De meest voorkomende oorzaken van braken of overgeven bij je hond

De meest voorkomende oorzaken van braken of overgeven bij je hond
Braken of overgeven komt vaker voor bij honden en is niets om ongerust over te zijn. Als het echter vaak voorkomt kan het wijzen op een ernstig medisch probleem. In dit artikel vind je de meest voorkomende oorzaken van braken terug.

Infectieziekte

Braken is een symptoom van een infectieziekte en virale aandoeningen.

Maag-darmkanaal

Één van de meest voorkomende oorzaken van braken zijn problemen in het maag-darmkanaal. Zo kan de maag beschadigd raken als gevolg van een trauma door een stomp voorwerp.
Ook kan er een verstopping optreden omdat de hond iets afgeslikt heeft wat hij niet mag. Zo kunnen touwen, speelgoed en golfballen voor een obstructie zorgen.

Gastritis of maagontsteking en gastro-enteritis of maagdarmontsteking kunnen ook oorzaken zijn, alsook peritonitis of buikvliesontsteking en maagzweren.

Bovendien kan de darm geblokkeerd zijn en de maag gekanteld.

Nieren

Een ernstigste oorzaak van braken is nierfalen. De nieren zorgen ervoor dat de afvalproducten in het lichaam verwijderd worden. Als de nieren hun werking niet kunnen doen, gaan deze afvalproducten zich opstapelen in het lichaam. En dit kan leiden tot braken.

Alvleesklier

Pancreatitis of ontsteking van de alvleesklier is ook een veel voorkomende oorzaak van braken. Dit is een ontsteking die meestal plotseling optreedt en is zeer ernstig. Pancreatitis veroorzaakt niet alleen braken maar ook buikpijn.

Voeding

Natuurlijk kunnen de eetgewoonten ook een oorzaak zijn. Vooral wanneer je hond zich snel en vaak overeet. Zorg ervoor dat je hem telkens kleine porties geeft. Beter een paar kleine porties per dag dan één grote maaltijd. De opname van een te grote hoeveelheid voeding kan braken tot gevolg hebben. Ook de restjes van de tafel kunnen voor problemen zorgen.
Heeft de hond echter gif of vreemde voorwerpen binnengekregen? Ga dan onmiddellijk naar de dierenarts!

Gevolgen

De hond zal door het braken een hoger risico hebben op uitdroging. Bovendien zal het bloed minder essentiële voedingsstoffen binnen krijgen waardoor er een onevenwichtige bloedsamenstelling is. Dit merk je na een tijd aan de conditie van de hond. Het is zeer belangrijk, vooral bij jonge honden om zo vroeg mogelijk in te grijpen.

Wil je nog extra advies? Vraag dan raad aan Inge. Onze paraveterinair dierenartsassistente.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


17 reacties

Jenni Gerrits

Ik mis hierbij nog het zogenaamde "ochtend-braken", op zich doorgaans onschuldig. Maar wanneer de hond lang nuchter is geweest, en daardoor te veel gal in zijn maag heeft zitten, wil hij deze (vaak met behulp van gras-eten) nog wel eens uitbraken.

walter walter

Ik ben verleden maand dit hondje kwijt geraakt aan nierfalen.Ze was amper 2 jaar oud !EMO 2

Mijn hond heeft een maagontsteking gehad, waarschijnlijk door iets op te eten dat niet verteerd geraakte, heb dan van de dierenarts een braakmiddel voor" haarballen bij katten" moeten geven, en nadien nog wel een kuur antibiotica, en gedurende twee weken speciale heel licht verteerbare voeding, bij de apotheker te halen, om de maag wat te laten rusten.

mijn hondje had over een maand rattenvergif binnen en dan moest hij een soeplepel zout eten waarvan hij onmiddelijk moest overgeven!

martine mayens

mijn hond moet soms braken wanneer zij gras eet.

EMO 20 mijn dwergpinchertje eet ook vaak gras om daarna te kunnen braken. Dit gebeurd dagelijks wel een paar x als ik haar de vrijheid geef. Ook in huis kokhalst ze regelmatig en kotst daarna een beetje wanneer ik haar erna buiten zet. Dit is lastig en niet leuk voor iedereen lijkt mij. Wie heeft hier ook ervaring mee. Mijn dierenarts vindt het niet verontrustend.
Soms denk ik dat wendy het opwekt om zo aandacht te krijgen want ze probeert echt iets te vertellen <praten> je kan met haar naast je op de bank nl een gesprekje houden....daar geniet ze van.

ik heb vandaag men dierbaar zielsverwantje verloren na en week stryden tegen nierfalen wat begon met braken en volgens dierenarts van wacht geen kwaad kon bleek nadienketoacidose te zyn en dat was haar fataal mensen indien je hond langer dan en 2tal uren braakt wacht niet want het is en sleepend pyn en het doet je dier afzien ik mis ze zo aan men liefste kikine 10-2-2012 was 4 jaarEMO 2EMO 2

Annelies Vn Praet

zie ik ook af en toe bij ons, als er kauwbeentje te snel worden opgegeten en grotere stukken in de maag blijven zitten, braken ze het na een paar uur terug uit.

Wimbo Wimbo

Bedenk ook dat een hond "zelfgenezing" uitvoert. Als een hond iets heeft binnen heeft gekregen dat slecht valt, zal hij (altijd?) gras eten (grazen) en doordat het gras bepaalde stoffen in zich heeft die het braken bevorderen, zal de hond braken en zo de boosdoener (hopelijk) verwijderen. Denk aan een stuk beschimmelde worst/vlees/brood o.i.d. Vaste prik, hond eet gras; hond gaat braken. Hond dus lekker gras laten eten!

annemiek

ik heb een york terriertje hij had nek/spier of klier ontsteking daar heeft hij een antibiotica kuur voor gehad hij heeft afgelopen zondag de laatste gehad hij heeft vannacht behoorlijk gebraakt en dat ik uit me werk kwam lag er 3 a 4 braakseltjes net heeft ie ook gebraakt zijn vlees en rijst er uit gespuugd en weer op gegeten het braaksel wat ik van middag vond zag groen heb ranzijn al gebeld moet het in de gaten blijven houden maar ik werk van 8 uur tot 16,15 dus ga om 6.45 de deur uit en stap om 16.45 weer binnen en me buuffie loopt met hem 2 x s middags,

Jos vande Kamp

Goedendag,

Een Frans buldog van 8 maanden, 5 weken terug gekocht. De eerste dagen braakte hij en dacht dat zal wel stress zijn werd mij ook verteld door de verkoper. Ben diezelfde week naar mijn eigen D arts gegaan. Eerste gezicht niets aan de hand. Alleen hij blijft maar braken na het eten, wat zou het kunnen zijn. Hij eet gelijk wat hij uit spuugt weer op. Dus hij blijft op gewicht is ook actief. Alleen dit kan zo niet blijven door gaan. Bij minste of geringste braakt hij een gedeelte uit.

Ninthe

Mijn Lieve Jim van 13 jaar oud heeft vanmorgen overgegeven! Maar hij is nog best wel blij!😘

Boy Voeten

Sam Westie bijna 10 jaar kreunt doet overgeven , eet gras, weinig eten.
4 maanden geleden bij DA geweest niks gevonden is daarna van zelf over gegaan. We maken ons zorgen kreunen vooral als je aan zijnbuik komt.

willeke

mijn flatcoated heeft 2 sokken opgegeten weet niet wanneer denk zondag of gisteren
ze heeft ze vanmorgen vroeg uitgekotst ze wil nu niks eten zal ik haar gewoon effe met rust laten ?
wel klein beetje melk heeft ze gedronken .
ik denk dat ze erge keelpijn heeft of pijn haar slokdarm denk dat het nu erg gevoelig is van het uitbraken , zou ik nog iets kunnen doen ?

STANDAERT

Cocker 12 jaar ,altijd slechte eersterangs nu is ze futloos , heeft gele dunne ontlasting eet weinig. Alleen spaghetti
Medicijnen van dokter “CERENIA “ 24mg enFINIDIAR HELPEN NIET

Ainta Devoldere

Lik veel aan alles de laatste tijd is dat normaal is 6 jaar oud

Christie Van Essen

Mijn hondje braakt de laatste drie dagen elke ochtend. Ze is niet ziek eet goed en heeft goede ontlasting. Zogauw ik haar hoor braken, haal ik haar uit de bench, dan loopt ze vrolijk naar beneden en gaat met haar zusje spelen waarna ze haar brokjes eet en ik haar daarna uitlaat. Ze is niet ziek . Het lijkt wel of ze het zelf opwekt omdat ze eruit wil? Het wordt steeds vroeger! Vanmorgen al om 6 uur! Wie kan mij aub raad geven?


Een reactie plaatsen