De verzorging van uw hond

De verzorging van uw hond

Om uw trouwe viervoeter in de best mogelijke conditie te houden is het van belang dat u hem goed verzorgt. Het is niet alleen belangrijk om hem de best mogelijke voeding te geven, maar ook om zijn vacht te onderhouden, zijn tanden te controleren en indien mogelijk zelfs te poetsen, zijn nagels bij te knippen indien nodig en zijn oren proper te houden.

De vachtverzorging hangt sterk af van ras tot ras, maar geregeld borstelen is meestal de boodschap. De verzorging van tanden, oren en nagels worden niet altijd gemakkelijk toegelaten door de hond. Zorg er dus voor dat hij hier van jongsaf al aan gewoon wordt en anders kan u altijd een bezoekje brengen aan uw dierenarts om u te helpen.


Verzorging van oren

Voor het schoonmaken van de oren mag u nooit met wattenstaafjes gaan proppen. Hiermee drukt u het vuil naar beneden waardoor het alleen maar moeilijker te verwijderen wordt. Gebruik een goede oorcleaner en druppel dit in de gehoorgang. Laat het even inwerken en masseer het vuil zachtjes los. Neem daarna met een papieren zakdoekje het vuil uit het oor weg. Je mag wel met een wattenstaafje tussen de ‘krulletjes’ van de oorschelp het vuil wegnemen.

Sommige honden hebben een sterke haargroei in de binnenkant van hun oorschelp en in de gehoorgang. Dit haar moet verwijderd worden. Doet u dit niet regelmatig dan kan vuil van buitenaf en oorsmeer van binnenuit zich ophopen in de gehoorgang. Dit kan tot ernstige irritaties en ontstekingen leiden met alle gevolgen vandien. Verwijder de haartjes met plukjes (zeker niet één per één) met korte stevige rukjes, dat is het minst vervelend voor uw hond.
Indien er ernstige zaken aan de hand zijn zoals bijvoorbeeld oormijt of een oorontsteking dan zal uw hond opvallend veel met zijn hoofd schudden en/of met zijn poten aan zijn oren krabben. Een bezoekje aan de dierenarts is dan zeker op zijn plaats voor de behandeling van dit probleem!


Verzorging van nagels en voetzolen

Hou de nagels van uw hond kort. Wanneer uw hond regelmatig op ruwe en harde oppervlakten loopt dan slijten de nagels in regel vanzelf af. Andere honden bewegen niet veel en blijven vaak binnenshuis of hebben snelgroeiende nagels. In dit geval moet u de nagels regelmatig bijvijlen of knippen.

Om te controleren of het noodzakelijk is dat de nagels geknipt worden zet u de hond recht op zijn poten. Staan de nagels nu van de grond af, dan hoeft u ze niet te knippen, indien de nagels wel de grond raken moeten de nagels geknipt/gevijld worden. Nagels knippen kan u in principe zelf doen; maar wees voorzichtig en neem er de tijd voor! Omwille van de ronde, geplooide vorm gebruik je best een schaartje van het guillotinetype. Het roze - rode gebied in de nagel wordt het nagelbed genoemd. Het bevat bloedvaten en zenuwen. Knip nooit in het nagelbed, het is uiterst gevoelig en de nagel zal bloeden. Blijf dus een stukje van het nagelbed af. Bij honden met zwarte nagels is het moeilijk om te zien tot waar het nagelbed reikt. Hier kan je dan met een lampje op de top van de nagel schijnen waardoor je een beetje beter ziet tot waar het nagelbed reikt.

Beloon uw hond nadien altijd met een extra dikke knuffel. Vind u het toch wat te moeilijk dan kan u uw hond naar een trimsalon of naar de dierenarts brengen om zijn nageltjes bij te laten knippen.

Soms groeit er te veel haren tussen de voetzolen. In dit geval mag u alleen het haar wegknippen dat tussen de voetzooltjes uit groeit. Een gebogen schaar is hiervoor het meest geschikte hukpmiddel.
 

Verzorging van het gebit

De verzorging van het gebit is ook uitermate belangrijk om tandsteen vorming zo goed mogelijk te voorkomen. De tanden van uw hond dagelijks poetsen is een eerste manier om een goede tandverzorging te garanderen. Gebruik dan een aangepaste tandenborstel en tandpasta die geschikt is voor honden. Bovendien verloopt deze handeling gemakkelijker wanneer uw hond al van jongsaf gewoon werd gemaakt aan dit ritueel. Vele baasjes vinden dit echter een lastige klus waardoor het vaak niet gedaan wordt. Daarom moeten we zorgen dat het tandoppervlak van uw hond op een andere manier mechanisch (schurend) gereinigd wordt.

Wanneer uw hond een hoogwaardige droge voeding krijgt met voldoende harde brokjes zal het gebit weinig onderhoud vragen. Deze hoogwaardige droge brokjes hebben een schuureffect op het tandoppervlakte van uw hond (wat een beetje overeenkomt met het poetsen van tanden).
U kan uw hond ook een aanvullende kauwreep of kauwbot geven. Vergeet dan niet dat u in feite iets minder van zijn ‘gewone’ voeding moet geven. Er zit immers ook energie in zo een ‘tussendoortje’.

Controleer regelmatig het gebit van uw hond. Indien er veel tandsteen op vast zit dan maakt u best een afspraak met uw dierenarts. Uw dierenarts kan dit tandsteen verwijderen en van uw compagnon weer een gezonde hond maken!
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen