, ik mag buiten als ik het vraag, weer of geen weer, dank je wel vrouwtje, x x xEMO 1

EMO 1

Veerle Robijn

Onze Jenne wordt niet elke dag uitgelaten maar dit wil niet zeggen dat ik er niet mee bezig ben. Wanneer we gaan werken, kan hij via een luik vrij binnen (in de berging )en buiten lopen. Als we thuis zijn, ravotten we in de tuin, mag hij zoveel mogelijk overal mee naar toe, spelen we frisbee, gaan we zwemmen en als de tijd het toe laat, lange (onaangelijnde) wandelingen. Bovendien gaan we 2x per week naar de HS waarvan 1x gehoorzaamheid en 1x agility en 1x per maand doggydance. OK... het wandelen kan misschien wat meer maar ik denk niet dat onze Jenne mag klagen... EMO 11

thea, mijn witte boxer van 10 jaar, laat ik 3x per dag uit; 1/2 uur. in de bewoonde wijk altijd aan de riem,
ofschoon velen zich daar niet aan houden en het regelmatig tot een vervelende confrontatie leidt! ik ga ook regelmatig naar een gebied dat op de Veluwe lijkt en dat vroeger een oefenterrein is geweest van de militairen; daar mag zij vrij rondlopen en dat doet zij dan ook, vaak zelfs ben ik haar kwijt! toch weet ze me altijd weer te vinden; zo grappig, want ik loop gewoon verder en af en toe fluit ik. in het bos, alhier, mag je op sommige plaatsen ook de hond vrij laten lopen, maar uitgerekend daar tref je vrouwen aan met baby-wagentjes of ouderen die daar doorheen willen fietsen, met alle gevolgen van dien: gekrijs en gescheld en mijn hond is nu eenmaal nieuwsgierig! ik ga er dan ook niet meer heen. mijn tuin is 20 x 10 meter en staat vol met bomen, struiken, potten, een klein terrasje voor mij: geen lounge dus en geen prachtige tegels: alleen maar planten en bomen en nu zelfs al paddenstoelen. de schuur is geheel voor thea en toch heeft zij 4 enorme kuilen gegraven, die ik iedere keer weer dichtte, maar dat was water naar de zee dragen. in die kuilen begraaft zij haar speelbal of een bot dat zij regelmatig van mij krijgt. toen het zo warm was, ging zij daarin liggen. gevolg: als zij naar binnen ging was er een rotzooi. ik vraag nooit iemand om haar uit te laten. dat doe ik zelf en als ik een paar dagen weg ben, neemt mijn kleinkind haar onder de hoede en als ik op vakantie ga, breng ik haar naar een hondenopvang, zodat zij zich kan amuseren met andere honden. als ik boodschappen ga doen, staat de deur naar buiten, achter, open, zodat zij te allen tijden overal toegang heeft, indien nodig. één keer heeft een jongen geprobeerd over de schutting te klimmen om zijn voetbal, die in mijn tuin was beland, te pakken: dat heeft die dan geweten! de buurt vindt haar een gevaarlijke hond, IK prijs haar om haar waakzaamheid.

franssen willy

onze topaz wordt 06-10 1jaar, hoera EMO 3 hij gaat dagelijks met mij anderhalf tot twee uren wandelen in de voormiddag...s'avond's een kleintje van ongeveer een half uur.2 à 3maal per week naar de hondenschool, alleen gehoorzaamheid(hebben we al werk genoeg aan EMO 7) binnenkort gaat mijn schoonzoon beginnen met joggen, en dan mag topaz ook meeEMO 7
onze does is 12jaar oud en kan nog alleen korte wandelingen aan; 5 à 10 min, en doet die dan ook een paar keer per dag EMO 1
ook wij hebben een hondendeur, en onze honden kunnen dan ook vrij binnen en buiten, deze is nog van in de tijd dat wij 3 leo-reuen hadden lopen, en toen was dat zeker geen luxe...grtzEMO 8

ons hondje is een teckeltje en heet Teun hij is 23 nov een jaar. maar we laten hem 3 keer per dag uit. soms moet hij tussendoor en dan staat hij bij de poort te piepen en dan laten we hem nog een keer uit. we lopen s´middags vaak een half uur tot een uur met hem en elke zondag een middag naar de hei. hij vind het super om te lopen en te spelen, en wij zijn ook echte wandelaars dus het is echt even ontspannen EMO 15

Noëmi Noëmi Weiss

Zelf zijn mijn honden nu een dagje ouder en lopen ze minder dan enkele jaren gelden (beiden 10 jaar). Die van mij lopen gemiddeld 1-1,5 uur per dag verdeeld over 3 keer per dag. Soms hebben ze een actieve dag en willen (of soms moeten) ze vaker naar buiten en daar wordt dan ook gehoor aan gegeven. En af en toe een dagje bos of strand drasaien ze hun poot ook niet voor om EMO 4

Maar het is natuurlijk afhankelijk van het ras, de leeftijd en (vooral zelfs) de hond zelf, want ik ken jachthonden die helemaal niet zo graag naar buiten gaan en schoothondjes die het leifst de hele dag buiten banjeren. Mijn mening is dus ook: kijk naar de hond en wat hij graag de hele dag doet (je hond af en toe observeren is dan ook handig om te kijken hoe actief hij is) en laat hem op basis van zijn gedrag uit.

Daarnaast vind ik ook dat mensen die weinig tijd hebben een hond nemen (liever helemaal geen hond) uit het asiel die bewezen niet zo actief is. Dat voorkomt namelijk veel honden die naar het asiel gaan omdat ze zo actief zijn dat de iegnaar te weinig tijd voor ze heeft of het niet meer aankan.

En misschien is het heel slecht wat ik nu neer ga zetten (de meeste hondenkenners en dierenartsen vinden het in ieder geval heel slecht) maar ik vind dat een zeer actieve pup ook best af en toe wat langer naar buiten kan, want of hij nu binnen rondjes loopt rent (dat bedoel ik letterlijk!) of buiten... Ik denk niet dat het heel veel verschil maakt als ik eerlijk ben.

Hallo

Wij hebben nu een puppy
Dus mag dit jaar nog niet veel wandelen
Maar een volwassen hond werken wij heen twee keer per dag lopen .

Groetjes Marleen

Louisette Aerts

Heb een Cavalier King Charles, een Ruby die momenteel 1 jaar en 7 maanden is. Ik ben met brugpensioen en wil dus een onderscheid maken tussen de tijd dat ik werkte en nu.
Nu laat ik hem minstens 3 x per dag uit (voor een 15-tal minuten per keer). Ga één à 2 keer per week met hem naar de hondenweide waar hij kan spurten en achter alles wat beweegt kan lopen (uitstap duurt dan +/- 2 uur) en rijd geregeld met hem naar de kust waar hij eveneens naar hartelust kan rennen!Hij kan bovendien de ganse dag op mijn terras doorbrengen als hij dit wil... Hij loopt gewoon in en uit.EMO 1
Toen ik nog werkte kwam ik 's middags naar huis om hem uit te laten. Ben er mij van bewust dat dit GEEN ideale oplossing was maar wist dat dit toch maar tijdelijk was. Ondanks dit was hij snel zindelijk (na 8 maanden). Vond dit een prachtprestatie want een pup die je maar 4 keer per dag uitlaat, zeg nu zelf. Dat is echt niet eenvoudig om hem zinnelijk te maken.EMO 11
Oh ja, als ik met hem naar de kust rijd is hij nadien 2 dagen knock-out! EMO 8. Dan lijkt het alsof ik helemaal geen hondje in huis heb!!

Elvira is nu 5 maand,ze woont op een appartement op het 2e.Als ik haar pas had ging ik ca om de 2uur buiten. Nu ga ik buiten met haar als ik merk dat ze plasje moet doen en maak 1x per dag een wandeling.Alsik ga werken zit ze in een ren die zeer ruim is en er ligt een pamperdeken in,en mijn vader komt haar dan tijdens de middag etengeven en gaat met Elvira nog eens wandelen.Maar als mijn vader niet kan doet ze zelfs niets meer in haar ren!!Ik heb ze nooit gestraft als ze binnen plaste.Ik laat haar soms ook eens loslopen in het bos,dat vind ze geweldig!
Iedereen heeft daar zijn eigen mening over,je moet zelf uitmaken waar je het beste bij voelt.
EMO 8

Ghislaine Van Eeckhoudt

Ik ga elke dag ongeveer 2 à 3 uur per dag wandelen. Wat ikzelf belangrijk vind is de afwisseling. Zo probeer ik verschillende locaties in bossen, aan zee en zelfs in de stad. Zij vinden het zelfs leuk om gewoon een terrasje te doen en ik neem ze ook mee om gewoon boodschappen te doen met de auto.

Vissers Jennifer

Mijn hondentrainer vertelde mij dat je rekening moet houden met de leeftijd van je hond.
Dus als je pup 9 weken oud is: 9 minuten lopen
10 weken: 10 minuten en ga zo maar door.
Dit heeft met de groei/ontwikkeling van je hond te maken.
Je moet dit rustig opbouwen..
Verder ben ik wel van mening dat je zelf moet doen wat je goed lijkt.
Ik laat mijn hond van 5 maanden 4 tot 5 keer per dag uit, 3 tot 4 wandelingen van 10 tot 15 minuten en 1 wandeling is meestal in het bos van 30 minuten. Dit vind hij super..EMO 1

Bieke Van Gijsegem

Plezierig om al deze berichtjes te lezenEMO 1.
Wat ik eruit opmaak, is dat er blijkbaar toch nog héél véél honden zijn die meerdere keren per dag worden uitgelaten, wat altijd wel plezierig is voor hen. Maar anderzijds geloof ik ook dat honden niet alleen gelukkig worden door het vele uitlaten, het belangrijkste is een baasje hebben, die echt baas is, maar die dat ook is voor het goed van zijn hond. Geen woeste bullebak, maar een rustige roedelleider.
Dus vaak of niet vaak uitlaten, als je hond maar gelukkig is met je, doet het er niet toe, zou ik zeggenEMO 1

Zoran Meyntjens

Mijn hond wandelt helemaal niet graag wegens angst voor vreemde mensen en honden.
Zij komt dan ook niet buiten en dat is voor haar geen enkel probleem.
Ze voelt zich veel veiliger binnen.

Diego Demarcke

Onze hond heeft heupdysplasie waardoor hij spijtig genoeg niet ver meer kan wandelen. Ik ga met hem wel regelmatig nog een kleinere wandeling van zo een 15 minuten wat voor hem tegenwoordig lang genoeg is. Gelukkig hebben we een grote tuin en kan hij toch nog veel buiten zijn.

Ank Buelens

Fee jogt bijna elke dag een uurtje, ze loopt dan vrij mee, kan als ze wil even stoppen om te spelen met een voorbijganger(hond) of even in de vijver springen om te zwemmen, ..... Als ze niet gaat joggen, wandel ik er ook een uurtje mee + nog wat in de hondenweide. Overdag zit ze in de tuin daar staat een trampoline (ingegraven) en daar gooit ze haar speeltje op dat botst dan terug zo heeft ze veel afleiding en plezier overdag. Ze gaat 2 x per week naar de hondenschool + agility 1 x per week. En soms gaat ze ook nog eens gewoon na ons werk mee een wandeling maken, ze gaat ook steeds mee naar de winkel. Eigenlijk als we niet werken is ze altijd bij onsEMO 4 en dat vinden wij super. (zij ook denk ik) EMO 15

Marian Joustra

Wij hebben een hele grote tuin, en de honden mogen zoveel naar buiten als ze willen. Verder lopen we 1 x per dag in het bos, een rondje van ongeveer een uur.
Omdat ik redelijk veel thuis ben, krijgen de honden erg veel aandacht en wordt er met ze gespeeld!
Ik ben zelf ook veel buiten In de tuin en dan gaan ze lekker mee!

Anne Woeltjes

Wij lopen met onze honden meestal 4 keer per dag, de ochtend, de middag, de avond en voor het slapen gaan. Als wij het niet redden overdag vraag ik meestal een bekende of die tussendoor even de honden wil uitlaten. Tussendoor mogen ze hier ook lekker naar buiten. We hebben een behoorlijk stuk grond achter waar ze goed de energie kwijt kunnen.EMO 4

Kiki Volders

Interessant topic. 's Morgens 's middags en 's avonds gaan Joya en ik wandelen, mooiste momenten van de dag. Voor haar én voor mij. Ik probeer iedere dag minstens twee uurtjes met haar uit te gaan, minstens want als het lekker weer is worden dat er algauw drie.
Ik heb geluk dat ik vijf minuutjes moet lopen en dan zitten we midden in de velden..
En daar mag ze ook vrij rennen. Ik geniet zo om haar te zien dartelen en snuffelen.
En het is bovendien ook nog eens goed voor mezelf.
Modderplassen vindt ze zalig om in te rollen en twintig keer op en af door te lopen. spijtig dat ik haar na een modderwandeling meestal moet proberen proper te krijgen en ik kan haar niet elke keer in de douche steken. Dus goed droog wrijven en nadien borstelen.
Iemand zei me dat de wandelingen in de ochtend dubbel tellen, een halfuur is dan gelijk aan een volledig uur.
Klopt dit, kunnen jullie me hier iets meer over vertellen?
Alvast héél erg bedankt.

Ik zelf ga 2 keer per dag wandelen. 's Morgens en 's avonds. Ik heb een shih tzu van 3 maanden. Wij zijn 's middags niet thuis en naar huis komen om de hond uit te laten gaat niet. Iemand die weet of het echt heel belangrijk is om ook 's middags te gaan wandelen? Ik maak wandelingen van 10 à 15 minuten en zeker niet meer.

Ik zelf ga 2 keer per dag wandelen. 's Morgens en 's avonds. Ik heb een shih tzu van 3 maanden. Wij zijn 's middags niet thuis en naar huis komen om de hond uit te laten gaat niet. Iemand die weet of het echt heel belangrijk is om ook 's middags te gaan wandelen? Ik maak wandelingen van 10 à 15 minuten en zeker niet meer.

Ann VM

3 keer per dag. In totaal 1 u 15 minuten. En dit op vaste tijdstippen. Ik doe dit alle dagen. Hermès heeft dit echt nodig aangezien ik geen tuin heb, wel een gezamenlijk binnenplaats. Maar ik kan gelukkig vlug de natuur in. EMO 1

LVL

Wij hebben een mops en gaan 3x per dag met hem buiten. In de ochtend na het eten een wandeling van 30 minuten. In de namiddag rond 16 uur een wandeling van 30 minuten en rond 20 uur ook na zijn eten onze laatste wandeling van 30 minuten.

In het weekend worden deze tijden wel wat langer en hij gaat ook overal mee waar het kan. We doen ook vaak activiteiten voor hem. Zoals naar het strand of het bos. Daar loopt hij los. We gaan ook 1 a 2 keer per week naar de hondenschool met hem om al zen energie kwijt te raken.

Harmina van der Meulen

Wij hebben een labrador retriever puppy van 8 weken en laten haar uit wanneer zij die behoefte heeft. Alleen nu wordt het straks wat lastiger ivm werk enzo. Graag ben ik op zoek naar tips over hoe te werken naar uitlaatmomenten 3 A 4 keer per dag; hoe werk je daar naar toe?

Valentino zandona

Een puppy van 9 weken moet je dus 9 minuten uitlaten maar als ze 2 weken zijn moet je ze dan maar 2 minuten uitlaten?


Een reactie plaatsen