De ideale hondenfokker of hondenkennel

De ideale hondenfokker
De keuze voor een hond houdt veel verantwoordelijkheid in. Nu spreken we niet enkel over zijn voeding, maar ook over de verzorging, zijn gezondheid en de liefde die hij nodig heeft. Nog voor je een hond in huis haalt, zijn enkele zaken al cruciaal. In een asiel of een hondenwinkel, een hond kun je op veel plaatsen kopen. Als je echter een rashond wilt, dan zoek je best een gerespecteerd fokker.

Hoe vind je de perfecte fokker?

Dit hangt sterk af van het ras dat je wilt. Professionele hondenfokkers fokken niet heel vaak. Dit doen ze enkel als ze een paartje vinden dat fysiek en mentaal gezond is. Dan pas zijn ze zeker over een goed nest. Bovendien zullen ze enkel fokken als er een aantal geschikte baasjes zijn gevonden.

Kenmerken van een goede hondenfokker

Er is geen definitie van de ideale hondenfokker. Luister naar andere hondeneigenaars, ga langs bij zoveel mogelijk hondenfokkers en eventueel ook bij vroegere klanten van de hondenfokkers die je over weegt. Hieruit kun je snel veel afleiden.

De perfecte fokker heeft alle informatie over de voorgeschiedenis van zijn honden. Bovendien laat hij het paartje waarmee hij fokt testen op elke mogelijke ziekte.

Hij is begaan met de gezondheid van zijn puppies en de plaats waar ze terechtkomen. Niet zomaar iedereen zal bij hem in aanmerking komen als toekomstig eigenaar van zijn puppies. Een goede hondenfokker stelt bepaalde vereisten. Hij heeft veel vragen voor zijn klanten en zal hen eventueel een bepaald contract laten tekenen in verband met een beperking op het aantal puppies. Toekomstige hondeneigenaars moeten een afgesloten tuin hebben en naar de hondenschool gaan.

Deze vereisten zijn niet om alles te vertragen, maar om de persoon duidelijk te maken welke verantwoordelijkheden hij zal moeten opnemen. Een fokker die geen interesse toont in het toekomstig baasje is wellicht enkel op geld uit.

Eindelijk een goede fokker gevonden?

Dan zul je toch nog even geduld moeten uitoefenen. De puppies worden eerst opgevoed bij de fokker zelf. Pas als de tijd rijp is worden de honden bij hun baasje gelaten.

Ook na de geboorte van de puppies kun je zien of je een goede hondenfokker hebt gekozen. Ga af en toe langs. Zo zul je snel zien of de moeder en de puppies ook na de geboorte goed verzorgd worden.

Een goede hondenfokker gaat achteraf zijn verantwoordelijkheidsgevoel niet uit de weg. Van tijd tot tijd zal hij zijn puppies opvolgen. Merkt hij dat niet alles loopt zoals het zou moeten, dan kan hij de puppy terug opeisen om hem een betere thuis te geven.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Danny Caers

Hoe kan een fokker een pup terug eisen? EMO 12
Spijtig genoeg wordt een hond aanzien als koopwaar in België.
Eens hij verkocht is, is hij eigendom van de nieuwe eigenaar, daar kan je als fokker niets meer aan doen.

Danny Caers

Als aanvulling:
Vandaar dat de "screening" van de puppykoper zo belangrijk is!!!


Een reactie plaatsen