Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • De 3 ergerlijkste hondenstreken en hoe ze te stoppen

  Davy Agten
  De 3 ergerlijkste hondenstreken en hoe ze te stoppen

  Elk hondenbaasje heeft wel een lijstje met hondengedrag dat hen doet koken. Om het allemaal erger te maken, lijken hun bijbehorende viervoeters net dát gedrag zo enorm fijn te vinden. In dit artikel worden deze drie gedragingen overlopen, samen met enkele mogelijke oplossingen.

  Drinken uit het toilet


  Je krijgt er waarschijnlijk ook de kriebels van als Laika weer eens smakelijk uit het toilet staat te slurpen, zeker terwijl er een grote kom vers water op nog geen vijf meter afstand staat. Dit is nochtans heel eenvoudig te verklaren: honden hebben een voorkeur voor een poel met koel, stromend water, en dat is in principe exact wat het modern toilet is. Dit gedrag is eenvoudig te verhelpen door – je raadt het al – simpelweg de badkamerdeur te sluiten of het toiletdeksel naar beneden te doen. Zorg er natuurlijk wel voor dat er ten aller tijde vers water beschikbaar is, zo zal de hond ook minder geneigd zijn om op zoek te gaan naar andere waterbronnen.

  Gasten bespringen


  Ook het enthousiast bespringen van bezoek leidt bij vele baasjes tot frustraties. Gelukkig is ook dit gedrag vrij eenvoudig te verhelpen. Ideaal gezien begin je al met het springen af te leren wanneer je hond nog pup is, maar ook een oudere hond kan dit gedrag vrij snel afleren. Wanneer je binnenkomt en je hond springt op, negeer hem dan, zodat hij leert dat dit gedrag niet op prijs gesteld wordt. Wanneer de hond niet opspringt beloon je hem uitvoerig. Zo associeert hij het rustig blijven bij bezoek met een positieve bekrachtiger: een lekker snoepje of een flinke aai.

  Het gezicht likken


  Op nummer drie in het lijstje staat likken in het gezicht. Dit gedrag is enorm storend, vooral als je hond zich ook schuldig maakt aan nummer één op het lijstje. Een hond likt zijn baasje in het gezicht om zijn appreciatie te tonen of om zijn baasje te troosten. Het probleem is dat, wanneer het baasje dit gedrag bestraft, vele honden concluderen dat hun boodschap niet duidelijk genoeg is, waardoor het likken net nog heftiger wordt.

  Hier is het ook weer belangrijk om jong te beginnen en consequent te blijven. Het kan ook helpen om je hond een andere manier te geven om zijn appreciatie te tonen, zoals bijvoorbeeld het likken van je hand. Maar als het echt niet lukt om dit gedrag af te leren, kan je jezelf nog steeds gelukkig prijzen dat Laika op zijn minst niet meer uit het toilet drinkt.

  Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Opvoeding , Gedrag , Africhting , Gehoorzaamheid , Bespringen , Drinken , Likken
terug naar overzicht

2 reacties

 1. biekevg

  rank: 1

  EMO 7 Als Laika's drinkbak op nog geen vijf meter van het toilet staat, kan je die ook gewoon elders - een beetje verder vandaan - zetten, waar ze er voortdurend goed bij kan...
  geplaatst op 25-02-2012 om 13:40
 2. Reiko

  rank: 1336

  Gelukkig heb ik hier geen last van met mijn lief hondje.
  geplaatst op 26-06-2009 om 18:42
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x