De behandeling en preventie van letsels van een jachthond

De behandeling en preventie van letsels van een jachthond
Ga je een weekendje op "jacht" met jouw trouwe viervoeter? Neem dan enkele voorzorgsmaatregelen. Jouw jachthond wordt namelijk blootgesteld aan verschillende gevaren. Je kan niet elk ongeval voorzien, maar je kan wel goed voorbereid zijn.
Jachthonden zijn zo gefocust op de jacht, dat ze vaak niet beseffen dat ze gekwetst zijn. Controleer daarom regelmatig zijn ogen, oren, poten en kop.

EHBO-kit

Het is belangrijk dat je altijd een EHBO-kit meeneemt, zowel voor jou als voor je jachthond. Een goede EHBO-kit moet bevatten:

  • Een snuitband, zodat hij je niet kan bijten als hij in paniek is of pijn heeft
  • Elastische zwachtels
  • Antibacteriële zalf
  • Watten
  • Pincetten
  • Verbandschaar
  • Steriele kompressen
  • Pijnstillers
  • Spalken
  • Betadine
  • Antigif
  • Wateroplossing voor in de ogen


Welke verwondingen kan je hond oplopen en hoe behandel je ze?

De meest voorkomende zijn verwondingen aan de poten
Heeft jouw hond een gebroken poot? Spalk deze dan en consulteer zo snel mogelijk een dierenarts. Gebruik wel een snuitband zodat je hond je niet bijt omdat hij pijn heeft. Lees altijd eerst de handleiding voordat je een spalk aanbrengt.

Tenen

Gebroken tenen zijn geen ernstige letsels. Meestal schrijft de dierenarts pijnstillers en rust voor. Heeft hij schaafwonden? Behandel ze dan onmiddellijk. Reinig eerst het gekwetste gebied met een steriel kompres. Verwijder vervolgens het vuil uit de wond en spoel het met een steriele oplossing. Breng dan een antibacteriële zalf aan, bedek het met een kompres en bevestig het met een verband. Moet de wonde gehecht worden? Plak het dan zo goed mogelijk toe met behulp van een tape en ga vervolgens zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Oogletsels

Oogletsels zijn lastige wonden. De ogen kunnen beschadigd worden door takken tijdens het rennen maar ook door een prooi die zichzelf wil verdedigen. Ogen zijn zeer gevoelig voor infecties. Reinig dus het gekwetste gebied met een steriele oogoplossing en breng een antibacteriële zalf aan die veilig is voor de ogen. Herhaal deze behandeling tweemaal per dag tot je je hond naar de dierenarts kan brengen.

Oren

De huid van de oren is delicaat. De oren kunnen ernstig gewond worden door de prooi. Echter zijn ze gemakkelijk te behandelen. Reinig het gekwetste gebied, dien een antibacteriële zalf toe en bedek de wond voorzichtig met steriele kompressen. Vervolgens houd je het veilig op zijn plaats met een verband. Dit verband moet tweemaal per dag vervangen worden om infecties te vermijden.


Neus en lippen

Verwondingen aan de neus en de lippen zijn moeilijk te behandelen. Ze zijn uiterst gevoelig en moeten onmiddellijk behandeld worden. Sommige honden moeten zelfs met spoed naar de dierenarts.

Meer vragen over de gezondheid van je hond? Vraag het dan aan Inge, onze paraveterinair dierenarts assistente via: Vraag het aan Inge


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen