De psychologie van de hond

De psychologie van de hond
Om een hond te begrijpen, is het belangrijk dat je de tijd neemt om enkele basisprincipes van het karakter en de psychologie van de hond te leren kennen. Dit maakt het gemakkelijker om je hond te trainen en hem te leren gehoorzamen.

De psychologie van de hond is zeer belangrijk. Dit wil zeggen het begrijpen waarom een hond zich op een bepaalde manier gedraagt en de manier waarop hij dit doet.

Afstammeling van een wolf

Zoals algemeen bekend, stammen de honden af van wolven. Om het karakter van de hond beter te begrijpen, is het dus belangrijk om te weten hoe wolven leven. Ze leven namelijk in groepen van twee of meer. Bovendien gebruiken ze een strikt dictatuursysteem.

Dit systeem betekent dat er één iemand aan de macht staat. De leider van de groep is altijd de grootste wolf. Al de andere leden van de groep zijn zeer gehoorzaam en behandelen de leider met enorm veel respect.

Instincten van een wolf

Wolven verdelen de taken in de groep, vooral als het gaat om het zoeken van voedsel. Zo zal er één wolf het spoor kiezen dat ze gaan volgen, een ander staat op wacht en nog een ander zal in de aanval gaan. Het gevonden voedsel gaat tenslotte naar de leider die zich ermee voedt. De andere leden van de groep mogen uiteindelijk de restjes van de leider eten.

Systeem invoeren in het huishouden

Een hond ziet zijn gezin, net zoals wolven, als een groep. Alle gezinsleden dragen bij tot het systeem. Ook hier zal hij op zoek gaan naar een leider. Hij zal ieder gezinslid zeer nauw bekijken en proberen te achterhalen wie de leider is en waar hij zelf zich bevindt in het systeem. De fysieke grootte van elk gezinslid is zeer belangrijk, zo zal hij vooral de grootste persoon als leider gaan beschouwen. Maar ook de toon van de stem is zeer belangrijk, iemand met een zware stem lijkt meer op een leider dan iemand met een zachte.

Het is zeer belangrijk dat je van het begin duidelijk maakt aan de hond wie de leider is. Hoe sneller de hond weet wie de leider is, hoe minder gedragsproblemen er zullen optreden. Maak hem duidelijk dat hij ondergeschikt is aan zowel de leider als aan alle andere gezinsleden, dus ook de kinderen. Voor een hond is het namelijk soms moeilijk om te begrijpen dat hij ondergeschikt is aan kinderen, omdat zij kleiner zijn dan de leider en afhankelijk zijn van volwassenen. Om deze reden stellen honden zich soms agressief op ten opzichte van kinderen. Een gedisciplineerde training is dus noodzakelijk.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen