Cushing - Syndroom van Cushing

Het syndroom van Cushing, ook bekend als hyperadrenocorticisme, treedt op wanneer de bijnieren te veel cortisol afscheiden. Cortisol helpt honden in stressvolle situaties en reguleert het metabolisme, maar te veel kan schadelijk zijn. Dit syndroom komt vaker voor bij middelbare en oudere honden.

Oorzaken van het syndroom van Cushing

Natuurlijke oorzaken

De hypofyse, een kleine klier bij de basis van de hersenen, reguleert de productie van cortisol door de bijnieren. Een tumor in deze klier kan leiden tot overproductie van cortisol, wat verantwoordelijk is voor ongeveer 85% van de gevallen bij honden. Deze tumoren zijn meestal goedaardig.

Medische oorzaken

Langdurige blootstelling aan corticosteroïden, ofwel door medische behandeling met deze hormonen of door een bijnier tumor, kan ook leiden tot Cushing. Dit type wordt iatrogeen Cushing-syndroom genoemd en is meestal omkeerbaar met aangepaste medicatie.

Symptomen van het syndroom van Cushing

De symptomen van Cushing ontwikkelen zich langzaam en kunnen in het begin subtiel zijn. Veelvoorkomende tekenen zijn een toegenomen dorst en honger, frequent urineren, haaruitval, een bolle buik door vetophoping en een afname in activiteit. Deze symptomen lijken vaak op normale ouderdomsverschijnselen, wat de diagnose kan bemoeilijken.

Diagnose van het syndroom van Cushing

Medische tests

Voor de diagnose van Cushing worden bloed- en urineonderzoeken uitgevoerd om de cortisolspiegels te bepalen. De ACTH-stimulatietest en de lage dosis dexamethason suppressietest zijn specifiek ontworpen om Cushing te identificeren en de oorzaak te lokaliseren, ofwel bij de hypofyse of de bijnieren.

Behandeling van het syndroom van Cushing

Medicatie

Afhankelijk van de oorzaak, kunnen medicijnen zoals trilostane of mitotane helpen om de cortisolproductie te verminderen. Deze medicijnen zijn effectief, maar moeten nauwkeurig worden gedoseerd om complicaties te voorkomen.

Chirurgische opties

Als een tumor in de bijnier de oorzaak is, kan een operatieve verwijdering nodig zijn. Deze optie hangt af van de algemene gezondheid van de hond en de specifieke kenmerken van de tumor.

Leven met het syndroom van Cushing

Ondanks de diagnose kan een hond met het syndroom van Cushing een kwalitatief goed leven leiden met de juiste behandeling en zorg. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts, aangepaste voeding en een afgestemd bewegingsregime zijn cruciaal.

Veelgestelde vragen over het syndroom van Cushing

Kan het syndroom van Cushing worden voorkomen?

Echte preventie van Cushing is niet mogelijk, maar het beperken van het gebruik van corticosteroïden tot alleen noodzakelijke situaties kan het risico op iatrogeen Cushing-syndroom verminderen.

Wat is de levensverwachting voor een hond met het syndroom van Cushing?

De levensverwachting hangt af van verschillende factoren, waaronder de oorzaak van het syndroom, de leeftijd van de hond bij diagnose, en hoe vroeg en effectief de behandeling start. Met goede zorg kunnen honden nog jaren leven.

Conclusie

Het syndroom van Cushing is serieus maar beheersbaar met de juiste medische interventie en zorgvuldige aandacht voor de gezondheid en het welzijn van de hond. Door samen te werken met een dierenarts, kun je je hond helpen een comfortabel leven te leiden, ondanks deze aandoening.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.

Afbeeldingen


4 reacties

Itana Alders

L.S.,

Ben blij met de mails van hondencentrum. Staat veel belangrijke informatie in voor hondeneigenaren !
Met vriendelijke groet en bedankt,

Itana Alders

Gina Limjoon

Heb al veel goede reacties gekregen en nu over cushing .
Bedankt voor de goede uitleg
Groetjes
Gina

kat immolock

fijn dat we zoveel wijsheid meekrijgen

WJ v

Tijdige diagnose is zeer belangrijk. Tibetaan, op 10-jarige leeftijd gediagnosticeerd met Cushing is 17 jaar geworden. Het is dus behandelbaar.


Een reactie plaatsen