De lichaamstaal van je hond begrijpen

De lichaamstaal van je hond begrijpen

Indien je besluit een hond aan te schaffen, is het zeer belangrijk dat je de lichaamstaal van je hond kunt begrijpen. Door de verschillende houdingen te kunnen interpreteren, weet je ook hoe hij zich voelt, of wat hij duidelijk wil maken. Zo kan je het gedrag van je huisdier beter begrijpen.
 

Positief

Een hond kan op een paar manieren duidelijk maken dat hij een positieve stemming heeft, dit kan gaan van zelfverzekerd en blij, tot speels en onderdanig.
 

Je hond is zelfverzekerd

Als een hond zelfverzekerd is, dan staat hij mooi rechtop met het hoofd omhoog. Uit zijn ogen kan je goed afleiden dat hij zich zo voelt. Hij kan ook met zijn staart zwaaien, ze lichtjes krullen of ontspannen laten hangen. De hond voelt zich op zijn gemak als hij zelfverzekerd is, en hij komt vriendelijk over.
 

Hoe zie ik of een hond blij is?

Een blije hond gelijkt erg veel op een zelfverzekerde hond, maar hij zal daarnaast ook nog gaan kwispelen, zijn mond openhouden en enthousiast hijgen. Als een zelfverzekerde hond vriendelijk overkwam, dan zal een blije hond dat nog meer doen.
 

Wanneer wil mijn hond spelen?

Een hond die zich goed in zijn vel voelt, wil erg graag spelen. Een speelse hond is blij en opgewonden. Hij heeft zijn oren omhoog, heldere ogen en kwispelt uitgelaten met zijn staart. Hij dolt en springt in het rond met veel vreugde. Om aan te tonen dat hij graag wil spelen, kan hij een uitnodigende buiging maken.
 

Een onderdanige hond herkennen

Een laatste positieve houding is onderdanigheid. Dit lijkt misschien niet zo positief als de eigenschappen hierboven, maar het is wel een teken dat je hond respect voor je heeft en weet wat zijn plaats is. Een onderdanige hond houdt zijn hoofd naar beneden, legt zijn oren plat in de nek en wendt de ogen af. Verder hangt de staart recht naar beneden en kan de hond zich op zijn rug leggen en zijn buik tonen. Soms besnuffelt de hond de grond om aan te tonen dat hij geen problemen wil veroorzaken. Het karakter van een onderdanige hond is over het algemeen zachtaardig, meegaand en niet-agressief.
 

Negatief

Natuurlijk kunnen honden ook uiting geven van negatievere gevoelens. Dit kan gaan van onrustig en bang, tot dominant en zelfs agressief.
 

Is mijn hond onrustig?

Een onrustige hond komt soms onderdanig over, maar de hond staat in een gespannen houding en kan soms bibberen en janken. Heftige reacties zijn in dit geval niet vreemd, de hond kan daardoor zelfs heel bang of zelfs agressief worden. Indien je de hond kent, kan je hem proberen af te leiden met iets leuks. Probeer hem echter niet te pesten of te aaien.
 

Een bange hond herkennen

Een hond die bang is, gedraagt zich ongeveer als een onderdanige en onrustige hond, maar toont nog meer extremere gedragingen. De hond staat gespannen en dicht bij de grond, zijn oren liggen plat naar achter en de pupillen zijn vernauwd. De staart hangt tussen de benen en trilt. Verder merk je dat je hond bang is door gejank, gegrom of zelfs door het laten zien van de tanden. Hij kan zelfs agressief worden als hij zich bedreigd voelt. Als je geconfronteerd wordt met een bange hond, probeer hem dan niet te kalmeren, maar ga op een rustige manier van hem weg. Als je de eigenaar bent, wees dan zelfverzekerd, maar ga hem niet geruststellen of straffen. Probeer hem echter naar een vertrouwde omgeving te brengen.


Opgelet, een dominante hond

Een hond die zich daarentegen dominant gedraagt voelt zich eigenlijk niet slecht, maar probeert de baas te spelen over andere honden en soms zelfs mensen. De hond vertoont natuurlijk dezelfde kenmerken als een zelfverzekerde hond. Daarnaast zijn de ogen wijd opengesperd en maakt hij oogcontact met andere honden of mensen. De oren staan recht omhoog en ook de haren op de rug kunnen recht omhoog staan. Verder kan de hond lichtjes grommen. In dit geval kan de hond zich onvriendelijk en zelfs dreigend opstellen. Als de andere hond zich onderwerpt, is er geen enkel probleem. Als de andere hond zich echter ook dominant opstelt, kunnen de twee vechten. Als je met een dominante hond te maken krijgt, probeer dan geen oogcontact te maken en distantieer je van de hond. Het is aangewezen om een hondenpsycholoog in de arm te nemen indien dit gedrag zich tegenover mensen manifesteert.
 

Een agressieve hond herkennen en vermijden

Als laatste kan een hond zich agressief gedragen. De oren staan naar achter, het hoofd staat recht naar voor, de pupillen zijn vernauwd maar doordringend en de staart is recht. Hij toont zijn tanden, hapt met zijn kaak en gromt of blaft op een zeer dreigende manier. De haren op de rug staan recht omhoog. Als je met een agressieve hond te maken hebt, dan is het zeer belangrijk dat je zo snel mogelijk probeert weg te komen. Ren niet weg, maak geen oogcontact, laat je angst niet zien en loop rustig weg. Als je eigenaar bent van de hond, is ook hier weer gedragstherapie aangewezen. Agressieve honden zijn niet geschikt om te fokken.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


12 reacties

Bieke Van Gijsegem

Dat van die oren die recht omhoog staan, dat zou ik eens willen zien bij Christo met zijn grote flappers EMO 3; als die wil spelen, dan steekt hij niet zijn oren, maar zijn poep omhoog en als hij de dominante wil uithangen, is 't enige wat omhoog komt zijn voorpoot, om die op de rug van de andere hond te leggen... maar de dag dat zijn oren écht omhoog komen, neem ik een foto en laat ik het jullie allemaal zien, beloofd!EMO 8

ALEXANDER SLAETS

Onze labrador trekt voor durend aan mijn mouw , wat zou hij bedoelen

Bieke Van Gijsegem

Christo deed dat ook lang, Jean, ik vermoed dat het letterlijk gewoon aandacht 'trekken' was. Labjes hebben dat nogal eens nodig, zie je, of vinden in elk geval dat ze dat vaak nodig hebben.
Ik heb het systematisch genegeerd en me elke keer van hem weggedraaid, 't heeft effe geduurd maar is toch vanzelf zo over gegaan. Succes!

Prima artikel. Wanneer je de lichaamstaal van je hond goed kunt interpreteren, kun je veel problemen voorkomen en beleef je meer plezier aan je hond. En je hond aan jou! Het is belangrijk dit al vanaf puppy-leeftijd onder de knie te krijgen.
Op deze site vind je nog allerlei nuttige tips voor als je een puppy neemt of hebt: http://puppypagina.wordpress.com

Het is heel belangrijk om de lichaamstaal te kennen van je/een hond . Zowel voor jon en oud !
Heb ooit eens een poster gezien over de lichaamstaal van een hond . vb Een tekening van een hond in bepaalde houding en daaronder stond bv boos of blij of in aanval ...
Kan iemand mij een adres of site bezorgen waar ik dat kopen ?
Of een boekje met alleen dat ?
EMO 8

Sonja Verswijver

hihihihi wij hebben dan een blije speelse hond, lichaamstaal vd hond leren wij ook op de hondenschhol in rotselaar

Joke Hendrickx

Lol, Lacuna zet ook vaak haar rughaar omhoog, heeft in haar geval niks met dominantie te maken, maar alles met opwinding. Is vooral als ze zot wordt of veel achter de bal loopt

Opgelet: ook een hond die kwispelt, kan gevaarlijk uit de hoek komen!
Kwispelen wil niet alleen zeggen dat ze blij zijn..

Blue Eyes

Sultan laat altijd zijn tanden zien wanneer wij thuiskomen of er bezoek komt. Bij hem betekent dat gewoon dat hij blij is om je te zien. Zijn haar staat ook wel eens overeind als hij speelt en wanneer we trekspelletjes spelen gaat hij erg hard grommen, maar opnieuw betekent dit niet dat hij agressief is, maar zich gewoon amuseert.EMO 1

Dick

Onze hond gaat vaak midden in het looppad in huis liggen met zijn hoofd van ons af.
Wat kan hier de reden van zijn.?
Het lijkt dan of hij ergens niet mee eens is😆😆.

rebekka

beste trainer
het gebeurt de laatste tijd vaak dat mijn hond bij de kennismaking met een andere hond wil spelen en het spel al snel overgaat in bijten in de nek en onaardig blaffen. gisteren zelfs met haar omhoog. het gebeurd vaak bij een niet volwassen hond (oudere pup ) hij begint met stokstijf afwachten totdat de hond dichterbij is hij kwispelt niet maar staart omhoog(beagle)in dat geval gebeurd het al snel dat het overgaat op onaardig gedrag. hij bijt gelukkig niet door maar ik weet oopk niet hoe het ineens komt. ik heb ook gelezen dat ik het stokstijf afwachten moet doorbreken en hem moet afleiden klopt dit?

Ty

Mijn jongste als we gaan wandelen haalt uit naar mensen en honden op de straat die mij voorbij gaan maar het rare is niet bij iedereen en op de honden wei en de hondenschool doet hij het niet buiten een hond in de school nu probeer ik hem met snoep af te lijden en dat lukt op het moment hoop dat ik er goed aan doe zo ??,


Een reactie plaatsen