De Teckel

De Teckel
De Teckel wordt ook wel Dashond genoemd omdat hij oorspronkelijk gefokt werd in Duitsland om te jagen op dassen. Van nature is hij een moedige en gepassioneerde jachthond. Tegenwoordig is de Teckel een huis- en gezinshond. Hij is een echte kindervriend, een geduldige begeleider van oudere mensen en een moedige waakhond.

Karakter

De Teckel is een zeer actieve, trotse en moedige hond. Hij heeft een clownesk karakter en kan soms koppig en ondeugend zijn. Als je een reisgenoot zoekt is dit de ideale viervoeter. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en een eigenzinnig karakter. De Dashond houdt van graven en van blaffen. Door zijn luide stem is hij een goede waakhond. Hij is trouw aan zijn gezin, houdt van kinderen, is aanhankelijk, opgewekt en eist veel aandacht. De Teckel is snel jaloers wat voor problemen kan zorgen bij andere honden. In zo een bui, zal de hond nooit aarzelen om te gaan vechten.

Deze slimme hond is niet gemakkelijk af te richten. Hij zal proberen zijn baasje te trainen in plaats van andersom. De Teckel houdt heel erg van eten en van spelen. Dit kan een voordeel zijn tijdens het trainen. Beloon hem met eten als hij goed gedrag toont en zorg voor een spelgeoriënteerde training.

Uiterlijk

Hij is klein en neem dus niet veel plaats in.
Er zijn 3 verschillende groottes: de normale Teckel, de miniatuur Teckel en de Toy Teckel. De normale Teckel is 35 tot 45 cm hoog en weegt ongeveer 9 kg. De miniatuur Teckel is 35 centimeter hoog en weegt ongeveer 4 kg. De Toy Teckel tenslotte is kleiner dan 30 cm en weegt ongeveer 3,5 kg.

Het is een langwerpige, gespierde hond met korte poten. Hij houdt zijn hoofd altijd omhoog, waardoor hij een trotse en zelfverzekerde indruk geeft. De oren zijn lang en hangen langs zijn wangen. Zijn vacht is glanzend, dun en strak en kan verschillen van kleur.

Training

Het is niet gemakkelijk om de Teckel te trainen omdat hij een meester is in het manipuleren van zijn baasje. Ook heeft hij een zeer koppig karakter en een eigen wil. Het is belangrijk dat je zo vroeg mogelijk met de training begint. Laat hem duidelijk zien wie de baas is. Zorg ook voor voldoende beweging. Laat je hond echter niet vrij loslopen, de kans is groot dat zijn jachtinstinct de kop opsteekt en hij wegloopt.

Verzorging

Om de vacht schoon en glanzend te houden is regelmatig borstelen met een stevige borstel van belang. Steek de hond enkel in bad als het nodig is of wrijf de vacht met een natte doek af.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


9 reacties

Karin Maes

Ben de trotse eigenaar van 2 teckels en een bracco. De teckels zijn 12 en 6 jaar oud. Het zijn zalige dieren, met de jongste heb ik gehoorzaamheid, speuren en agillyti gedaan. Gewoon weg uniek, een aanrader! Voor mij " altijd minstens 1 teckel voor de rest van m'n leven. Opgelet, neem geen teckel als eerste hond, niet verstandig

Ik weet niet wie de naam Toy teckel heeft verzonnen maar een teckel is pertinent geen (toy) poedel. Teckels kennen idd drie grootten, standaard, dwerg en kaninchen.

Ik weet niet wie de naam Toy teckel heeft verzonnen maar een teckel is pertinent geen (toy) poedel. Teckels kennen idd drie grootten, standaard, dwerg en kaninchen.

Ik weet niet wie de naam Toy teckel heeft verzonnen maar een teckel is pertinent geen (toy) poedel. Teckels kennen idd drie grootten, standaard, dwerg en kaninchen.

Ik weet niet wie de naam Toy teckel heeft verzonnen maar een teckel is pertinent geen (toy) poedel. Teckels kennen idd drie grootten, standaard, dwerg en kaninchen.

Hallo,
De eerste teckel waar ik mee in aanraking kwam was een bruine korthaar bij mijn ouders. Er waren thuis altijd meerdere honden naast de rest van onze "menagerie". Ik had rond die tijd ook nog een Dalmatiër. Maar de teckeldame was de baas.
Na mijn huwelijk kon ik het niet gewoon worden zonder dieren en omdat we op een klein appartement woonden kwam ik op een mooie dag naar huis met ... een bruine korthaar teckel van 7 weken.
Ondertussen ben ik nu aan mijn zesde exemplaar en tweede ruwhaar. We hadden een bruine langhaar, een zwarte langhaar, een ruwhaar en dus nu terug eentje. Vorig jaar moesten we op korte tijd 2 hondjes afgeven : de zwarte langhaar van bijna 16 jaar en de ruwhaar van nog geen 3,5. Zij had een aangeboren afwijking van de nieren en dat wisten we niet. Nu is Pam hier de baas, tenminste dat denkt ze toch. Ze werd 1 jaar op 1 juni, gaat binnen een week voor de derde keer met ons op reis. Op hotel is ze voorbeeldig braaf, was dat thuis ook maar zo ! Ze haalt graag kapoenenstreken uit, zit de robotmaaier achterna, verzamelt stokken, vangt muizen en mollen. Ze is een echte teckelkop net als al die anderen die we hadden en toch hebben ze ieder hun eigen aard en verschillen ze van elkaar. De ene is fier en laat zich soms knuffelen, de andere leeft enkel wanneer je met haar bezig bent, onze reu was fier en wandelen was zijn lang leven tot op het einde liep hij met opgeheven hoofd en zijn pluimstaart hoog opgestoken.De eerste ruwhaar was heel kalm en wat lui maar dat was waarschijnlijk te wijten aan haar toestand. Ik hoop dat we met Pam weer heel veel geluk mogen hebben en haar lang mogen houden, ze is wel een weglopertje.
Hoe dan ook ik hou van dat ras, het zijn geen schoothondjes en ze hebben karakter. Ik zeg altijd dat is een grote hond in klein formaat, je kan daar ellenlange wandelingen mee maken, ze zijn niet moe te krijgen . Ik zal altijd een teckeltje hebben zolang mijn gezondheid en situatie het toelaten.
jeanineEMO 1

BTW, Wie schreef dit artikel over de Teckel ? Geen enkele van mijn standaard teckels heeft ooit 45 cm hoogte bereikt en mijn actuele dwergteckeltje heeft een schofthoogte van 20 cm en ze weegt 5 kg. Dat is ver van de in het artikel opgegeven maten, denkt u niet ?
De "hoogte" van een hond wordt trouwens altijd gemeten op schofthoogte, 't is maar dat je het weet hé.
JeanineEMO 11

Marie De Graeve

Happy is een lieve, sociale én eigenzinnige Teckel. Iedereen staat verbaasd hoe goed hij luistert (kwestie van strenge opvoeding) al is hij maar 21/2 jaar. Hij is mijn beste maatje en de "chouchou" van heel de buurt. Ik vind dit (zeer kort) artikel to the point. EMO 8

Marie De Graeve

Happy is een lieve, sociale én eigenzinnige Teckel maar dat is géén probleem met een degelijke opvoeding! Hij is nog maar 2,1/2 jaar maar luisteren doet hij ! Iedereen wil hem graag dogsitten omdat hij zo "gemakkelijk" is en hij is DE mascotte van heel de buurt. Ik vind het artikel dus wél pertinent qua karakter en verzorging. Ik let op zijn gewicht 8 KG max) en ga er dagelijks uren mee wandelen (zelfs zonder leiband) !
Hij is mijn dikste vriend ! EMO 8

Quote:


Een reactie plaatsen