Dierenartsspecialisten

Dierenartsspecialisten
We kennen in onze mensgeneeskunde naast onze gewone huisdokter, nog enkele specialisten. Er zijn gespecialiseerde dokters voor het hart, de longen,… Er zijn kinderdokters, psychologen, neurochirurgen. Kortom, specialisatie is voor ons eigenlijk geen niets bijzonders.

Het is echter minder bekend dat ook voor onze huisdieren verschillende specialisten bestaan. Enkele gebieden waarvoor ook bij de huisdieren specialisten opgeleid worden zijn:

  • narcoseleer
  • gedrag
  • hart en bloedvaten
  • huid
  • neurologie
  • voeding
  • oogheelkunde


Specialisten krijgen na hun opleiding tot dierenarts nog eens 6 jaar les om het diploma van specialist in een bepaald vakgebied te behalen. Ze moeten tijdens die 6 jaar ook een gespecialiseerd eindwerk schrijven.

Sinds begin jaren ’90 wordt deze opleiding eenvormig doorheen heel Europa aangeboden. Een dierenartsspecialist herken je aan het Europese logo dat zijn praktijk siert. Achter zijn naam wordt ook dikwijls ECV geschreven (European College of Veterinary).

Wanneer kom je met een specialist in aanraking?

Wanneer je hond last heeft van één of andere aandoening, moet je sowieso naar je gewone dierenarts gaan. Er kunnen echter altijd problemen optreden die niet courant te behandelen zijn. Je dierenarts kan je daarom doorverwijzen naar een specialist, die meer verstand heeft van de aandoening. Zo kan je er zeker van zijn die je huisdier de beste zorgen krijgt die bij zijn aandoening past.

Je kan ook niet zomaar aankloppen bij een dierenartsspecialist. Enkel na een doorverwijzing van je gewone dierenarts kan je bij hen terecht. Één dierenartsspecialist werkt meestal samen met verschillende dierenartsen uit de streek. Er zijn immers niet zo heel veel specialisten in onze streek.

Moet ik iets speciaal doen als ik op visite ga bij de dierenartsspecialist?

Meestal maakt je dierenarts zelf de afspraak bij de specialist. Vraag toch maar voor alle zekerheid eens goed of jij niet voor een afspraak moet zorgen.

Bel de specialist even op een dag voor de afspraak. Zo kan je vragen of je al dan niet een urine- of stoelgangstaal moet meebrengen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen