De waarheid achter 5 hondenmythes

Oude hond
De hond is een van ’s werelds meest populaire en sociale huisdieren. Hondeneigenaars zijn meestal dol op hun trouwe viervoeter en dat is begrijpelijk, want ze geven hun baasjes liefde op een unieke manier. Je kunt er mee gaan wandelen, ze bewaken het huis, je kan er mee spelen, ze knuffelen graag en ga zo maar verder. Toch bestaan er enkele hardnekkige mythes over honden en heel wat mensen hebben de neiging om deze verhaaltjes te geloven. Maar wat is eigenlijk de waarheid achter 5 vaak vertelde hondenmythen?

De warme en droge neus

Heel wat mensen geloven dat honden, en bij uitbreiding andere huisdieren zoals katten, maar best beschikken over een koude en natte neus. Zo’n neus zou een teken zijn van gezondheid. Toch is dat niet altijd het geval, want ook bij een gezonde hond kan de neus soms warm en droog aanvoelen. Als je als baasje toch denkt dat een droge neus op gezondheidsproblemen duidt, kan je natuurlijk wel nog altijd actie ondernemen en naar de dierenarts gaan. Zeker zijn kan immers nooit kwaad, toch?

De zachte plek

De volgende mythe heeft te maken met het aaien van je hond. Heel wat mensen geloven namelijk dat je viervoeter het geweldig vindt wanneer hij of zij gestreeld wordt in de onderbuik en de zadelregio van het lijf. Deze mythe stamt af van het feit dat honden nogal bijzonder reageren op strelingen over deze delen van het lichaam: ze beginnen in het rond te draaien, springen op en neer en krabben met hun poten. Toch is het tegendeel waar, want baasjes realiseren zich vaak niet dat het gestreel inwerkt op het zenuwstelsel van de hond, waardoor het dier eigenlijk ongewild allerhande bewegingen begint uit te voeren.

Plassen met de poot omhoog

Volwassen honden, zeker de mannetjes maar soms ook de vrouwtjes, heffen een poot omhoog wanneer ze plassen en dit in tegenstelling tot puppy’s. De mythe is dat onze viervoeters dat doen omwille van hun hormonen, maar eigenlijk is dat klinkklare onzin. Honden zijn sociale dieren en dus willen ze soortgenoten laten weten waar ze zijn geweest. Door hun poot omhoog te heffen, sproeit de urine simpelweg wijder in het rond en dat helpt de dieren om hun geur te verspreiden. Je kan het een beetje vergelijken met luipaarden die op de savanne hun territorium afbakenen door te urineren tegen bomen. Ze laten weten ‘ik ben hier geweest’.

Oude honden

De volgende mythe bestaat uit het cliché dat je oude honden geen nieuwe dingen meer kan aanleren. Zogezegd kun je een hond dus enkel nieuwe truckjes laten doen wanneer het nog om een jong dier gaat. Dat is echter fout, want honden zijn intelligente dieren die nooit te oud zijn om dingen bij te leren. Meer nog, door een oude hond nieuwe gedragingen bij te brengen, stimuleer je net de gezondheid van zijn geest en dat kan alleen maar positief zijn.

Wachten met training

De laatste mythe bestaat eruit dat heel wat hondeneigenaars ervan overtuigd zijn dat ze moeten wachten totdat hun puppy zes maanden is vooraleer ze het dier kunnen trainen. Deze mythe is er omdat honden rond de leeftijd van zes maanden langzaam volwassen worden en dus beter zouden begrijpen wat hun wordt aangeleerd. Dat is echter niet juist, want eigenlijk kun je de puppy het best trainen vanaf het moment dat het diertje bij jouw thuis arriveert. Jonge honden zijn immers al erg gauw in staat om bepaalde gedragingen aan te leren. Op deze manier vermijd je bovendien ook dat de puppy moeilijk gaat doen wanneer hij bijna volgroeid is.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Wimbo Wimbo

Ach, die warme en die droge neus, natte neus, koude neus... Het is met de onze net als bij mijzelf. Kom ik van buiten en het is koud, dan is mijn neus óók koud en nat. Als ik in de woonkamer ben en mijn neus is warm en droog, is ie van de hond ook.... Juist.

De onze wisselt piesen af met de ene keer op drie poten tegen een bosje of paal, de andere keer bijna op zijn gat zitten piesen op een grasveld of zand.

We kregen de onze toen ie 7 maanden jong was en een rugzakje had. (De meesten kennen het verhaal - en daarmee de afkomst - van Brown wel. Het was een soort voetzoeker de eerste tijd, maar langzamerhand kwam er een kentering en luisterde naar commando's en aanwijzingen. Alles spelenderwijs gedaan en is nu ontzettend (nou ja...) gehoorzaam. Gelukkig niet zo heel erg fanatiek hoor... EMO 3
Maar dat wachten met trainen tot ie 6 maanden is? Wat is het voordeel? Een kind leer je toch ook allerlei zaken als ie nog jong(er) is? Met een hond werkt het m.i. niet anders.

Noëmi Noëmi Weiss

Honden tillen hun poot vaak hoger op als een andere hond er eerst heeft geplast om er goed overheen te plassen. Geurverspreiding duidt ook op dominantie naar andere honden als ze over de plas van een andere hond plassen.


Een reactie plaatsen