De hygiëne van een hond

De hygiëne van een hond
De gezondheid en hygiëne van je hond is van groot belang. Niet alleen voor je huisdier is het aangenaam om er verzorgd bij te lopen, ook voor de eigenaar is een nette hond heel wat leuker. Vooral als je hond ook binnen mag vertoeven is het wenselijk dat je viervoeter proper is. Dat is natuurlijk de verantwoordelijkheid van de eigenaar!

Verzorging van de vacht

Er zijn veel aspecten aan de hygiëne van de hond, maar de vacht speelt een zeer grote rol. Het is belangrijk om je huisdier regelmatig te borstelen. Dit is zeker geen sinecure, vooral wanneer je hond dit niet gewoon is. Toch moet dit gebeuren. Door hiermee op jonge leeftijd te starten kan je al heel wat last voorkomen, zowel voor hond als eigenaar.

Baden

Ook baden is een belangrijke factor betreffende de hygiëne van je hond. De manier waarop je dit moet doen kan verschillen van hond tot hond, maar om de ervaring een beetje aangenaam te maken voor je huisdier is het verstandig om geen te koud of te warm water te gebruiken. Het kan verstandig zijn om raad te vragen aan je dierenarts. Deze kan vaak tips op maat geven over jouw hond. Op die manier kan je een optimale verzorging realiseren!

Knipbeurt

Er zijn ook honden die een knipbeurt vereisen. Je kan er enerzijds voor kiezen om dit zelf te doen, maar anderzijds zijn er ook hondenkappers. Deze laatsten zijn zeker aangeraden als je niet zeker bent over je eigen kunnen op dit vlak. Het spreekt voor zich dat je hond zelf onder handen nemen wel wat goedkoper is, maar een hondenkapper zal vermoedelijk beter materiaal ter beschikking hebben.

De verzorging van je hond is vaak een moeilijk karwei, maar het spreekt voor zich dat dit met de nodige aandacht moet gebeuren. Als eigenaar heb je immers een verantwoordelijkheid naar je huisdier toe!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

Britt .

Met hetgeen wat hierboven staat heb ik allemaal geen probleem mee! Maar met de nageltjes knippen van mijn hondje (Pinscherke), daar heb ik bang van dat ik die altij te kort knip en ze pijn zou doen...

Niet elke vacht moet regelmatig gebortseld worden! Korthaar en stokhaar kan daar echt niet tegen! Dan krijg je overborsteling endan ruift je hond heel het jaar door! Beter kan je er afblijven en en enkel heel grondig borstelen in de rui periode. Bij lange vachten moet je voorkomen dat de vacht gaat klitten maar dat wil niet zeggen dat het goed is dat je elke dag borsteld of kamt!

Als je hond zwarte nageltjes heeft dan moet je deze mm per mm knippen. Witte nageltjes zijn makkelijker want daar zie je het leven inEMO 1.

@britteke: je kan dit altijd bij een trimmer laten doen.

PetChaDon Hondentrimmer & HondenCoach

Ben blij dat Fremo er zo op reageert: inderdaad moet je weten welke vacht met welke frequentie geborsteld moet worden om continue rui te voorkomen. Sommige vachten zijn er dusdanig al gemixed dat ze sowieso het hele jaar door in de rui kunnen zijn. Zoek de borstelschema's online op en laat je goed informeren!
Ga naar een goede trimsalon ook voor de nagels! EMO 1

Tja onze krullenbollen moeten regelmatig geborsteld worden
Toch minstens 3/4 keer in de week
regelmatig gewassen en getrimd ...
Dat vraagt tijd en werk ..maar we zijn nu eenmaal dol op dit ras EMO 3

Maar ze ruiven niet..dat is toch een voordeel en er zijn geen allergische reacties op hun vachtEen reactie plaatsen