De zoektocht naar een goede hondenfokker

De zoektocht naar een goede hondenfokker
Het is niet omdat je twee honden hebt en daarna een nest jongen, dat je een fokker bent. Er is veel meer nodig dan dat om jezelf een gerespecteerd fokker te noemen. Een echte goede professionele fokker zal je nooit tegenkomen in een dierenzaak. Je zult ook geen zoekertjes vinden in de krant. De beste fokkers hebben deze hulpmiddeltjes immers helemaal niet nodig. Ze hebben hun naam en de juiste mensen weten ze wel te vinden.

Hoe kan jij nu weten of je al dan niet een goede fokker aan de haak hebt geslagen?

Enkele tips:

 • Wie is de fokker? Het is onontbeerlijk om uit te zoeken wie de fokker is. Probeer zoveel mogelijk referenties te vinden. Weet je er geen te vinden, ga dan maar op zoek naar een andere. Praat met lokale dierenartsen, het asiel of met vrienden. Hoe meer informatie je weet in te winnen, hoe beter.
   
 • Een echte fokker laat je een contract tekenen dat het verboden is om met zijn honden te kweken. Dit om te voorkomen dat er minderwaardige exemplaren op de markt komen.

   
 • Een goede fokker voorziet je van volgende documenten:
   
 1. Stamboom van de ouders
 2. Rapport van het oogonderzoek
 3. Een gestandaardiseerd koopcontract
   
 • Neem contact op met de KM Sint-Hubertus (www.srsh.be ). Of met de raad van beheer (www.raadvanbeheer.nl) Ze kunnen het adres geven van de rasvereniging van het ras dat jouw voorkeur wegdraagt. Die verenigingen kennen de beste fokkers in jouw buurt.
   
 • Een goede fokker moet eerlijk zijn over de karaktertrekken van zijn honden. Zowel goede als slechte kantjes moeten besproken worden. Elk ras heeft zo zijn eigen kenmerken. Je doet er daarom zeker goed aan om wat informatie op te zoeken.
   
 • Gebruik je oren, ogen en neus! Kijk of de infrastructuur degelijk is. Kijk of de honden er gelukkig bijlopen. De fokker moet je zeker de mogelijkheid geven om rond te kijken. Wanneer hij dit weigert, neem dan vriendelijk afscheid en kom nooit meer terug.
   
 • Heeft de fokker ook een vragenlijstje voor jou? Voel je zeker niet aangevallen wanneer hij enkele vragen stelt. Het is een positief signaal wanneer de fokker bezorgd is.

Je kan in ieder geval je zoektocht beginnen bij de fokkers op deze site.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

Laurent Taverne

Bij het Nationaal Verbond van Belgische Kynologen(www.nvbk.org) zijn er ook héél goede fokkers.
Waarbij ook een stamboom,dna,koopcontract,enz. ... wordt aangeboden

Veronique Janssen

De fokker moet je zeker de mogelijkheid geven om rond te kijken.

Ja dat ligt er wel aan in hoever natuurlijk, bij ons zullen de pups in de woonkamer geboren en gehouden worden, mar ik laat de mensen niet mijn hele huis zien.
De woonkamer/ keuken en tuin zijn te zien, de rest is PRIVE. Ze hebben niets te maken met mijn slaapkamer en douche!!!!

Rapport van het oogonderzoek
Is toevallig bij ons verplicht, maar niet bij alle rassen. Dus dan kunnen mensen er niet om vragen!

Je zu beter kunnen neerzetten, dat mensen eerst bij de rasvereniging nagaan op welke testen getest moeten worden en dan daar naar vragen!!!

geert grosemans

wat is een goeie hondenfokker , een zeeeeer goede vraag.....
de fokkers die op show zitten? in mijn ogen niet , ze fokken te fel op een ideaal beeld met alle gevolgen van dien , bekijk de vele rassen maar eens , een schande....
geef mij maar de jaren 50 en 60 en 70 , toen waren veel rassen nog niet misvormd , en er moet geen enkele fokker daar over zeveren want het is zo!!
ik ben fokker van engelse cockers éénkleuren (zeer kleinschalig) ik probeer terug gewone vacht erin te fokken ipv tapijten.... ik heb een oogspecialist onder de arm genomen voor te achterhalen hoe mpp vererfd.... ik fok ook voedingsgericht (rauwe voeding) dwz als er een teefje bij mij blijft word er gekeken wat ze allemaal kan verdragen van diersoorten, verdraagt zij een deel niet kan zij niet dienen voor de fok, niet zoals die brokken fokkers die denken dat het zo moet..... ik vaccineer heel weinig , laat titeren(tannetje konig)..... laat alles grondig onderzoeken , heupen , schouders , ellebogen , ogen , hart , verschillende dna testen , gedragstesten(dany grosemans)........ ze leven als echte huishonden en niet in hokken .....
ik ben eerlijk over problemen in het ras....
je kunt nooit zeker zijn dat je pup gezond blijft , het zijn en blijven levende wezens net zoals de mens...
dus zeg ik fokken is en blijft gokken...
dus wat is een goede fokker?
degene die bij sint- Hubertus zijn aan gesloten? ben ik ook.
bij mij komen bijna dagelijks honden van zogenaamde topfokkers over de vloer met allerlei problemen.
en ja ik krijg vele scheve gezichten... , maar juist is juist
en over een contract dat er niet mag gefokt worden met de pups , denk je nu echt dat daar rekening mee gehouden word... je kent precies nog geen mensen..

dat denk ik over de fok in het kort gezegd....

pffff
Daar ben ik niet helemaal mee akkoord ..
Om te beginnen heel goed de stamboom controleren
Een goede fokker die doet tekenen dat je met de hond niet mag gekweekt worden ? Daar stel ik mij vragen bij: is die fokker wel betrouwbaar?
twee: Ik koop een hond en beslis zelf wat ik goed vind of niet
en drie: wij fokken toch niet, maar dat blijft onze keus
Besluit die fokker vliegt er al uit
Testen die wij nakijken: HD, de ogen en een test Von Willebrand
Verder zoeken we de percentagen inteelt uit
Pas als dat in orde is, zoeken we contact met de fokker
We weten dan al veel van de fokker
en vertellen over ons zelf wat de fokker wil weten, kunnen zelf betrouwbare referenties geven
Zo is dat in orde voor ons
---Een asielhondje of hond zonder stamboom word bij ons altijd gesteriliseerd

De reactie van mp daar kan ik akkoord mee gaan..Lijkt mij best een goede fokker
De percentage inteelt zoeken wij er zelf altijd bij

Olenaed

Mogen ze referenties geven over de kennel. Uitleg op sites is heel eenvoudig maar is het juist. Ik wil geen broodfokker en hoop op een gezellig hondje. Mijn wens is havanezer. Ik heb wel een in de buurt Moksimshouse in kersbeek miskom. Ook volgens site aangesloten bij St hubertus. Heeft u daar resultaten van.
Dank voor uw hulp


Een reactie plaatsen