Checklist voor wanneer je jouw puppy voor een langere periode alleen wil laten

Schattige puppy
Hoe ouder je puppy wordt, hoe meer je de neiging kan hebben om hem voor langere tijd alleen te laten. Zeker wanneer je puppy ongeveer 76 weken oud is, zo’n 7 à 8 uur zijn plas kan ophouden en de meeste van zijn slechte manieren, zoals kussens verscheuren, is afgeleerd. Houd er toch ook rekening mee dat je puppy zowel fysisch als mentaal kan afzien wanneer hij voor een langere periode wordt alleen gelaten. De stress die deze veroorzaakt in combinatie met het feit dat je puppy beseft dat hij binnenshuis niet naar de WC mag gaan, kunnen ervoor zorgen dat je puppy ongelukkig wordt.

De ideale oplossing is misschien wel om je puppy te trainen om te verblijven in zijn kennel. Het idee erachter is dat je puppy de kennel gaat beschouwen als een veilige plaats die hij associeert met leuke dingen. Zo zal je puppy minder gestresseerd zijn als jij van huis bent. Sommige hondeneigenaars houden echter niet van deze methode en laten hun puppy liever buiten wanneer ze voor langere tijd weg zijn. In dat geval kan je best een bepaald gebied afbakenen waar je puppy vrij kan bewegen zonder veel verleidingen in de buurt. Welke methode je ook kiest, gebruik deze checklist om ervoor te zorgen dat je puppy de periode wanneer jij weg bent zo optimaal mogelijk kan doorbrengen.

Je puppy alleen thuislaten? Gebruik deze checklist!
 

  1. Beveilig de ruimte

    Baby- of hondenhekjes zijn handig wanneer je de keuken of de woonkamer wil afbakenen en wanneer je puppy niet getraind is om te leven in een kennel. Je kan hem ook in een afgesloten kamer plaatsen, maar zorg dan zeker dat er voldoende water is en een bed voor je puppy om in te slapen.

     
  2. Scan de ruimte op eventuele verleidingen

    Voor je vertrekt, is het een goed idee om eerst even goed na te kijken of er niets gevaarlijk of verleidelijk is voor je puppy in de ruimte waar hij verblijft. Ook wanneer je puppy in een kennel verblijft, kan je deze beter even goed checken. Misschien heeft je puppy wel enkele zaken verzameld en verstopt.

     
  3. Zet de televisie of de radio op

    Een beetje achtergrondgeluid kan je puppy helpen om zich op zijn gemak te voelen. Zet op televisie bijvoorbeeld Animal Planet op of zet de radio op een zender met klassieke muziek.

     
  4. Laat je puppy geleidelijk wennen aan het feit dat hij alleen gelaten wordt

    Ga er niet vanuit dat je puppy zich gemakkelijk zal aanpassen aan het feit dat hij voor een aantal uren alleen gelaten wordt. Hoewel honden tijd anders ervaren dan mensen, zullen honden die voor lange tijd alleen worden gelaten zich beginnen te vervelen of sneller dingen beginnen te vernietigen, zoals schoenen of kussens. Je puppy moet leren alleen te zijn. Laat hem eerst een uur of twee alleen en bouw dan geleidelijk aan op.

     
  5. Geef je puppy voldoende aandacht

    Als je het grootste deel van de dag niet thuis bent, zorg dan zeker dat je voldoende quality time met je puppy doorbrengt wanneer je wél thuis bent. Let wel op dat je niet te veel de aandacht trekt van je puppy wanneer je vertrekt of thuiskomt na een langere periode. Gedraag je gewoon zoals anders. Eerst uitgebreid afscheid nemen of je puppy direct beginnen te vertroetelen wanneer je thuis komt, is een slecht idee. Dat maakt het voor je puppy ook moeilijker om zich aan te passen aan de ‘nieuwe’ situatie.


Niet té lang alleen

Het is aan te raden om je puppy niet meer dan 5 uur alleen te laten, hoewel sommige puppy’s tot 8 uur alleen gelaten kunnen worden. Als je ’s middags niet langs huis kan gaan, dan is het een goed idee om een hondenuitlater in te huren. Heb je een goed contact met je buren? Dan kan je natuurlijk ook aan hen vragen om je hond even buiten te laten! Ga je op reis, laat je puppy dan niet alleen. Huur ofwel een hondensitter in of breng hem naar een hondenpension waar er ook activiteiten worden georganiseerd voor de honden.

Het is niet altijd evident om tijd te maken voor je puppy naast je werk en hobby’s, maar vergeet niet dat je puppy deel uitmaakt van de familie. Je wil toch ook dat je familie gezond en gelukkig is!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


5 reacties

Wimbo Wimbo

We kregen onze "puppie" toen hij 7 maanden jong was. Dus nog een beetje puppie... de eerste nacht naast hem geslapen op een matras in de woonkamer. Vond ie helemaal goed. Net voor we gingen slapen nog een keer uitgelaten, even gepiest en toen bed in. Hij in een mand met een kussen, ik op de matras dus. Lekker geslapen, draaide zich een paar keer om, maar ging niet de mand uit! Volgende dag vroeg wakker natuurlijk en meteen mee naar buiten genomen. Had 's nachts niet gedaan. Nadat alles eruit was, op ons gemakske naar huis gelopen en meneer zijn eten gegeven. Voelde zich meteen erg thuis en gaf netjes aan wanneer hij moest. Zeker in het begin er op gelet of hij niet ging draaien of anderszins aangaf dat ie moest. Heel af en toe ging het verkeerd. Stress denken we achteraf. Gelukkig alleen de eerste dagen. Onze hond komt uit een opvang-gezin uit Spanje zoals de meesten wel weten dus heeft een rugzakje. Maar was binnen een paar dagen zindelijk.
Hij gaat 4 x per dag uit, strak op bepaalde tijden. Regelmaat helpt erg bij zindelijk zijn én blijven. In het begin beloonde ik hem met een snoepje als hij gepiest of gepoept had. Toen ie doorhad dat ie een snoepje kreeg, had hij dat zo geleerd! Ook dat helpt. Dit natuurlijk na een paar weken langzaam afgebouwd. Zo heeft iedereen wel een paar truukjes denk ik!

John Reijnen

Als een "puppy" van 76 weken nog niet alleen kan blijven, dan is er iets duidelijk mis met je hond, want met 76 weken spreek al niet meer over een puppy, maar over een volwassen hond.EMO 3

Lily

Mooi artikel !

Cailloux Flor

Ik zoek nog steeds een Golden Retriever van ongeveer 1.2.3jaar oud.Liefst een reu.Wie kan mij helpen.

Amelie Pacolet Maes

Ik wil hem


Een reactie plaatsen