De Boxer, niet zomaar een hond

De Boxer, niet zomaar een hond
De boxer is een hond die behoort tot de dogachtigen. De boxer is verwant met de vele rassen die zich ontwikkelden uit de Molossian Hound.

In Duitsland werd deze Molossian Hond, de Bullenbeisser, een zeer moedige dog die ingezet werd voor de jacht op everzwijn en beren. En tevens tijdens stierengevechten. De Bullenbeisser evolueerde naar twee types van ras, bekend als Danzigers en Brabantse bullebijter.

Rond 1890 is men in München begonnen met een uitgewerkt plan voor het fokken van de boxer. Het doel daarbij was een hond te fokken die goed kon springen, zeer snel was, een groot uithoudingsvermogen had en zowel moest kunnen verdedigen als aanvallen. In 1895 werd in München de eerste Boxer Club opgericht en in 1904 hielden zij hun eerste tentoonstelling.

De boxer behoort tot de middelgrote rassen; het is een gladharige, robuuste hond met een kwadratische lichaamsbouw en sterke ledematen. De boxer is een hond die men het beste kan vergelijken met een sterk gespierde atleet, die een hoge mate van kracht en snelheid in zich verenigt. De bespiering is zeer droog en krachtig ontwikkeld en moet duidelijk waarneembaar zijn. De bewegingen van de boxer zijn levendig, de gang is vast maar toch elastisch, vrij en ruim in het lopen en de houding is fier en edel. Als gebruikshond mag hem een zekere massa, gepaard gaande aan kracht niet ontbreken evenmin als elegantie als gezelschapshond met veel uithoudingsvermogen en als buitengewoon goede springer.

Karakter

Het karakter van de Boxer is van het grootste belang en verdient speciale aandacht. Zijn aanhankelijkheid en trouw t.en opzichte van zijn baas en zijn gezin en zijn waakzaamheid en onverschrokkenheid als verdediger en beschermer zijn van oudsher beroemd. Hij is betrouwbaar in het gezin, maar wantrouwend tegenover vreemden. Hij heeft een vrolijk en vriendelijk temperament bij het spel maar een angstaanjagend als het hem ernst is. Zijn intelligentie en volgzaamheid, zijn tevredenheids en reinheid maken hem tot een fijne gezins- en gezelschapshond. Zijn karakter is joviaal, niet vals of achterbaks, zelfs tot op hoge leeftijd.

Uiterlijk

De boxer is een gespierde, fijn ultrakort fluwelig behaarde hond met een vierkante snuit en een glad vel. Een reu heeft een schofthoogte van 57 tot 63 cm en weegt ongeveer 32 kg. Een teef is kleiner, ongeveer 53 tot 59 cm, en weegt ongeveer 28 kg.

De neus van de boxer is zwart en breed, licht opgetild en schuin. De voorsnuit is zwart. Hij is prognaat, de bovenkaak is ingekort, de onderkaak groeit er net iets voor en buigt naar boven, maar de boxer heeft plaats voor zijn tanden. De lippen zijn zwaar maar ze bedekken mooi de tanden en zijn niet zo zwaar en dik dat ze door hun gewicht de ogen opentrekken of het speeksel uit de mond laten vloeien, zoals bij sommige andere dogachtigen.

De snoet moet een zwart masker hebben maar een wit streepje tussen de ogen is toegelaten.
De kleuren zijn warm, rosgeel of oker of warmbruin met zwarte strepen. En bijna altijd wit aan de borst of wit in een streep op de snoet. Dikwijls ook met witte "sokjes". Een derde wit is toegestaan. De boxer is een atletische hond, stevig gespierd met zware botten, maar klassiek van lijn.

Voorheen werden de oren en de staart gecoupeerd, maar sinds 2006 is dit verboden in België en Nederland.

Gedrag


De boxer is een actieve hond met veel energie.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

_cindytjuh_ _cindytjuh_

wat er in het karakter staat klopt niet helemaal,,
ik breek de boxer zeker niet af vindt zéér prachtige beestjes !!
ik heb twee boxers gehad en de ene was echt dood fraai liep niet weg roerde niet als hij iets vreemd zag enz.. ideaal dusEMO 4
MAAR later mijn tweede boxer hij was 1,5 oud en in het begin ook enorm braaf maar plots is zijn karakter totaal omgeslegen naar agressief ,, achterbaks vals en noem maar op hij sprong bovenop de mensen en grolde echt zijn tanden bloot we "het gezin" hebben het risico toch maar niet genomen en bij de dierenarts om raadt gaan vragen die zag eigenlijk maar één oplossing en het was euthanasie. messchien lag het aan ons dachten ik bij mezelf of messchien had de hond wel zijn click gekregen het is nooit gewetenEMO 17 wel jammer dat de hond weg is maar liever dat dan zusj ofzo kwijt geraken hé

zijn er nog mensen die z'n situatie hebben meegemaakt??EMO 2

Stefan

3 boxers gehad alle 3 zeer verschilende karakters van super lief tot zwaar gek
(Paard aangevallen gans doodgebeten en egels vermorzeld) niet trots op overigens
Maar alle drie super lieve honden thuis en voor het gezin de kracht van de boxer wordt overigens onderschat al vaak gehad dat grotete dominante rassen het aflegden
Conclusie ideale gezinshond die ook nog goed waakt en heel druk is als je dit zoekt is een boxer de ideale hond👍👍

Eric

Ik heb vanaf mijn jeugd meerdere boxers gehad. Allen superlieve honden waarbij er een echt een beetje geschift was, en een op latere leeftijd de kolder in de kop kreeg en agressief werd (wij denken aan een tumor in de hersenen). Uiteindelijk hebben we deze in laten slapen, waarbij hij na zijn laatste spuit, versuft op de grond, nog een laatste actie had, en dat was de doktersassistente aanvallen die gegevens aan het intikken was. Met uitzondering dus van deze hond die tot zijn 6e-7e ook zo was, waren het alleen zeer betrouwbare, lieve, aanhankelijke en speelse honden. Een aanwinst voor het gezin. Als ik zie hoe gek wij er zelf op waren als kind en mij kinderen nu op deze hond zijn kan ik iedereen een boxer aanraden. Je hoort vaak over kwijlen. Nou dat gebeurt simpelweg niet als je ze niet wat toestopt als je zelf iets eet. Enkel schuim op de bek bij het hardlopen, maar gek genoeg vind je dat ook niet zo vies als het je eigen hond betreft. Wel nog een opmerking over reutjes versus teefjes, de reuen lopen weg als ze de kans krijgen en dat is best vermoeiend/irritant, dan heb je bin teefjes totaal niet! Ik wil tegenwoordig toch liever een teefje! Eenmaal een boxer, altijd een boxer? Voor mij geldt dat wel, ze zijn zo mooi karaktervol!

Marion

Heb mijn derde Boxer een prachtige reu gestroomd met witte aftekeningen en 36 kilo, heel mooi en statig is hij, ben er stapel op, hij word alweer 8 jaar en heb hem vanaf 8 weken.

Maar hij kan niet met andere reuen vanwege dat hij in zijn puppy tijd gebeten is door 2 reuen, dat is heel jammer want vergeten doet hij het niet en het is altijd uitkijken want hij kan wel met teven, eigenlijk moet ik hem buiten een muilkorf op doen maar dat wil hij niet, ga het af en toe proberen tot hij er aan gewend is.

Marion

Heb mijn derde Boxer een prachtige reu gestroomd met witte aftekeningen en 36 kilo, heel mooi en statig is hij, ben er stapel op, hij word alweer 8 jaar en heb hem vanaf 8 weken.

Maar hij kan niet met andere reuen vanwege dat hij in zijn puppy tijd gebeten is door 2 reuen, dat is heel jammer want vergeten doet hij het niet en het is altijd uitkijken want hij kan wel met teven, eigenlijk moet ik hem buiten een muilkorf op doen maar dat wil hij niet, ga het af en toe proberen tot hij er aan gewend is.

Fam.Wilms

Wij hebben gisteren onze boxer in moeten laten slapen.
Hij is 11jaar en 3mnd geworden. Hij was onze vierde boxer en onze grootste vriend, evenals zijn 3 voorgangers.
Wat hebben wij en onze kinderen (en nu onze kleinkinderen) een plezier met deze honden gehad.ze hadden alle 4 een ander karakter, maar gemeen onvoorwaardelijke trouw, en liefde voor hun fam. Joris te moeten missen is nu een drama!


Een reactie plaatsen