De snelste weg om je hond van zijn verlatingsangst af te helpen

De snelste weg om je hond van zijn verlatingsangst af te helpen
Verlatingsangst treedt op als de honden schrik hebben en het benauwd krijgen als hun baasje weg is.

De aanpak van dit probleem kan gematigd of streng zijn. Een gematigde aanpak is aangewezen als de hond je erg uitdaagt, overdreven gromt en hijgt, terwijl een serieuze eenzaamheidsangst eerder een uitdaging is voor de eigenaar.

De hond maakt het huis smerig, jankt onophoudend, blaft, huilt, vernielt meubilair en andere voorwerpen in huis. Dikwijls begint de hond tekenen van verlatingsangst te vertonen na tien of vijftien minuten afzondering.

Zorg voor afleiding

Honden die uit een asiel komen, straathonden en honden die meestal opgesloten waren in een bench of kennel lopen meer risico om eenzaamheidsangst te ontwikkelen.
Vermits dit gedrag zich enkel manifesteert als hij alleen is, kan je er niets aan doen om hem te doen stoppen het huis te vernielen of de buren te irriteren telkens als je weg bent.
Je kan je hond leren om geen schrik te hebben of te panikeren gedurende je afwezigheid.
Hier zijn nog meer hulpmiddelen die kunnen helpen.

  1. Sommige honden schijnen het fijn te vinden om opgesloten te worden in een kleine ruimte zoals in een bench of in een kleine afgemaakte plaats in huis. Als je hond opgewonden raakt als hij opgesloten wordt, hou je dan met hem bezig als je thuis bent en laat hem in zijn bench terwijl je erbij bent.
     
  2. In sommige gevallen is het voldoende dat de hond, opgesloten in zijn bench, zicht heeft op wat er buiten gebeurt. Dit om hem te kalmeren en om hem af te helpen van zijn eenzaamheidsangst. Je kan zijn bench of zijn bak tegenover een schuifdeur of een raam plaatsen.
     
  3. Sommige honden lijden aan verlatingsangst uit verveling. Bedenk iets wat je hond zou kunnen bezighouden. Leer hem “Zoek het” spelen, een spel dat hij op zijn eigen kan spelen. Om dit te spelen moet je zijn favoriete kluiven en stoffen knuffels verstoppen en hem die laten zoeken. Om hem bezig te houden kies je drie tot vier kluiven of knuffels (afhankelijk van hoelang je weg blijft).
     
  4. Een ander middel tegen verveling is veel speelgoed. Verwissel regelmatig het speelgoed, zodat hij het niet beu wordt om ermee te spelen . Spelen met, knabbelen op, zoeken naar en jagen op dit speelgoed en knuffels verplichten de pup om zijn natuurlijke instincten te gebruiken terwijl het hem uren bezig houdt.
     
  5. Laat de tv aan of speel zachte relaxte muziek. Onderzoek heeft uitgewezen dat zachte klassieke muziek honden ontspant. Kies muziek waarnaar je zelf ook luistert als je thuis bent zodat je hond de muziek niet relateert met jouw afwezigheid.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

beste,
ik heb een straathond geadopteerd via een organisatie hier in België, ze is een pracht van een hond, 18 kg, en ondertussen bijna 2 jaar bij ons, rustige hond, ook s nachts, ze bleef beneden, en sliep in zetel , had geheel de benedenverdieping en luik om buiten te kunnen, maar sinds onweders van afgelopen tijd, moet ze echt bij me zijn,niet bij mijn man, enkel bij me .

Dus als ik ga gaan slapen, boven, probeert ze alles om ook boven te geraken, in een modus van over stress en paniek, bijgevolg slaap ik al zo een twee maanden beneden in zetel, zo keert de rust terug ook voor het gezin, maar dat is niet houdbaar .

We hebben al barricade opgezet , steeds komt ze er door, en moet naar boven.; k kan haar fysiek niet naar boven dragen, en wil haar niet in mijn bed, haarverlies, klein huisje dus kleine kamer boven, beneden veel ruimer voor haar, .Wil haar heel graag terug de rust geven die we allemaal verdienen s nachts,.

.heb haar al laten doen naar boven maar ze haalt het niet, en glijdt dan naar beneden, wat mijn hart doet breken .;bench al gekocht maar is een straathond,. .kan ik haar zomaar in bench steken ? Ze is zo een flinke hond die netjes heeft leren wandelen, spelen kent ze niet, maar past wel in ons gezin, natuurlijk word ik er ook niet rustiger van naarmate avond komt, en dat voelt ze , dat weet ik, hoewel ik ademhalingsoefeningen doe om rustig te blijven, steeds lig ik te luisteren wat er beneden aan het gebeuren is,

..al overleg gepleegd met dierenarts, stelt bench voor, maar weet ook niet hoe te doen, .ze is 9 jaar en ik heb echt mijn rust nodig door chronische ziekte ( heb er dit jaar een lange ziekenhuisopname opzitten ) en was weer aan het verslechteren wat zij ook voelt, , en nu is mijn slaappatroon volledig ontregeld, ik slaap veel overdag in bed, en dan laat ze me gerust, en wil ze niet naar boven, dat is iets wat ik dan niet snap. .enkel s avonds en s nachts, ik ben heel veel thuis en ga 4 keer met haar wandelen per dag, denk haar aandacht en liefde genoeg te geven, maar deze veranderingen wegen zwaar door, wie weet raad aub ? dank hilde


Een reactie plaatsen