De voedingswaarde van commercieel hondenvoer

De voedingswaarde van commercieel hondenvoer
Je hond altijd commerciële voeding geven, is hem zachtjes doden. Overdreven? Toch niet. De meeste commerciële hondenvoeding heeft een zeer lage voedingswaarde. Mensen die altijd ongezond eten, tonen ook niet onmiddellijk gezondheidsproblemen. Na verloop van tijd echter beginnen de eerste tekenen zich te tonen. Bij honden is dit net zo.

Vroeger was het beter…

Vroeger aten honden in het wild vers en rauw vlees. De eerste tamme honden kregen een volwaardige voeding: de tafelrestjes of een deel van het bereide eten. Zoals de voorverpakte schotels bij ons, kwam ook de commerciële kant-en-klare hondenvoeding: grote zakken hondenbrokken en blikvoer. Door een slechte bereiding heeft vele van die voeding bijna alles van zijn voedingswaarde verloren.

Kijk eens naar de brokjes van je hond. Zijn ze zacht of vochtig? Verbrande korrels? Droge voeding die vochtig is bederft zeer snel,of is al bedorven. Een muffe geur zegt alles. Veel verbrande brokjes zijn een teken dat er dat er weinig of geen voedingswaarde meer aanwezig is. De voeding is namelijk op zo'n hoge temperatuur bereid, dat alle voedingswaarde weg is. Al het voedsel dat op hoge temperaturen gekookt werd, is dan ook slecht voor onze hond.

Zou je dit voedsel zelf opeten? Haal je je neus al op bij het idee? Waarom geef je je hond dan zo'n afval? Op lange termijn is dit voedsel echt schadelijk! Vroeger leefden honden langer dan nu. Het aantal honden met gezondheidsproblemen gaat hoe langer hoe meer in stijgende lijn.


Voorkomen is beter dan genezen

Geef je hond vooral rauw en vers voedsel. Het overgrote deel moet uit vlees bestaan. Geef je hem niet graag rauw voedsel? Geef hem dan tenminste een groot deel huisbereid eten. Van het vet en de stukjes die je zelf niet opeet, mag je hond naar hartenlust smullen. Een hond heeft meer vet nodig dan wij.

Ben je toch genoodzaakt bereide voeding te geven aan je hond, kies dan topkwaliteit. ‘Premium’ labels zeggen soms weinig tot niets. Hoe weet je zeker dat de voeding die je kiest kwaliteit is? Kijk naar de ingrediënten en de bereidingswijze. De ingrediënten moeten vooral bestaan uit vleesproducten, een kleine hoeveelheid graan, verse groente, fruit of kruiden. Wat de bereidingsmethode betreft, hoe lager de temperatuur, hoe beter. Als de kookmethode niet is aangegeven, kijk dan verder naar de fabrikant of kies voor iets waar de kookmethode wel op vermeld staat: vriesdrogen of bakken zijn aanvaardbare bereidingswijzen.

De ultieme tip: wees even kieskeurig op het voedsel van je hond als op je eigen voedsel!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


36 reacties

Hoewel ik het helemaal eens ben met dat rauw vlees veel en veel beter is dan welke brok dan ook (hoofdingrediënt van brokken is graan en dat geef je aan vogels, niet aan honden) vind ik het artikel verder wel heel kort door de bocht.
Als je je hond vers vlees wilt gaan voeren, moet je ook zorgen voor balans in de voeding. Zo hebben ze ook behoefte aan orgaanvlees en botten. Alleen maar restjes van je eigen eten (pas op met zout!) is ook niet goed voor een hond.

Ben je misschien wel geïnteresseerd in de overstap naar vlees, maar twijfel je nog, kijk dan eens hier: http://natuurlijkevoeding.yourbb.nl/viewtopic.php?f=7&t=64.
Rauw voeden vraagt even een omschakeling,in het begin is het best eng ("doe ik het wel goed, krijgt mijn hond wel de juiste voedingsstoffen binnen?"EMO 8 maar als je het een poosje doet zul je merken dat het reuze meevalt.
Laat je niet afschrikken doordat het zo anders is dan brokken. Verdiep je er even in, vraag gerust hulp aan de experts en ervaren forumleden, ze helpen je graag. Ook met het samenstellen van een menu voor jouw hond.
Je hond zal het zeker waarderen.
Bij ons is het elke avond één groot feest, hondjewaf eet NOOIT met lange tanden.

de groot c

barf

Davy Agten

Natuurlijk is dit artikel niet helemaal volledig. Dat is ook de bedoeling niet. De bedoeling is om mensen te laten inzien dat blindelings de "gemakkelijke hondebrokken uit de winkel" aan je hond geven, niet de beste manier is. En als men dit inziet moet men natuurlijk verder op zoek naar meer uitleg.

Okee, Davy, maar misschien toch handig dat dat er nu even bijgezegd is.

waarom raden dierenartsen dan aan om geen rauwe voeding te geven en wel droogvoer omdat dit een volledig evenwichtige voeding is ?
ook word in andere artikels op dit forum gepraat over allergie , ja dan weet ik het niet meer wat is nu goed?

de groot c

zoek eens op div sites naar BARF, mijn honden zijn halve BARFers, daar het niet altijd mogelijk is om een koel of vries kast achter je auto mee te slepen, heb ik vroeger wel gedaan,dus een kombinatie van divers rauw eten en goede brokken,
hoewel mijn ene hand het liefst brood eet,
ze komen niets te kort en ik moet ze zelfs af en toe af remmen kwa eten, en volgens mijn dieren arts is rauw eten helemaal niet erg, mits goed gedoseerd en dit is in het begin nog al lastig en niet van het ene op het ander moment overschakelen maar gedoseerd
begin eens met vuile pens bij te voeren

Lees dit eens en dan worden veel vragen beantwoord.

http://natuurlijkevoeding.yourbb.nl/viewtopic.php?f=7&t=64.

Linda Rymenants

Waarom DA droogvoer aanraad, heel simpel antwoord, de voeding dat ze verkopen, brengt vele extra's in hun laadjeEMO 14
Een DA die zowel de klasieke als de alternatieve geneeskunde doet, zal geen Hill's, eukanuba en andere rommel voorschrijven.
Een erg goed boekje "voer voor carnivoren" van Tannetje de Koning voor al degene die nog niet overtuigd zijn.
Daar kan je lezen hoe brokken worden gemaakt.

Vooral met een hond met epilepsie en of allergie speelt de voeding een erg belangrijke rol.
Die van mij krijgen normaal duck glutten vrij, Barf zou beter zijn, maar daar ben ik nog niet aan toe.
Maar etenstijd is feesttijdEMO 4

Jan Mahler

ik voer al jaren gewoon droge brokjes, mijn honden kunne de politiehonden training goed aan, zien er goed uit, de leeftijd die ze halen is gewoongemiddeld een jaar of 11 12 en dat is voor een Duitse herder toch een gemiddelde leeftijd.
je moet natuurlijk niet op de kwaliteit bezuinigen, maar die dure voeders zoals (oh nee laat ik deze merken niet noemen) Als een voerfabriekant veel geld uitgeeft voor reclame en sponsoring is het voer kunstmatig duur gemaakt.
volgens mij is het een hype om vers voer te promoten.
als er ergens in Nederland een hond is die sneller zijn bakje leeg heeft met vers voer dan mijn hond zijn bak met brokjes, laat het mij dan maar zien.
maar goed iedereen mag doen waar hij of zij zin in heeft.

Ingrid .

Mijn hond is maanden aan de dunne geweest. Van alles gedaan giardia-onderzoek tot de belachelijk dure brokjes voor gevoelige darmen van de dierenarts.
Ik ben van de een op de andere dag vers kompleet gaan voeren, van goede kwaliteit, en na 2 dagen was de diaree weg. Gaat al 2 jaar prima met vers voer. Aangevuld met groente fruit enz. Voor mij het bewijs dat dit het beste is.EMO 8

Jan Mahler

Als een hond ziek is en je kunt dat ondervangen door vers voer te voeren, dan is het natuulijk super.
Als je gezonde honden hebt, is het volgens mij een hype om vers voer te gaan voeren.
wat het voeren van een hond mij uiteindelijk kost is gelukkig van minder belang.
maar ik kan mij voorstellen dat vers voer veel duurder is.
Weet iemand wat een volwassen hond van 35 kg nodig heeft aan vers voer en wat de kosten zijn?

Lique .

Ook wij hadden problemen met de ontlasting van onze hond. We voerden hem Eukanuba Wild Nature, wat toch best een dure brok is.

Sinds een paar maand zijn we overgestapt op Orijen (www.orijen.nl) voer uit Canada, waar 70% vlees, 30% groente en fruit en helemaal geen granen inzit. Zijn ontlasting is nu goed, en hij zit goed in zn vacht. Het bevalt ons prima!

Ingrid .

Vers voer kost best veel geld, hoewel er wel prijsverschillen zijn. Je hebt hele goedkope merken en hele dure, net als met de brokken.
En een grote hond vers voeren is ook best duur, maar dat zijn de "betere" merken brokjes ook.
Ik wil niet zeggen dat brokken echt slecht zijn, maar persoonlijk vind ik vers gewoon beter. Vroeger gaf ik ook brokken, maar altijd 2 of 3x vers. Uiteindelijk zijn er ook honden die 15 worden en alleen maar droog voer eten.

Ingrid .

O ja vergeten erbij te zetten EMO 9 Ik voer Bibi of AHV. Bibi geeft aan dat je 20 A 30 gr vlees per kg hond moet geven.

renata -

ik geef al een tijdje kvv van naturis en wissel dat af met haaksbarf en af en toe smuldier,
voorheen kreeg mijn hond pro plan en later geperste brok van farm food
maar dat vers veel beter is als brok merk je ook aan je hond z'n ontlasting, geen grote hopen meer op te ruimenEMO 1

Anja Warrot

Onze hond eet enkel vers vlees, maar wel gevarieerd (kip, geit, paard, schaap, konijn, rund, eend...). Belangrijk is de verhouding een beetje gade te slaan (+/- 15% orgaanvlees, 15% bot, rest spiervlees). Hij weegt 30kg en eet +/- 750gr per dag. Dit kost ons +/- 40€/maand. Mijns inziens is dit niet duurder dan 'de betere brokken', het vraagt alleen wat plaats in de diepvries.
Ik geloof echt dat onze hond er beter mee is... Zijn pels glanst héél mooi en de dierenarts geeft ook altijd complimenten over zijn mooi gebit. Het verschil in stoelgang bewijst volgens mij dat er toch meer overbodige stoffen in de brokken zitten.
Wij blijven pro...

@Mahlermeister:
Ik heb een hond van 35½ kilo. Die eet ongeveer een kilo vers vlees per dag. Dat is overigens iets meer dan andere honden van hetzelfde ras van vrienden van mij, maar zij beweegt dan ook best veel (2x per dag drie kwartier tot een uur wandelen plus een half uur draven naast de fiets per dag).
Haar menu bestaat voor 50 tot 60% uit spiervlees (rond de 3 euro per kilo), 15 tot 20% botten (rond de 1,50 per kilo), 15% organen (rond de 2,50 euro per kilo) en 1x per week pens (1,50 euro per kilo).
Per dag kost dit menu zo'n 2 euro per dag.
Zou zij op premium brokken zitten, dan zou ze iets meer dan een 15 kilozak per maand leegeten.
Conclusie: ongeveer even duur dus.
De voordelen van vers vlees zijn, behalve dat het het meest natuurlijke is voor een carnivoor als de hond (carnivoor betekent VLEESeter), dat het spijsverteringsgestel van de hond het veel minder zwaar heeft. Het is immers gemaakt om vlees te verteren en niet om graan te verteren. Daar heb je een heel ander, veel langer spijsverteringsgestel voor nodig. Doordat z'n spijsverteringsgestel minder wordt belast kan die energie naar andere zaken, waardoor je hond meer energie zal hebben. En is je spijsvertering goed, dan is vaak je algehele gezondheid (en weerstand) beter, waardoor je hond minder vaak ziek zal zijn.
Doordat het menu geen zetmeel bevat, krijgt je hond stukken minder of geen tandsteen. En als laatste en zeker niet minste: de meeste honden vinden vers vlees echt veel en veel lekkerder dan brokken.
Vaak voegen mensen kipfilet, leverworst, pens, rodi(worst) of zelfs een beetje jus aan de brokken toe omdat ie het dan zoveel makkelijker opeet. Dat zou al genoeg moeten zeggen. Oh ja, en de ontlasting neemt met meer dan de helft af. Want het overgrote deel van brokken is nutteloos opvulmiddel wat er ongebruikt weer uitkomt terwijl vers vlees voor een heel groot gedeelte wordt verteerd. En vers vlees bevat geen kunstmatig toegevoegd geur-, kleur- en smaakstoffen en geen conserveringsmiddelen. Oftewel chemische toevoegingen waar een hondenlijf al helemaal niet op zit te wachten.
Dan nog de opmerking dat er honden zijn die 15 worden op brokken: dat klopt. Zoals er ook mensen 100 worden met elke dag een borrel en een pakje sigaretten. Maar de kans daarop is wel kleiner dan wanneer je het niet doet.
Voer je je hond vers vlees en doe je dat op de juiste manier, dan is dat misschien geen garantie voor een lang en gezond leven, maar de kans erop wordt wel vele malen groter.

Kijk je dus alleen naar de kosten, dan zijn er vast brokken te vinden die stukken goedkoper zijn. Maar wees eens eerlijk? Koop jij voor jezelf ook alleen het goedkoopste? Of vind je voedingswaarde, smaak en toevoegingen ook van belang?

Nancy Vdhd

Een hond enkel op vers vlees en rijst zetten is ook vaak niet voldoende om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Veel commerciele voedingen zijn wel goed, maar hebben een tekort aan proteine....een gekookt of gebakken eitje bijgeven is dan ook een goed ding, maar zeker geen rauw!!! Als je op de zak van je voer kijkt....hetgeen dat er eerst op wordt vermeld zit er het meeste in.... het beste is als er eerst bijvoorbeeld kippenmeel opstaat...Dit bevat proteine
Ook is het zo dat de percentage niet echt stroken met de werkelijke waardevolle waarden.... er komt een berekening aan te pas.
Dit was een van de interessantste lessen die ik gehad heb in mijn opleiding van 'pensionhouder'

Linda Rymenants

Mijn honden krijgen zeker geen gebakken of gekookte eieren, maar enkel maar rauw.
En ook alleen rauwe voeding, en als ik hun stoelgang zie en hun pels, weet ik wat goed isEMO 8

Ingrid .

Bij mij krijgen ze zowel gekookte als rauwe eieren.

Gina Limjoon

Nu ik zelf de voeding gevonden heb dat Kito lust krijg ik nu een hele hoop uitleg.Had al een paar maal gevraagd om raad en wat ik allemaal te lezen kreeg, niet te geloven, de ene zegt niet te veel vlees ,de andere wel enz.
Kito is een moeilijke eter, de ene dag lust hij het de andere dag niet.Heb nu eindelijk een winkel gevonden die mij goed heeft geholpen, hebben eerst met farmfood geprobeerd maar moest hij ook niet hebben daniets anders en dat was het, lang geleden dat ik hem zo vlug zijn bord heb zien leeg eten.Het is verse voeding en er zit alles in wat een klein hondje nodig heeft, is ook voor grote honden.
De naam is Renske en is gestoomd in verpakking, geen diepvries gluten vrij.Misschien zullen er honden zijn die het niet lusten maar die van mij wel, heb van alles geprobeerd en mijn vuilbak was alle weken goed gevuld plus wat ik heb weggegeven.
www.renske.com Ik ga het in Schoten halen, hele vriendelijke dame en hele goede service, vind je tegenwoordig niet veel meer.

Je zult ook hierin alle dingen zelf moeten onderzoeken.
De meningen zijn verdeeld. En iedereen is overtuigd van zijn eigen visie.
Kom er maar eens uit!

Leo Bertens

http://www.barfplaats.nl/

http://www.voerwijzer.com/

http://www.healthydogfoodnmore.com/

wat men ook zegt en vindt ik blijf voor mijn honden bij royal canin mini adult. dat merk heeft zich al te vaak bewezen dat ik daar nog aan twijfel. hahahhhaha

andries hoekstra

Niet elke hond reageert goed op vers vlees. Ook kunnen er allergische reacties ontstaan. De zuurtegraad van de maag past zich aan wat je de hond te eten geeft. Dus pas op met omschakeling wanneer je ze altijd btokken hebt gevoerd,, ze kunnen er flink ziek van worden. Ik voer mijn honden altijd geperste brokken van Cavom afgewisseld met vers stukje vlees of vis. Nooit geen problemen mee gehad. Supergezond en zelfs de senior van 12 krijgt nog uitmuntend op show!

andries hoekstra

Niet elke hond reageert goed op vers vlees. Ook kunnen er allergische reacties ontstaan. De zuurtegraad van de maag past zich aan wat je de hond te eten geeft. Dus pas op met omschakeling wanneer je ze altijd btokken hebt gevoerd,, ze kunnen er flink ziek van worden. Ik voer mijn honden altijd geperste brokken van Cavom afgewisseld met vers stukje vlees of vis. Nooit geen problemen mee gehad. Supergezond en zelfs de senior van 12 krijgt nog uitmuntend op show!

andries hoekstra

Niet elke hond reageert goed op vers vlees. Ook kunnen er allergische reacties ontstaan. De zuurtegraad van de maag past zich aan wat je de hond te eten geeft. Dus pas op met omschakeling wanneer je ze altijd btokken hebt gevoerd,, ze kunnen er flink ziek van worden. Ik voer mijn honden altijd geperste brokken van Cavom afgewisseld met vers stukje vlees of vis. Nooit geen problemen mee gehad. Supergezond en zelfs de senior van 12 krijgt nog uitmuntend op show!

andries hoekstra

Niet elke hond reageert goed op vers vlees. Ook kunnen er allergische reacties ontstaan. De zuurtegraad van de maag past zich aan wat je de hond te eten geeft. Dus pas op met omschakeling wanneer je ze altijd btokken hebt gevoerd,, ze kunnen er flink ziek van worden. Ik voer mijn honden altijd geperste brokken van Cavom afgewisseld met vers stukje vlees of vis. Nooit geen problemen mee gehad. Supergezond en zelfs de senior van 12 krijgt nog uitmuntend op show!

Andy Engels

Mijn hond is een golden retriever en die reageert best op het premiumvoer van de Aldi, Romeo!
Had vroeger royal canin mr mn hond moest er toch regelmatig van overgeven, mss was het te zwaar of teveel geur-en bewaarmiddelen....die van aldi ruiken minder sterk maar hij eet nu meer dan ooit en is nooit meer ziek

Na bloedonderzok gezien dat onze honen te weinig vit. 12 hebben

Ze worden gevoed met Duck en 50 vlee kip/kalkoen en beafstuk licht opgebakken ..

Nu wordt ons .back2 thewild aangeraden
Iemand ervaring ??

Na bloedonderzok gezien dat onze honen te weinig vit. 12 hebben

Ze worden gevoed met Duck en 50 vlee kip/kalkoen en beafstuk licht opgebakken ..

Nu wordt ons .back2 thewild aangeraden
Iemand ervaring ??

Marjan Goessens

We hebben sinds kort een Duitse dog. De fokker gebruikt alleen brokken van het merk CHAMP; Heeft iemand daar ervaring mee? De hond eet het heel graag, maar de ontlasting is eerder slap. De pup is nu 10 weken oud en komt goed aan, maar we zijn bang dat hij niet voldoende voedingsstoffen krijgt. Dus geven we hem nu af en toe ook rijst met gekookte varkenstong. EMO 8

wel wij adopteerden een poedelmeisje of liever we hebben haar overgenomen . Ze was 10 mnd oud en nu is ze net 15 mnd oud geworden
Ik vermoed dat de fokker korrels gaf
Of die aangepast waren lees goed voor de hond
Wel ik heb enige twijfels
Om te beginnen is ze groot, hoog op poten ..Mogelijk te vlug gegroeid

Wij geven haar "Barf ...Back 2 the Wild "
Daar zit zowat alles in ...
Ze is voor het eerst loops geworden als ze net 12 maand en 14 dagen was ..Is dat niet wat laat??
Wij zijn geen vrouwkes gewoon ...maar is dat niet wat laat
Zou de verandering van voedsel (gezonder voedsel dan alleen die brokken) daar voor wat tussen zijn ,
We lieten ons wel raad geven door een diëtistMaar ja ieder spreekt voor zijn handel ... voor handel

Meningen ????

Ingrid de Vries Brakel

Helemaal mee eens!

Andrea Mathlener

Mag een pup van bijna 5 maanden ook al vlees eten? Ik geef dog lovers gold..
Is dat oké.
Bedankt!!

gilbert bachot

Beste Mensen
Kijk even op you tube keuring dienst van waarde en zoek even naar honden voeding met dierlijke bijproducten je gaat u ogen niet geloven wat ze daar allemaal indraaien .


Een reactie plaatsen