De juiste hondenfokker of hondenkennel kiezen: enkele tips

De juiste hondenfokker kiezen: enkele tips
Je vindt ze overal wel, hondenfokkers. Maar het schattigste puppy'tje kopen in de duurste dierenwinkel betekent niet dat je een gezonde hond hebt gekocht.

Welke hondenfokkers of hondenkennels bestaan er? Bij wie vind je de puurste rassen?

Aanraders

Zoek gewaardeerde hondenfokkers:

  • Fokkers met een goede reputatie kennen alle details van hun speciaal ras. Ze onderzoeken de genetische ziektes die typisch zijn voor dat ras. Hij zal je ook een geschreven gezondheidsgarantie geven van de hond die je uiteindelijk koopt.
  • Ze laten hun dieren verzorgen door een dierenarts en houden de informatie van hun vorige puppies bij.
  • Een goede hondenfokker zal je confronteren met de goede en de slechte punten van een bepaald ras. Ze willen je eerlijk advies geven en hulp.
  • Aan de manier hoe een fokker zijn honden verzorgt, kun je ook een goede hondenfokker herkennen. Ze zullen het ook niet erg vinden dat je wil zien hoe hij zijn dieren verzorgt.
  • Een goede fokker is niet uit op geld, maar wil het beste voor zijn honden.
  • De meeste goede fokkers behoren ook tot verenigingen van hondenfokkers.


Afraders

De zogenaamde 'achtertuin hondenfokkers': zij hebben niet zoveel kennis over rassen. Ze laten hun honden ook niet regelmatig controleren door een dierenarts. Geld verdienen is hun doel.

Puppy 'fabrieken': daar wordt bijna aan de lopende band dieren gefokt. Ze krijgen geen onderzoek van een dierenarts en krijgen geen geschikt eten. Deze fabrieken verkopen hun honden enkel aan dierenwinkels. De honden krijgen geen aangepaste training. De meeste puppies worden al verkocht na 3 of 4 weken, wat hen later emotionele problemen kan opleveren.

Dierenwinkels: De meeste dierenwinkels staan garantie toe. Let hiermee op! Die garanties zijn meestal een jaar geldig, maar de meeste genetische ziektes komen pas aan het licht na meer dan een jaar! De meeste dierenwinkels kopen hun dieren bij de zogenaamde puppy fabrieken. Voor een goedkoop prijsje krijgen ze heel jongen hondjes. Die jonge puppies zijn nog niet echt gesocialiseerd en kunnen later gedrags-en gezondheidsproblemen vertonen.

Een goede fokker bespaart je later veel problemen. Je hond kan langer leven en is al beter getraind. Kies het beste voor jezelf en je hond!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Kitty

Er zijn ook erkende en gewaardeerde fokkers die $ tekens in hun ogen hebben. Ze fokken gewoon door met ouderdieren bij wie volgens een testuitslag het risico van vererving, b.v. SM/CM, aanwezig is. M.a.w. het welzijn van de nog ongeboren puppies kan hun gestolen worden.

C de bruijn

In Nederland is het verkopen van honden via een dierenwinkel niet meer toegestaan. Nu gebeurt dat allemaal via marktplaats. De goede fokker uitgesloten. Hoe vaak hoor ik niet het verhaal dat de “moeder” van de puppies even niet aanwezig was maar dat het “echt” een “thuis bevalling” is geweest en de puppies in en rond huis gesocialiseerd zijn. Hoe dom kun je zijn om dan niet te beseffen dat dit gewoon verkopers van puppies zijn die massaal uit het buitenland gehaald worden en geboren zijn in een “fokfabriek” waar de mama’s leeg gefokt worden en daarna afgedankt. Waar blijft de regering om dit soort praktijken te verbieden. Maak de verkoop van puppies gekoppeld aan strenge eisen van gezondheid en herkomst. Wat een dierenleed kunnen we daarmee voorkomen.


Een reactie plaatsen