Breng het groepsdier in je hond naar boven!

Breng het groepsdier in je hond naar boven!

De kat achterna zitten, je konijn als een speeltje zien,... Als het aankomt op andere dieren is je hond niet het sociaalste wezen. Hij is gehecht aan zijn eigen territorium en is niet zo’n gastvrije gastheer. Toch moet je hond andere dieren leren aanvaarden. Hoe begin je hieraan?


Aangenaam

Eerst en vooral moeten ze “kennis maken” met elkaar. Plaats de dieren in een aparte draagkooi of hou je hond aan de leiband. Ze moeten elkaar kunnen zien, ruiken en horen, maar fysiek contact tussen beiden moet onmogelijk blijven. Op die manier worden de dieren elkaar gewoon en zijn ze geen volkomen vreemde meer. Zorg bij deze stap zeker voor je eigen veiligheid en die van de dieren. Handschoenen zijn geen overbodige luxe als je niet vol krassen wil staan.

In het begin zullen je huisdieren zenuwachtig zijn. Als ze eenmaal tot rust gekomen zijn, geef hen dan een kleine beloning. Toon je hond genoeg affectie en geef hem een compliment als hij niet blaft of agressief wordt tegen het andere dier. Zo zal hij merken dat jij het nieuwe huisdier aanvaardt en dat ook verwacht van hem. Herhaal dit een aantal keer tijdens de week, tot de dieren elkaars gezelschap min of meer aanvaard hebben. Nu kun je een stapje verder gaan.

Bij deze stap heb je iemand nodig die je helpt. De helper houdt je hond aan een korte leiband. Open de draagkooi en laat het nieuwe huisdier er voorzichtig uit. Nieuwsgierig als je hond is, zal hij onmiddellijk naar het beestje willen toelopen. Wees er dus zeker van dat je helper alles onder controle heeft en je hond goed vast heeft. Hou het nieuwe dier ook goed vast en breng hen geleidelijk dichter bij elkaar. Herhaal dit een aantal keer in de loop van de volgende dagen. Tegen het einde van de week zijn jouw dieren twee ravottende speelvogels.


Ieder huisje...

Net als in ieder huishouden zullen er ook eens strubbelingen zijn tussen je huisdieren. Sommige dieren zijn gewoon niet gemaakt om harmonieus samen te leven. Maar met geduld en goede regels zal het niet altijd een zottekot zijn. Als het even te veel wordt, neem een time-out. Stop beide dieren even in een aparte ruimte, laat hen wat afkoelen. Ze zullen nog even goeie vriendjes zijn.

Tot slot, een gouden tip: hou je fotocamera binnen handbereik! Ook al zijn de dieren niet onmiddellijk aan elkaar gehecht, toch zijn er van die momenten die je zeker zult willen koesteren. Niets is zo hartverwarmend als je kat en hond samen zien ravotten.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen