De juiste hondenfokker of hondenkennel kiezen

De juiste hondenfokker kiezen
Je wilt een pure rashond. Dan moet je uitkijken voor een fokker. Hoe vind je een fokker of hondenkennel? Je kunt de krant openslaan bij de advertenties. Hoe vind je echter een goede fokker? Het is belangrijk dat je een gerespecteerde fokker kiest. Een goede fokker is professioneel, heeft kennis van zaken, en is op zijn woord te vertrouwen. Er zijn verschillende manieren om uit te zoeken of de fokker waarmee je in contact bent professioneel genoeg is.

Ervaringen van andere baasjes

Vraag eerst en vooral of de fokker je referenties kan aanbieden. Alle goede hondenfokkers zullen je met alle plezier naar hun vroegere klanten verwijzen. Dit zijn andere hondenbaasjes die bij hem ofwel een puppy gekocht ofwel hun teefje laten bevruchten hebben door een rasechte hond van de fokker. Zij zullen met evenveel plezier hun ervaring met jou delen. Tips van kennissen kunnen ook goud waard zijn. Als zij tevreden waren over hun fokker, dan zul jij dat wellicht ook zijn.

Een waterval van vragen

Als je de fokker ontmoet, bereid je dan voor op tal van vragen. Een prima fokker zal jou meer vragen stellen dan dat jij hem stelt. Een goede fokker wil er zeker van zijn dat hun honden in een goede omgeving en bij de juiste mensen terecht komen. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk willen weten of je kinderen hebt, hoe groot je huis en tuin is en zoveel meer. Op die manier wil hij uitzoeken of de puppy het juiste ras is voor jou. Een fokker die deze vragen niet stelt, is wellicht enkel uit op het geld. Een goede fokker heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Hij wil voor beide het beste.

De fokker en zijn verantwoordelijkheidsgevoel

Ook jij wilt zeker zijn dat je puppy gezond is. Een goede fokker neemt ook deze verantwoordelijkheid op zich. Hij laat de puppies door een dierenarts onderzoeken, zelfs voor hij ze verkoopt. Sommige problemen kunnen echter pas later aan het licht komen. Heup dysplasie bijvoorbeeld is een genetisch probleem in het heupgewricht. Dit is pas te zien als de puppy ongeveer een jaar oud is. Genetische afwijkingen worden echter voorkomen door selectief fokken. Toch kan af en toe een puppy toch deze afwijking krijgen. Een eerlijke fokker zal jou een deel van het geld terug geven.

Fokkers kun je vinden in kranten of op het Internet, maar ook dierenartsen en dierenwinkels kunnen je naar een goede fokker verwijzen. Hondenshows zijn de plaats om een goede fokker te ontmoeten. Daar komen tal van fokkers samen. Sommige tonen hun eigen hond, andere komen om de prestaties te zien van een hond die ze ooit zelf gefokt hebben. Maak van deze gelegenheden gebruik.

Het beste voor jezelf en voor je toekomstige hond begint bij de hondenfokker!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


14 reacties

freija soetaerts

ook altijd vragen of je de moederhond mag zien zo weet je bijna 100% zeker dat het nestje wel degelijk daar is geboren.

AnneMarie van Krimpen

en of je de uitslagen van de ouders van de pups mag zien, dus showuitslagen, gezondheidsuitslagen(HD/ED) enz.
maar kijk ook bij rasverenigingen, die kunnen je ook doorverwijzen naar fokkers
en kijk vooral naar de pups en moeder
als je bij de pups mag komen, vraag ook wat de fokker zoal doet met de pups ter socialisatie enz.

Cornelis Lina

Ja het is echt van belang dat je ten minste moederhond eens kan zien en mag ontmoeten. Als zij niet sociaal is, angstig of agressief of als je haar helemaal niet mag zien dan is er iets niet pluis! Vraag zeker bij de rasvereniging naar fokkers die zij aanraden. Ook bij Sint-Hubertus kan je een lijst vinden met fokkers die geregistreerd zijn en al aan bepaalde eisen voldoen. Ook afhankelijk van wat je wil - kies niet zomaar voor een showhond omdat hij een winnaar is, kijk ook eens naar werkhonden, met deze honden spendeert men normaal gezien veel tijd. Let zeer goed op de gezondheid van de ouderdieren tot een paar generaties terug. En praat veel met de fokker, stel veel vragen. Als je je niet goed voelt over bepaalde antwoorden of als ze geen zinvol antwoord geven, dan vind ik ook niet dat je daar je pup moet halen. Je wil toch alleen maar de beste kansen voor je nieuwe gezinslid?

Het bovenstaande artikel is in grote lijnen juist maar wat HD en ED betreft ben ik het niet altijd eens met de schrijver.
Als fokker kun je nog zo goed je best doen om deze problemen te voorkomen maar als de nieuwe baasjes het flauwekul vinden om met een pup van 8 weken slechts 5 minuten per keer te lopen en dit per week wat op te voeren, de hond geen trap te laten lopen, geen trekspelletjes te doen, mul zand te vermijden en je hoort dat ze leuk met de pup de hele middag in het bos zijn geweest en de pup kon zo leuk spelen met die lieve grote Labador, welke hem leerden springen in of over die greppel of dat die Labrador per ongeluk over je pupje liep en je pup het uitschreeuwde, waarna hij ging heukelen en jij naar de dierenarts ging om te weten of er iets ernstigs met de pup was gebeurt.
De DA geeft naar aanleiding van zijn onderzoek de raad de pup de eerste twee weken benchrust te geven hetgeen wordt genegeerd.
Dit is bij benadering één van de situaties welke dan TRAUMA zijn waar de fokker geen bliksem aan kan doen, dus graag zou ik bij dit soort informatie, hier ook aan denken want 80 % van de HD-ED problemen ligt bij de eigenwijze eigenaar van zo'n pupje.
Kijk om je heen en zie toe hoe nieuwe baasjes veelal buiten het zicht van de fokker hun eigen hond verpesten omdat zij het zo leuk vinden hoe onbeholpen een pup kreunt na een hal uur wandelen en bot op bot loopt.

Rob de Jong

FOKKERS zijn meestal gewoon handelaars, veel blabla
Als ze een goede combinatie zoeken van twee gezonde ouderdieren ...dan OK
Mag je als koper gewoon op hun woorden vertrouwen..nee
Doe opzoekingen, vooral COI ...de coëfficient van inteelt is zeer belangrijk
Na nare ervaringen zijn we tegenwoordig heel voorzichtig
We kijken naar inteelt, de HD ..de testen, ..vooral de test Von Willebrand is voor ons noodzakelijk

Ik begrijp heel goed wat je bedoelt maar er zijn echt wel goede fokkers die ogen HD e ED laten controleren en honden welke niet voldoen uit de fok te houden, die vind je niet op marktplaats, het gaat mij niet om mijn gelijk maar om meerdere ervaringen,. al onze puppykopers zullen dit beamen, zelf diegenen welke verkeerd bezig waren, ik kan en mag geen namen geven van deze mensen zoals je begrijpt.
Maar met het bovenstaande artikel voelt een goedwillende fokker zich in het kruis genomen.

Rob de Jong

Guido Franssens

Als fokker stel ik niet zoveel vragen rechtstreeks. Buiten de klassieke vragen over hun doelstelling, plannen, gezinssituatie. Maar zelfs die vragen gaan een tijdje naar de achtergrond. Als kandidaat pupkopers op bezoek komen vraag volgt er bijna vanzelf een uitgebreid gesprek.
Maar in al die jaren dat ik al fok heb ik ondanks al mijn goede voornemens toch een drietal hondjes moeten herplaatsen omdat ik de baas verkeerd ingeschat had. Mensen waar ik initieel twijfels over had doen het soms uitermate goed, maar ook het omgekeerde komt voor. Waar het in de praktijk op neer komt is of de nieuwe baasjes de verantwoordelijkheid die ze aangegaan zijn ook waarmaken.

Reactie op Geysterveld.
Hallo ?????, dit is inderdaad de praktijk, je kunt niet alle mensen doorgronden, zeker niet nu ze exact weten wat ze moeten antwoorden, dat is al voorgekauwd en in de gesprekken kun je nog wel eens een verspreking opmerken. Wat je ook doet en wat je ook verteld, bij enkele personen merk je dat ze er niets mee doen en is het de schuld van de fokker als het mis gaat.
Bij ons is er elke zondag een inloopmiddag als er pupjes zijn.
Iedereen komt vooraf op afspraak i.v.m. de intenties en gezinssituatie
En ja zo nu en dan zeggen we dat het opvoeden van de kinderen op plaats éé staat en dat ze daarbij volgens ons niet een hondje waard zijn zolang de kinderen niet luisteren naar de ouders en onze honden pijn doen,
Wij geven een boekje met heel veel instructies mee, copie gezondheidsuitslagen,
We doen al het mogelijke maar tegen opgelopen schade bij de pupeigenaar kun je jezelf niet indekken, en is gelukkig in medische kringen bekend hoe wij werken, meer kan niet en het is een natuurproduct, wat niet inhoud dat ook wij kapot zijn als we horen dat er iets misgaat maar ga niet afdwingen dat als je er alles aan hebt gedaan, je ook nog in moet staan voor die ene eigenwijze pupeigenaar die achteraf alles wel beter weet en toch doet wat hij.zij wil

Rob

eigenlijk lees ik vooral reacties van fokkers ??
Als we een puppy zoeken, en dat hebben onlangs gedaan ..Het duurde toch bijna twee jaar vooraleer we een kennel vonden die qua gezondheid van de dieren ons OK leek
Na veel, ronduit slechte ervaringen qua gezondheid, zijn we voorzichtig geworden
We gaan naar de HS ..Hoeveel sporters komen we niet tegen die een hondje kochten die later een miskoop bleek..
In agility bvb mogen bij training de hondjes niet springen voor ongeveer één jaar
Overbelasten is er niet bij ..Goede sporters kennen het gevaar van overbelasting van hun honden
en /of worden daarop wel gewezen door de HS . Het is spijtig genoeg niet altijd HD of HE
waar het mis gaat.. Inteelt speelt hier parten
Bloedziekte, allergische astma, vallende ziekte,zoals men dat noemt (komt in zekere rassen veel voort)
Ik zou ieder eerder aanraden bij sport wedstrijden te gaan kijken
En als men het ras van zijn dromen gevonden heeft, bij de spelers navragen of de fokker betrouwbaar is
en/of ze een goede fokker kunnen aanraden
Shows dienen alleen maar om veel rassen bijeen te zien (schoonheid is helaas geen gezondheid)
en zo te kijken en eventueel vragen te stellen, welk ras er mogelijk in het gezin past .
Sporten, lange wandelingen of juist maar een blokje om .. Ouderdom kinderen of oudere persoon
Zoeken naar geschikte hond is al één en dan het moeilijkste zoeken naar een gezonde hond
Bij hond zonder stamboom, moet men inderdaad de moeder hond kunnen zien, de omstandigheden waar ze leeft enzo.. Een asielhondje is soms al een paar jaar ouder en kan men gezondheid al beter inschatten
Bij onze roedel is er altijd één asielhondje bij..en...wel die zijn nog de gezondste ..we hebben daar altijd geluk mee
En als we aandachtig naar ons asielhondje kijken/lezen dan vertelt die ons heel wat over zijn vorig leven
EMO 4 Grappig soms

Guido Franssens

Jarenlang heb ik hondjes uit een asiel gehaald omdat ik dacht dat die gezonder waren. Nadien als ik ging fokken alleen met stamboom. Nu die uitspraak kan ik niet hard maken. Met of zonder stamboom maakte in mijn geval niet veel uit. Je kan geluk hebben en je kan pech hebben. Wij hebben een ras dat best kan springen voor ze een jaar zijn en zelden of nooit heupproblemen of zo heeft. Niettegenstaande dat ben ik geen voorstander om vroeg te beginnen met agility. De druk mentaal is ook niet te onderschatten. Vroeg beginnen trainen geeft niet altijd tijdwinst.integendeel.

Vroeg naar HS met puppy zou ik toch aanraden nadat ze alle inentingen gehad hebben die nodig zijn
Wij gaan op puppy training vanaf 4 mnd.. Al spelend...t.t.z. zonder druk kan het pupje al wat leren
Vooral bij de onze is dat aangewezen, om te socialiseren bvb .
Onze rakker is nogal eenkennig, dus is socialisatie zeker nodig
Maar agility training, is zeker iniet voor 6/9 mnd en dat is dan alleen maar toestel gewenning..niks springen.. Hier houden ze niet van springen bij grotere en zwaardere rassen . voor ongeveer 15 mnd
De HS zijn meestal voorzichtig wat puppies betreft
Een hond moet met plezier, kwispelend naar HS gaan
En ja we hebben onze puppie na lang zoeken gevonden en hebben naar de sportieve prestatie gekeken
Dat moet geen tophond zijn (want dat hangt deels van de begeleider af) .. Maar een HOND die naar hartenlust crost en speelt ..waar pit in zit..tja is meestal ook gezond, vermoed ik..
Zo een tam vermoeide hond, daar heb ik mijn bedenkingen bij ..En zoals ik eerder opmerkte, bij zekere rassen zit er wel veel epilepsie.. Bij zo een fokker ga je toch geen hond kopen zeker
Bij honden die vooral voor de show gehouden worden, ben ik eerder huiverig ...
Schoonheid boven gezondheid ?? Nee niet voor ons
Alé hopelijk hebben we dit keer geluk met onze puppie, we hebben lang genoeg gezocht..dus maar hopen dat alles goed blijft gaan
Volgens de DA is het een stevige flinke rakker,.. Hi j zit vol leven en fratsen.. Nu maar het beste hopen voor de toekomst ..
Ik zou ieder koper aanraden zich niet aan emoties te laten vangen ..wat een schatje, zo vertederend.. ja ja.. en voor men het weet is men de rijkdom van de DA
Veel geluk voor ieder die een pupje zoekt ..

Guido Franssens

Uiteraard is er niks mis met een puppieklas en een basisopvoeding.

Met vier maanden is de hoofdbrok van de socialisatie achter de rug, dus als je hond daar wat moeite mee heeft zou ik eerder gaan. Spelen met andere pups is voor mij niet echt socialisatie maar eerder scherpstellen van rangorde ed. Socialiseren doe je best met stabiele volwassen honden, daar gaat het tenslotte om. Ervaring leerde me ook dat een ideale plek om te socialiseren op strand is.

waar men ook best oplet is de ruimte waar de puppies gehouden worden
Onze eerste grotere hond gingen we bij een fokker halen die hen in huis hield in een verwarmde ruimte
maar ze zagen daar eigenlijk weinig tot geen mensen
Hun behoefte deden ze op krantenpapier.
Maar blijkbaar gingen ze weinig of niet buiten. Het was dan ook een regenachtige winter..een beetje zoals dit jaar geweest is..
Wij kregen hem moeilijk gesocialiseerd, hebben uiteindelijk de hulp van een gedragstherapeut ingeroepen om ons te helpen...Dat heeft goed geholpen, maar ergens bleef er toch enige wantrouwen t.o. vreemden
Jaren later hadden een 2de puppie . Deze werden gehouden in een verwarmde veranda .. waar de fokker ook honden trimde iin afgesloten ruimte.. Ze zagen zo heel wat mensen en ook kinderen die in de gezellige ingerichte veranda konden wachten ..Voor hun behoefte werden ze regelmatig in de tuin gelaten..Grappig om al die hummeltjes naar de tuin zien gaan met dat typisch puppieloopje EMO 3
Ja ons puppie was heel wat beter gesocialiseerden en al vlug zindelijk ..
Daar kijk ik bij aankoop zeker op nu (liefst in huiselijke kring) samen met hun moeder ...

Volgens mij gaat het hier om fokkers welke leveren aan Belgische broodfokbedrijven, ikzelf ken er geen één welke aan jullie volgens mij ziekmakende gedachten voldoet, maakeen afspraak en besluit als je gevoel zegt dat het goed is, het word hier een mateloos geouwehoer van personen die geen enkel inzicht hebben vn fokken, het is tevens mijn laatste reactie, ik heb het hier wel gezien


Een reactie plaatsen