De juiste hondenfokker, hoe vind je hem?

De juiste hondenfokker, hoe vind je hem?
Je hebt beslist: je wil een hond! Nu zul je een tweede knoop moeten doorhakken: waar ga je hem halen? Een hond kun je op veel plekken halen, in de dierenwinkel, het hondenasiel, ... Als je echter een pure rashond wil, dan ga je best op zoek naar een goede hondenfokker.

De juiste hondenfokker vinden

Vooraleer je een hondenfokker kiest, is het belangrijk om rond te vragen. Ga bij zoveel mogelijk hondenfokkers op bezoek, en kies niet de eerste de beste. Ga eventueel ook rondvragen bij vroegere klanten. Een ideale hondenfokker zal zeker positieve commentaar krijgen.

Er hangt veel af van welk hondenras je wilt. De meeste professionele hondenfokkers fokken niet veel. Eerst moet het juiste paar gevonden worden. De honden worden getest op alle mogelijke ziektes. De fokker zal ook alle informatie over hen hebben, van voorouders, tot familiale gezondheidssituaties. Beide honden moeten gezond zijn, van de juiste afkomst en een goed karakter hebben, dan pas is een gezond nageslacht verzekerd. Ten tweede, moeten er genoeg geschikte baasjes gevonden worden. Dan pas zal de hondenfokker beginnen met fokken.

Net zoals jij de ideale hondenfokker zoekt, zoekt een goede hondenfokker ook naar ideale baasjes. Goede hondenfokkers zullen hun honden niet aan iedereen verkopen, maar hebben bepaalde vereisten waaraan toekomstige baasjes moeten voldoen. Hiervoor wordt een soort contract opgesteld. Dit contract beperkt de registratie van puppy's, voor bescherming en om overpopulatie te voorkomen, en kan nog een aantal andere vereisten bevatten. Een fokker kan van de toekomstige baasjes eisen om een omheinde tuin te hebben en naar de hondenles te gaan met de puppy.

Deze vereisten kunnen verschillen van fokker tot fokker. Hij doet dat niet om de procedure te vertragen, maar om er zeker van te zijn dat je weet waar je aan begint. Een goede fokker wil dat zijn puppy's een goede thuis krijgen.

Wie zoekt die ...

Eens je de juiste hondenfokker gevonden hebt, zul je geduld moeten uitoefenen. De vraag naar rashonden van goede fokkers is hoog. Waarschijnlijk zul je niet bovenaan de wachtlijst staan. Eens je puppy uiteindelijk geboren is, zal hij eerst nog moeten opgroeien bij de fokker, onder de hoede van z'n moeder. Pas als hij oud genoeg is, kun je je lieve vriend mee naar huis nemen.

Overhaast je niet bij het kopen van een hond. Denk goed na over je beslissing. Een hond in huis brengt heel veel verantwoordelijkheid met zich mee. Af en toe zijn voeding bijvullen is niet genoeg! Je hond heeft verzorging nodig, een evenwichtige voeding, genoeg beweging en genoeg aandacht en liefde. Dan pas wordt het echt je beste vriend!

Misschien kun je je zoektocht beginnen bij onze lijst van hondenfokkers.Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Melissa Salomez

Klopt het dat er 2 verschillende hondenfokker organisaties zijn? FCI en St. Hubertus? Want hier ben ik nog niet goed in mee EMO 10


Een reactie plaatsen