Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • De hond bestudeert ons voordat hij gaat bedelen

  Davy Agten
  De hond bestudeert ons voordat hij gaat bedelen
  Onderzoek toont aan dat onze geliefde honden in staat zijn om sociale interacties tussen mensen te bestuderen en daar dan conclusies uit te trekken. De slimme hondenrassen onthouden wie veel geeft en wie gierig is, om ze dan in twee groepen in te delen.

  De wetenschappers noemden hun artikel 'Sociaal luistervinken bij honden'. Een voor een bekeken een honderdtal honden een tafereel waarbij twee willekeurige mensen aan het eten zijn. Ondertussen komt een vrouw meermaals om een stukje eten vragen. Een persoon gaf altijd iets, terwijl de andere altijd weigerde. Daarna liet het baasje de hond los en werd er gekeken naar wie de hond ging.

  Experiment voor de hond


  De hond keek toe en mocht zodra het toneel achter de rug was één van de twee acteurs benaderen. In tweederde van de gevallen koos de hond voor de acteur die zijn of haar voedsel gedeeld had. 


  Stemtoon  De onderzoekers wilden uitsluiten dat dit met de stem van de acteur te maken had. Daarom deden ze nog een experiment waarbij de derde persoon niet om voedsel kwam vragen en de twee acteurs (de één met een harde stem en de andere met een zachte) gewoon met elkaar spraken. Twee op drie honden wisten de genereuze persoon eruit te pikken. Volgens de onderzoekers maakten ze hun beslissing niet op basis van welke persoon eten gaf, maar op welke toon iemand spreekt. Volgens hoofdonderzoekster Marshall-Pescini denken de onderzoeksers dat "de honden deze eigenschap in de loop der jaren hebben aangeleerd om als huisdier te leven". 

  Opmerkelijke conclusie


  Het is opvallend dat honden conclusies kunnen trekken uit het gedrag van een andere soort. Er zijn maar weinig dieren die dat kunnen. Chimpansees kunnen het en enkele grote vissen die voor een schoonmaakbeurt enkele de hulp inroepen van vissen die goed kunnen samenwerken.

  Waarschijnlijk heeft de hond de vaardigheid ontwikkeld tijdens de domesticatie. Wilde honden lijken niet in staat te zijn om mensen te bestuderen en daar hun voordeel mee te doen.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Bedelen Hond , Studie Hond , Onderzoek Hond
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x