Constipatie en winderigheid bij je hond

Constipatie en winderigheid bij je hond
Naarmate je hond ouder wordt, kunnen ook de spieren van zijn darm en rectum slapper worden. Ze verliezen hun mogelijkheid om uitwerpselen op de juiste manier te vervoeren en de maag en darmen scheiden minder verteringssappen uit. Hierdoor kan de stoelgang van je hond omvangrijker en harder worden. Dit kan een heel vervelend en pijnlijk probleem zijn voor je hond.

Hoe kun je je hond helpen?

Elke hond kan naarmate hij ouder word buik-en darmproblemen krijgen. Als je hond verder in goede gezondheid is, is er geen reden tot paniek. Als je echter merkt dat je hond enorm veel pijn heeft en er bloed in de stoelgang aanwezig is, dan wordt het tijd voor een bezoek aan de dierenarts. Er zijn soms onderliggende problemen die aan de oorzaak van darmklachten liggen, zoals prostaatziekte of bepaalde tumoren.

Herhaaldelijke constipatie kan leiden tot uitgerekte rectale spieren, permanente verwijding en uiteindelijk chronische constipatie. Je hond moet dan medicatie nemen om de stoelgang te verzachten. Bovendien kunnen opgehoopte uitwerpselen meer bacteriën verzamelen dan bij een normale stoelgang. Dit leidt dan weer tot verrotting en overdreven winderigheid. Laat het niet zover komen!

Te weinig beweging of een onevenwichtige voeding kan ook aan de basis liggen. Wanneer je hond niet op tijd en stond zijn behoefte kan doen, kweekt hij de gewoonte om zijn stoelgang op te houden, wat leidt tot constipatie. In deze situaties zijn er enkele eenvoudige dingen die je zelf kunt doen:

  • Geef je hond een natuurlijk dieet: verse groente en rauw vlees. Eventueel kun je ook wat graan (1/2 tot 1 theelepeltje) toevoegen aan zijn voedsel. Ook psylliumzaad kan helpen.
  • Mineraalolie helpt als er een grote ophoping harde stoelgang is. Voeg, afhankelijk van zijn grootte, ½ tot 2 theelepeltjes mineraalolie toe aan zijn voedsel, en dit gedurende maximaal 1 week. Te lang gebruik kan leiden tot een vitamine A tekort of een blijvende nood aan mineraalolie.
  • Zorg ervoor dat je hond op tijd en stond naar buiten kan om zijn behoefte te doen. Ga ook genoeg met hem wandelen, lopen of spelen. Beweging is essentieel voor de werking van zijn lichaam!


Chronische constipatie en aluminium

Aluminiumvergiftiging kan een oorzaak zijn van chronische constipatie. Je hond heeft dan eerder een plakkerige stoelgang dan een harde. Vrees je hiervoor? Gebruik dan geen aluminium kookpotten meer, vermijd hondenvoer uit aluminiumblik, geef je hond geen verwerkte kaas, tafelzout, witte bloem of kraantjeswater. Geef hem vitamine C samen met een zinksupplement om het aluminium uit zijn lichaam te krijgen.

De beste remedie bij chronische constipatie is natuurlijk een dierenarts bezoeken. Hij zal je de juiste oorzaak kunnen vertellen, en de beste behandeling voorstellen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Wimbo Wimbo

Nou, de onze kan scheten laten... Als ie het doet, gaan wij even wandelen zeg maar... Híj slaapt rustig door natuurlijk !! EMO 3

nou die twee van mij kunnen er ook aardig wat van laatst liet mijn mini pincher een scheet hij schrok er zelf van en rook eens aan zijn achterste en liep weg van de geur haha toen keek hij met van die onschuldige oogjes van hem naar mij om te zeggen ben ik dat die zo stink.EMO 3


Een reactie plaatsen