De socialisatiefase bij een hond

De socialisatiefase bij een hond

Wat is de socialisatiefase?

De socialisatiefase wordt wel eens omschreven als de belangrijkste periode in het leven van de hond. Niet onlogisch, als je bedenkt dat je pup nu zijn eerste stapjes in de grote wereld rondom hem zet en kennismaakt met alles wat zich hier afspeelt. Deze fase begint rond de leeftijd van 3 weken en eindigt rond de 12de week. Je puppy zal geconfronteerd worden met allerlei prikkels van de buitenwereld zoals kinderen, andere dieren, auto’s, lawaai,…

Het is belangrijk dat hij goed reageert op deze prikkel, want een negatieve ervaring kan wel eens leiden tot een eeuwige angst of agressie hiervoor. Verder wordt deze fase gekenmerkt door nieuwsgierigheid; profiteer hier dus van en laat hem kennismaken met alles wat hij in zijn verdere leven zal tegenkomen.


Aan wat moet ik mijn pup socialiseren?

Eigenlijk is het antwoord op bovenstaande vraag simpel; zowat alles waarmee je hond geconfronteerd gaat worden. Als je je hond gaat afhalen bij de fokker, kan je best met hem even bespreken aan wat de pup reeds gesocialiseerd is. Dit betekent echter niet dat hij hier niet meer mee in contact hoeft te komen; alles dient herhaald te worden tot de leeftijd van 6 maanden. Verder is het ook belangrijk dat hij niet teveel indrukken opdoet op een dag. Een wandeling op een drukke winkelstraat kan bijvoorbeeld zeer vermoeiend zijn door de vele prikkels die hij op moet nemen. Zorg er dan voor dat hij daarna kan ontspannen.

We kunnen wel honderden dingen bedenken waar we de hond aan moeten laten wennen, maar sommige dingen worden soms over het hoofd gezien. Vergeet bijvoorbeeld niet het ritje in de auto of in de bus, mensen met een hoed op of een paraplu in de hand, in een lift stappen, de stofzuiger en de postbode.


Lichamelijk contact met de pup

Het kan nuttig zijn om de pup al van het begin gewoon te maken aan aanrakingen op vreemde plekken. De oren, ogen en het gebied rond te tenen zijn voor de hond zeer gevoelige plekken.

Streel je hond tijdens de socialisatiefase een aantal keer per dag over deze plekken en kijk hoe hij erop reageert. Na een tijdje zal hij gewend geraken aan deze strelingen. Dit biedt heel wat voordelen; dierenartsenbezoeken verlopen vlotter en je hond zal aanrakingen van andere honden kunnen verdragen.


Oudere honden

Indien je een oudere hond uit het asiel haalt, ben je er natuurlijk niet zeker van of hij de socialisatiefase wel goed doorlopen heeft. Het kan dus wel eens voorkomen dat je hond een angst of agressie heeft tegenover een bepaalde prikkel. Maak je hond geleidelijk aan gewoon aan deze prikkel. Bouw deze confrontaties steeds op, zodat hij vaker en langer hiermee in contact komt. Wees consequent en geduldig, en je zal al snel merken dat je hond zich minder angstig en agressief zal gedragen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

... ..

Hele goede tips EMO 1 echt heel nuttig


Een reactie plaatsen