Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • De medische voordelen van een hond

  Davy Agten
  De medische voordelen van een hond
  Honden zijn reeds vele eeuwen geliefd voor hun trouw, liefde, vriendschap en goede waakvermogen. Toch is dit niet het enige wat deze viervoeters in hun mars hebben. Denk in de eerste plaats maar aan de blindengeleidehonden die hun baasje veilig door het leven helpen. Dit is echter niet alles. Honden worden op vele medische gebieden ingeschakeld.

  Bijstand mindervaliden


  Honden worden niet enkel getraind om blinden bij te staan. Ze worden ook getraind om het leven van andere mindervaliden aangenamer te maken door bv. het aangeven van dingen waar ze zelf niet bij kunnen.

  Emotioneel welzijn


  Een hond heeft in de eerste plaats een helende werking op het mentale welzijn. Patiënten met een hond voelen zich emotioneel beter en minder eenzaam dan hun lotgenoten zonder de steun van een huisdier. Een hond kan onvoorwaardelijke liefde, vriendschap en affectie bieden en de patiënt uit zijn isolement halen. Niet enkel zal de patiënt hierdoor vaker buitenkomen, ook zal men een betere kijk op het leven en vechtlust krijgen om de ziekte te bestrijden. Dit heeft dan weer zijn naslag op de lichamelijke gezondheid.

  Een sneller herstel en een hogere overlevingskans


  Een hond aaien kan voor vele mensen een ontspannende en therapeutische werking hebben. Vooral senioren die zich vaker eenzaam voelen hebben baat bij een hond. Door het gezelschap van een hond zien ze alles weer rooskleuriger in, wat zo zijn effect heeft op de fysieke gezondheid. Ook mensen die pas geopereerd zijn blijken beter op de behandeling te reageren en genezen vaak sneller.

  Daarnaast wees onderzoek uit dat hondenbezitters een grotere kans hebben om een ernstige ziekte te overwinnen. Zo bleek uit onderzoek dat mensen die een hartaanval hadden en een hond, binnen het jaar er beter aan toe waren dan diegene zonder hond. Het gezelschap van een hond zou zelfs een beter effect hebben op het genezingsproces dan de bijstand van een familielid.

  Ter verbetering van de cardiovasculaire gezondheid


  Onderzoek heeft aangetoond dat hondeneigenaars een lagere bloeddruk en een lager cholesterolniveau hebben dan mensen zonder een hond. Hierdoor verlaagt de kans op hart- en vaatziektes aanzienlijk. Enkel al het hebben van een huisdier kan de bloeddruk verlagen. Het aaien van je huisdier verhoogt dit positieve effect nog meer.

  Algemene verbetering van de gezondheid


  Onderzoek heeft bewezen dat een hond niet enkel de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlaagt. Een hond zou een positief effect hebben op de algemene gezondheid. Zo bleek dat oudere patiënten met een viervoeter een betere gezondheidstoestand hebben en minder bezoekjes aan de huisarts of het ziekenhuis brengen.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
terug naar overzicht

2 reacties

 1. paulke

  rank: 8439

  dat is zeker waar
  geplaatst op 17-03-2011 om 15:28
 2. paulke

  rank: 8439

  EMO 1
  geplaatst op 17-03-2011 om 15:28
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x