Denk je dat je puppy ooit uit zijn slecht gedrag zal groeien? Denk daar nog maar eens opnieuw over na.

De meeste mensen vinden puppygedrag zo ontzettend schattig (op schoenen en handen kauwen, tegen ons en onze gasten opspringen) dat ze er niet bij stilstaan dat ze die kleine lieveling beter al vroeg leren hoe hij zich gepast moet gedragen.

Eigenlijk is het zo, dat het niet aanleren van goede manieren, onbewust de slechte manieren versterkt met als gevolg dat de hond ze zich eigen maakt en ze dus ‘in de groei’ niet meer gaan verdwijnen.  De enige reden voor puppy's om destructieve kauwers te worden, tegen mensen te springen of speels te bijten, is omdat we niet meteen starten met het aanleren van gepast gedrag.

Train je pup vanaf dag één
 

Puppy's groeien en leren al op zeer jonge leeftijd. In feite begint de training al vanaf het ogenblik dat je een puppy's in je leven haalt.  Dan zijn ze meestal zo’n 8 weken oud. De mythe dat het trainen van puppy's pas moet beginnen als ze 6 maanden oud zijn, is eigenlijk een grote leugen.  Deze ontstond omdat puppyklasjes pas startten op het moment dat  puppy's volledig gevaccineerd waren, en dit gebeurde vroeger pas toen ze 6 maanden oud waren. Gelukkig hebben we de afgelopen decennia veel geleerd over het belang van vroege ontwikkeling, verrijking, socialisatie en training van puppy's.

Dankzij studies door dierenartsen en hondenexperts beseffen we nu het belang van vroege training en socialisatie, waarmee je begint zodra je pup kan zien en horen, op een leeftijd van ongeveer 3 weken. Sommige meer ethische fokkers beginnen zelfs met het proces voordat honden naar hun nieuwe thuis gaan. Ze leren dan van hun nestgenootjes, moeder, hun omgeving en hun verzorgers, socialiseren met elkaar, andere soorten en natuurlijk met ons, mensen. Deze vroege training start vanaf het moment dat ze naar hun thuis gaan, tot ze volwassen zijn, tussen de 1½ en 3 jaar oud.

Dit betekent dat puppy's in deze eerste weken gepast en ongepast gedrag aanleren op basis van hoe we ze opvoeden. Het is aan ons, als hun baasjes, om hen het gedrag te leren dat wij willen in plaats van gedrag te corrigeren dat we niet willen.

De juiste omgeving

Puppy's verkennen de wereld door hun neus en mond. Je kunt zeggen dat puppy's de wereld door hun neus zien. Die neuzen kunnen tot 100.000 keer beter ruiken dan mensen, en daar moeten we rekening mee houden door een veilige en verrijkende geurgevoelige omgeving te creëren. Vaak gaat de geur van puppy's rechtstreeks in hun mond; om een ​​puppy goed op te voeden, is het daarom cruciaal om je huis puppy-proof te maken voordat hij arriveert.

Wat velen als slecht gedrag zien, is gewoon normaal puppy-onderzoeks-gedrag dat moet worden omgeleid naar gedrag dat we wél willen, in plaats van te denken dat we de pup moeten straffen voor normaal, instinctief gedrag.

Veelvoorkomend puppygedrag

  • Speels bijten: puppy's spelen met elkaar door met hun nestgenoten te rollebollen, te bijten en te worstelen.  Wanneer ze dan na enkele weken hun nest en nestgenoten verlaten, verdwijnt dit gedrag niet zomaar. Dat is normaal, natuurlijk en instinctief spel, en als wij dan met ze gaan rollebollen, waardoor ze speels kunnen bijten, moedigen we in feite gedrag aan dat ons later gaat storen. 

    Aangezien speels bijten een normaal en noodzakelijk gedrag is, zouden we ervoor moeten zorgen dat we onze puppy's voldoende een-op-een hondenspeeltijd geven, zodat ze de kans krijgen om zich als een normale puppy te gedragen en te worstelen met andere puppy's, wat hen zal helpen dit instinctieve en noodzakelijke speelse bijten niet op ons toe te passen.
     
  • Destructief kauwen: Destructief kauwen past niet in de opvoeding van puppy's. Omdat puppy's hun wereld door hun neus en mond zien, zullen ze van alles en nog wat in hun mond stoppen. Als we niet voldoende toezicht houden en geschikt speelgoed en kauwsnacks geven, versterken we -onbedoeld- een normaal gedrag om een ​​destructief gedrag te worden.
     
  • Op mensen springen: puppy's springen over hun nestgenoten, dus voor hen is het normaal speelgedrag. Met een schattige puppy die door de lucht vliegt en bij ons op schoot springt, wordt stevig geknuffeld, waardoor onbedoeld een gedrag wordt versterkt waar we later spijt van krijgen.

Tips om dit ongewenste gedrag te stoppen

Speels bijten: Zorg voor een uitlaatklep voor jouw puppy.
Zoek andere vriendelijke honden/puppy's waarmee ze kunnen spelen zoals ze willen en moeten spelen.
Door ze af te leiden naar een stuk speelgoed of een spelletje apporteren of touwtrekken, zullen ze snel leren om hun scherpe tandjes niet in onze handen of armen te zetten.  

Destructief kauwen: geef je pup geschikt kauwspeelgoed, verrijkende spelletjes om hem te leren waar hij op mag kauwen en waarop niet. Proactief zijn in het opvoeden van een puppy zal een tijdje duren, maar op het eind van de rit ga je een volwassen, niet destructief kauwende hond hebben. 

Tegen mensen of op meubels springen: het is aan ons om te leren hoe we willen dat honden met ons omgaan. Een alternatief gedrag aanleren, zoals zitten of hen niet aanspreken als ze springen, hen leren dat ze beloond worden als ze met alle vier de poten op de grond staan, is ​​gedrag dat onze aandacht verdient en (terecht) beloond moet worden. 

Puppy's herhalen gedrag dat werkt. Als we hen negeren als ze springen, en stil blijven zonder enig oogcontact totdat ze met de vier poten op de grond staan, zullen ze snel leren dat als ze hun pootjes op de grond houden, ze onze aandacht krijgen.  Door proactief te zijn en door te voldoen aan de instinctieve fysieke, mentale en emotionele behoeften van jouw puppy, wordt een precedent geschapen voor gepast gedrag dat zich zal manifesteren in een gezonde, goed aangepaste volwassen hond. Op zoek naar meer tips? Bekijk dan zeker eens: Je hond opvoeden .


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Monica Lefeber

Alleen door deze email al veel geleerd dus dit is een echte aanrader . Bedankt

Ria

Ik heb een pup nu 8 maanden uit griekenland als zwervertje wel intressentt wat ik nu lees. Maar eigenlijk heeft hij als pup niets geleerd maar wel veel angst in zich. Is moeilijk om bepaalde gewoonten uit hem te krijgen. Eigenlijk is hij daar al best te oud voor maar we hebben gedulf


Een reactie plaatsen