De zorg voor een oude hond

De zorg voor een oude hond
Door de vooruitgang van de dierengeneeskunde worden honden steeds ouder. Deze hogere leeftijd brengt echter een verhoogd risico op ziekten met zich mee. Om de problemen bij ouderdom te verlichten en te vertragen zijn er bepaalde elementen waar je rekening mee moet houden.

Wanneer is je hond oud?

Dit is afhankelijk van het ras en de grootte van de hond. Een hond van 9 kilogram kan bijvoorbeeld als hij 10 jaar is vergeleken worden met een mens van 56 jaar. Een hond van 40 kilogram kan daarentegen na 10 jaar vergeleken worden met 78 menselijke jaren.

Kleine hondenrassen leven gemiddeld langer dan grote rassen. Een kleine hond wordt op zijn 12de levensjaar als oud beschouwd, een grote hond daarentegen rond zijn 7de jaar.

Controle door dierenarts

De dierenarts kan bepalen hoe oud jouw hond is. Het is heel belangrijk regelmatig op controle te gaan met je huisdier. Zo kan de arts eventuele ziekten of kwaaltjes vroegtijdig opsporen en behandelen. Deze controle houdt in: het testen van lichaamsfuncties en het nemen van bloed- en urinestalen. Bovendien is het heel belangrijk dat je veranderingen in zijn gedrag of eetpatroon vermeldt.

Eventuele symptomen van veroudering

  • Artritis

    De hond zal moeilijkheden hebben met het opstaan vanuit een liggende positie. Bovendien heeft hij in het algemeen bewegingsmoeilijkheden. Deze tekens kunnen wijzen op artritis. Raadpleeg je dierenarts. Met de juiste medicatie, voeding en beweging kan je de symptomen verlichten.
     
  • Grijs wordend haar en droge huid

    Zorg voor een dagelijkse massage en verzorg zijn haar en huid. 
     
  • Genetische ziekten

    Elk ras heeft een hoger risico op bepaalde ziekten en kwaaltjes. Bij de Labrador Retriever zijn dit bijvoorbeeld artritis en heupproblemen. Informeer je dus goed op voorhand. 
     
  • Vermindering van de zintuigen

    Je hond zal naarmate hij ouder wordt minder gaan zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Hierdoor zal hij ook trager gaan reageren op prikkels. Om dit te vertragen is het belangrijk dat je je hond actief houdt, dit houdt zijn zintuigen scherp. Verander bovendien zijn omgeving zo min mogelijk. Verplaats het meubilair en zijn bed niet. 
     
  • Diabetes

    Sommige honden krijgen op oudere leeftijd diabetes. Dit merk je aan een plotselinge toename van de eetlust zonder dat er sprake is van gewichtstoename. Ook zal hij plotseling veel gaan drinken. 
     
  • Hart- en vaatziekten

    Als je merkt dat je hond overmatig hijgt, ga dan zeker naar de dierenarts, dit kan wijzen op hart- en vaatziekten. 
     
  • Gedragsveranderingen

    Let op de volgende tekens: verwarring, gebrek aan aandacht, desoriëntatie, in cirkels lopen, blaffen zonder reden en het terug onzindelijk worden.

Heb je nog vragen over een oudere hond? Stel ze dan aan Inge: Onze paraveterinair dierenartsassistente.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

onze oudste poedel is 15 jaar en half
een respectabele leeftijd voor een hond van circa 22 à 30 kilo .


Het is een koningspoedel ...op zijn leeftijd heeft hij veel verzorging nodig
Hij wordt blind, gaat grotendeels voort op geur..zijn neus werkt nog goed ..hij herkent zijn baasjes en zijn hondenvriendjes en lekker eten héhé daar is hij als eerste bij
We moeten voorzichtig zijn met het soort voedsel, regelmatig uitlaten , zijn achterpoten verzwakken en ja begint rondjes te draaien
Maar als hij .achter zijn vriendjes aanloopt, nog af en toe een speeltje brengt en je hem ziet genieten van korte wandelingetjes tja dan genieten we met hem mee..
Hoelang nog ?? Met de nodige medicatie en verzorging ...goed omringd tja ......zolang hij nog een beetje geniet zijn we al tevreden

Nicole Geens

Hier momenteel ook 1 oudje. En met haar 9 jaar en 6 maand doet ze het nog heel goed. Eigenlijk heeft ze méér energie dan de andere van 2 en half jaar.
Je ziet haar met de dag grijzer worden maar haar vacht is nog mooi en gezond. Geen probleem mee, ze blinkt als een spiegeltje.
En die grijze haartjes, ze zijn zo charmant, ik vind het zo lief, zo aandoenlijk.

Ze heeft aan 1 pootje artrose, maar dat komt door een jeugdtrauma, verder heeft ze nog geen last.
van haar oogjes ziet blauw, ze is daar aan geopereerd omdat ze in een tak gelopen was, maar ze ziet er nog goed door, dus ook daar geen problemen mee.
We zorgen wel dat met dit ellendige stormige weer, we haar een jasje aandoen als we gewoon een poeprondje gaan doen. Kan ze echt ergens gaan rennen, dan is dat niet nodig. Lekker warm houden is in ieder geval een must voor de ouwere hondenbotten.
Voor een boxer is Happy echt al behoorlijk oud, maar ik hoop dat ze nog lang bij ons kan blijven.

Reinhilde Coomans

Ons hondje, een mapoe, is 14 jaar en heeft sinds kort de diagnose van sterk verslechterde nieren. Hij heeft ook arthrose. Hij staat nu op een zwaar dieet maar wil bijna niet eten. Hij is zo mager 😔 en stuikt dikwijls door zijn pootjes. De dierenarts kan niet zeggen hoe lang hij nog gaat leven maar het zou een kwestie van weken of maanden zijn.
Nu weet ik niet wat doen, hem aan dat dieet houden of hem de laatste maanden gewoon laten eten wat hij lekker vindt. Pijn heeft hij niet, hij is alleen misselijk! 😢😢

Reybrouck ann

Wij hebben een coton de tulliaar , Babouche. Ze is 17 jaar en 2 maanden.
Ook zij heeft sinds een kleine 3 jaar nierproblemen. Met aangepaste voeding doet ze het nog steeds heel goed. Al was dat in het begin ook een probleem met het eten)
Sinds kort at ze minder. Nu geef ik haar gekookte kip gemengd door haar speciale voeding en dat gaat weer heel goed. Babouche is wel doof maar ziet nog heel goed. Voor de rest heeft ze nergens last van
en is nog altijd enthousiast.
We gaan 3 keer per dag wandelen met haar, wel in trager tempo 🐶
Ze geniet nog enorm van haar oude dag 🤞♥️


Een reactie plaatsen