De medische voordelen van een hond

De medische voordelen van een hond
Honden zijn reeds vele eeuwen geliefd voor hun trouw, liefde, vriendschap en goede waakvermogen. Toch is dit niet het enige wat deze viervoeters in hun mars hebben. Denk in de eerste plaats maar aan de blindengeleidehonden die hun baasje veilig door het leven helpen. Dit is echter niet alles. Honden worden op vele medische gebieden ingeschakeld.

Bijstand mindervaliden

Honden worden niet enkel getraind om blinden bij te staan. Ze worden ook getraind om het leven van andere mindervaliden aangenamer te maken door bv. het aangeven van dingen waar ze zelf niet bij kunnen.

Emotioneel welzijn

Een hond heeft in de eerste plaats een helende werking op het mentale welzijn. Patiënten met een hond voelen zich emotioneel beter en minder eenzaam dan hun lotgenoten zonder de steun van een huisdier. Een hond kan onvoorwaardelijke liefde, vriendschap en affectie bieden en de patiënt uit zijn isolement halen. Niet enkel zal de patiënt hierdoor vaker buitenkomen, ook zal men een betere kijk op het leven en vechtlust krijgen om de ziekte te bestrijden. Dit heeft dan weer zijn naslag op de lichamelijke gezondheid.

Een sneller herstel en een hogere overlevingskans

Een hond aaien kan voor vele mensen een ontspannende en therapeutische werking hebben. Vooral senioren die zich vaker eenzaam voelen hebben baat bij een hond. Door het gezelschap van een hond zien ze alles weer rooskleuriger in, wat zo zijn effect heeft op de fysieke gezondheid. Ook mensen die pas geopereerd zijn blijken beter op de behandeling te reageren en genezen vaak sneller.

Daarnaast wees onderzoek uit dat hondenbezitters een grotere kans hebben om een ernstige ziekte te overwinnen. Zo bleek uit onderzoek dat mensen die een hartaanval hadden en een hond, binnen het jaar er beter aan toe waren dan diegene zonder hond. Het gezelschap van een hond zou zelfs een beter effect hebben op het genezingsproces dan de bijstand van een familielid.

Ter verbetering van de cardiovasculaire gezondheid

Onderzoek heeft aangetoond dat hondeneigenaars een lagere bloeddruk en een lager cholesterolniveau hebben dan mensen zonder een hond. Hierdoor verlaagt de kans op hart- en vaatziektes aanzienlijk. Enkel al het hebben van een huisdier kan de bloeddruk verlagen. Het aaien van je huisdier verhoogt dit positieve effect nog meer.

Algemene verbetering van de gezondheid

Onderzoek heeft bewezen dat een hond niet enkel de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlaagt. Een hond zou een positief effect hebben op de algemene gezondheid. Zo bleek dat oudere patiënten met een viervoeter een betere gezondheidstoestand hebben en minder bezoekjes aan de huisarts of het ziekenhuis brengen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

EMO 1

dat is zeker waar

Helemaal mee eens wat honden voor een mens kunnen betekenen is echt zo ontzettend bijzonder .
Zelf maak ik het dagelijks mee , heb een buddy hulphond , waar ik ben daar is hij samen zijn we een .
We kunnen 100% op elkaar vertrouwen liefde voor altijd .

There should a medical facility for animals in every country because they are also living thing if they get injured so they also feel pain. tutors help online In many countries, there are no facilities for animals which is a too bad thing. if can't feel for animals so you are a heartless person.


Een reactie plaatsen