De meest voorkomende oorzaken van braken of overgeven bij je hond

De meest voorkomende oorzaken van braken of overgeven bij je hond
Braken of overgeven komt vaker voor bij honden en is niets om ongerust over te zijn. Als het echter vaak voorkomt kan het wijzen op een ernstig medisch probleem. In dit artikel vind je de meest voorkomende oorzaken van braken terug.

Infectieziekte

Braken is een symptoom van een infectieziekte en virale aandoeningen.

Maag-darmkanaal

Één van de meest voorkomende oorzaken van braken zijn problemen in het maag-darmkanaal. Zo kan de maag beschadigd raken als gevolg van een trauma door een stomp voorwerp.
Ook kan er een verstopping optreden omdat de hond iets afgeslikt heeft wat hij niet mag. Zo kunnen touwen, speelgoed en golfballen voor een obstructie zorgen.

Gastritis of maagontsteking en gastro-enteritis of maagdarmontsteking kunnen ook oorzaken zijn, alsook peritonitis of buikvliesontsteking en maagzweren.

Bovendien kan de darm geblokkeerd zijn en de maag gekanteld.

Nieren

Een ernstigste oorzaak van braken is nierfalen. De nieren zorgen ervoor dat de afvalproducten in het lichaam verwijderd worden. Als de nieren hun werking niet kunnen doen, gaan deze afvalproducten zich opstapelen in het lichaam. En dit kan leiden tot braken.

Alvleesklier

Pancreatitis of ontsteking van de alvleesklier is ook een veel voorkomende oorzaak van braken. Dit is een ontsteking die meestal plotseling optreedt en is zeer ernstig. Pancreatitis veroorzaakt niet alleen braken maar ook buikpijn.

Voeding

Natuurlijk kunnen de eetgewoonten ook een oorzaak zijn. Vooral wanneer je hond zich snel en vaak overeet. Zorg ervoor dat je hem telkens kleine porties geeft. Beter een paar kleine porties per dag dan één grote maaltijd. De opname van een te grote hoeveelheid voeding kan braken tot gevolg hebben. Ook de restjes van de tafel kunnen voor problemen zorgen.
Heeft de hond echter gif of vreemde voorwerpen binnengekregen? Ga dan onmiddellijk naar de dierenarts!

Gevolgen

De hond zal door het braken een hoger risico hebben op uitdroging. Bovendien zal het bloed minder essentiële voedingsstoffen binnen krijgen waardoor er een onevenwichtige bloedsamenstelling is. Dit merk je na een tijd aan de conditie van de hond. Het is zeer belangrijk, vooral bij jonge honden om zo vroeg mogelijk in te grijpen.

Wil je nog extra advies? Vraag dan raad aan Inge. Onze paraveterinair dierenartsassistente.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


9 reacties

Jenni Gerrits

Ik mis hierbij nog het zogenaamde "ochtend-braken", op zich doorgaans onschuldig. Maar wanneer de hond lang nuchter is geweest, en daardoor te veel gal in zijn maag heeft zitten, wil hij deze (vaak met behulp van gras-eten) nog wel eens uitbraken.

walter walter

Ik ben verleden maand dit hondje kwijt geraakt aan nierfalen.Ze was amper 2 jaar oud !EMO 2

Mijn hond heeft een maagontsteking gehad, waarschijnlijk door iets op te eten dat niet verteerd geraakte, heb dan van de dierenarts een braakmiddel voor" haarballen bij katten" moeten geven, en nadien nog wel een kuur antibiotica, en gedurende twee weken speciale heel licht verteerbare voeding, bij de apotheker te halen, om de maag wat te laten rusten.

mijn hondje had over een maand rattenvergif binnen en dan moest hij een soeplepel zout eten waarvan hij onmiddelijk moest overgeven!

martine mayens

mijn hond moet soms braken wanneer zij gras eet.

EMO 20 mijn dwergpinchertje eet ook vaak gras om daarna te kunnen braken. Dit gebeurd dagelijks wel een paar x als ik haar de vrijheid geef. Ook in huis kokhalst ze regelmatig en kotst daarna een beetje wanneer ik haar erna buiten zet. Dit is lastig en niet leuk voor iedereen lijkt mij. Wie heeft hier ook ervaring mee. Mijn dierenarts vindt het niet verontrustend.
Soms denk ik dat wendy het opwekt om zo aandacht te krijgen want ze probeert echt iets te vertellen <praten> je kan met haar naast je op de bank nl een gesprekje houden....daar geniet ze van.

ik heb vandaag men dierbaar zielsverwantje verloren na en week stryden tegen nierfalen wat begon met braken en volgens dierenarts van wacht geen kwaad kon bleek nadienketoacidose te zyn en dat was haar fataal mensen indien je hond langer dan en 2tal uren braakt wacht niet want het is en sleepend pyn en het doet je dier afzien ik mis ze zo aan men liefste kikine 10-2-2012 was 4 jaarEMO 2EMO 2

Annelies Vn Praet

zie ik ook af en toe bij ons, als er kauwbeentje te snel worden opgegeten en grotere stukken in de maag blijven zitten, braken ze het na een paar uur terug uit.

Wimbo Wimbo

Bedenk ook dat een hond "zelfgenezing" uitvoert. Als een hond iets heeft binnen heeft gekregen dat slecht valt, zal hij (altijd?) gras eten (grazen) en doordat het gras bepaalde stoffen in zich heeft die het braken bevorderen, zal de hond braken en zo de boosdoener (hopelijk) verwijderen. Denk aan een stuk beschimmelde worst/vlees/brood o.i.d. Vaste prik, hond eet gras; hond gaat braken. Hond dus lekker gras laten eten!


Een reactie plaatsen