De Soft Coated Wheaten-Terrier

De Soft Coated Wheaten-Terrier
Het opmerkelijkste kenmerk aan de Soft Coated Wheaten-Terriër is de vacht. Deze is zeer lang en bijzonder zacht, maar vraagt om veel verzorging. De haren vallen immers niet uit zoals bij de meeste hondenrassen. Dit maakt hem tot een hypoallergene hond. De kleur kan variëren van roodbruin over mahonie en wit bij de geboorte. Eens hij is uitgegroeid tot een volwassen hond zal de vacht een witte tot honingachtige kleur aannemen. De snuit en oren blijven veeleer zwart of donkerbruin.

De Wheaten-Terriër wordt gemiddeld 45 cm. De reutjes worden iets groter dan de vrouwelijke Terriërs. Hun gewicht schommelt tussen den 16 en 20 kg.

Karakteristieke kenmerken

De Wheaten-Terriër is een zeer makkelijke hond, zowel in de omgang als in de training. Ze kunnen heel goed omgaan met andere honden, katten en kinderen en vertonen in het algemeen slechts weinig agressie. Toch zal de Wheaten-Terriër steeds zijn baasje en territorium beschermen. Deze honden zijn overigens enorm slim. Hierdoor zullen ze soms eigenwijs uit de hoek kunnen komen, wat de training alsnog kan bemoeilijken.

Verzorging

Een Wheaten-Terriër vraagt door zijn zachte pels om een intensieve verzorging. Dit is nodig om te voorkomen dat de vacht zijn glans verliest, maar ook om vuil, knopen en overtollig haar te verwijderen. Dit kan je in de eerste plaats doen door je Wheaten-Terriër dagelijks te kammen of borstelen. Daarnaast moet de Wheaten-Terriër regelmatig naar de kapper voor een trimbeurt.

Naast de haren vragen ook de nagels en tanden speciale verzorging. Hiervoor kan je steeds terecht bij de dierenarts of zelfs het hondenkapsalon.

Training

Net zoals elke andere hond train je ook best je Wheaten-Terriër. Deze training start je best tijdens de puppymaanden. Wees hierbij duidelijk en consistent om verwarring bij je puppy te voorkomen. Zorg ervoor dat je steeds dezelfde commando’s, beloningen en straffen gebruikt en spreek deze duidelijk af met de andere gezinsleden. Let er bij het geven van de commando’s op dat je de juiste toonintonatie legt. De Wheaten-Terriër is immers zeer gevoelig voor tonen.

Vaakvoorkomende ziektes

Soft Coated Wheaten-Terriërs hebben vaak te kampen met eiwittekort. Dit kan je makkelijk verhelpen door een aangepast dieet of voedingssupplementen. Verder hebben deze dieren vaak te maken nierdyplasie, inflammatoire darmziekte, de ziekte van Addison, en kanker. Sommige Wheaten-Terriërs kunnen daarnaast ook last hebben van allerlei allergieën en atopische dermatitis, een huidziekte. Ondanks deze waaier aan mogelijke aandoeningen is de Wheaten-Terriër een hondenras dat zeer oud kan worden.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen