Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Blaffende honden bijten niet

  Davy Agten
  blaffende hond
  Mensen communiceren door te praten, honden doen dit met geblaf. Toch ervaren mensen het blaffen al gauw als excessief. Het ligt echter in de natuur van de hond. Om het te stoppen moet je eerst begrijpen waarom je hond blaft.


  Aandacht trekken  Blaffen is voor honden een manier om je aandacht op te eisen. Ze willen dat je dichterbij komt en hen aandacht geeft.


  Verveling  Honden blaffen uit verveling. Stel jezelf daarom enkele vragen. Krijgt de hond genoeg lichaamsbeweging? Komt hij voldoende in contact met andere honden? Hoeveel speeltijd krijgt hij? Is er genoeg mentale stimulatie?

  Kortom, honden die zich vervelen hebben nood aan uitdaging. Lichaamsbeweging, sociaal contact, speeltijd en training zijn goede prikkels.


  Frustratie  Honden uiten hun frustratie door te blaffen. Zo raken ze gefrustreerd door onduidelijke signalen van hun baasjes. Denk maar aan slechte timing of een te lage beloning voor goed gedrag.

  Ze blaffen eveneens uit frustratie wanneer er geen duidelijke verwachtingen zijn. Ze hebben het bijvoorbeeld moeilijk om bevelen uit te voeren in een nieuwe omgeving. Met hun geblaf communiceren ze dat er verdere training nodig is.


  Verlatingsangst  Een hond met verlatingsangst blaft. Laat hem dus niet te lang alleen of probeer die tijd te overbruggen. Bied hem bijvoorbeeld mentale stimulatie aan met speeltjes. Of beter nog, schakel een oppas in. Begroeten en weggaan moeten sowieso rustig verlopen.

  Doet de hond zichzelf pijn of breekt hij je huis af? Raadpleeg dan een gedragsdeskundige.


  Spelen  Honden maken door hun geblaf duidelijk dat ze willen spelen. De hond is dan opgewonden. Dit gaat gepaard met gekwispel, spelbuigingen en gespring. Leer hem om rustig te blijven. Bovendien mag je hem pas begroeten als hij gekalmeerd is. Verlang hetzelfde van vreemden. Je wilt het gedrag immers niet bekrachtigen. Beloon hem enkel wanneer hij rustig of gefocust blijft.


  Afstand vergroten  Blaffen is een afstandvergrotend signaal. Honden verdedigen zichzelf zo tegen een potentieel conflict. Naast laag geblaf vertoont hij eveneens intimiderende lichaamstaal. Denk aan grommen, happen, de tanden ontbloten of een stijve kwispeling.

  Ook blaffen achter een hek, in een bench of aan een leiband is afstandvergrotend gedrag.

  Ontaardt het in agressie? Vraag dan advies aan een gedragsdeskundige. Breng eveneens een bezoek aan de dierenarts.


  Ter waarschuwing  Honden willen hun baasjes beschermen. Dat doen ze door te blaffen. Waarschuwingsblaffen is echter zelfversterkend. Corrigeer dit gedrag met het tegengesteld commando "Stil!".


  Stop excessief blaffen  Blaffen op zich is dus geen probleem. Honden blaffen nu eenmaal. Overmatig blaffen moet je daarentegen wel aanpakken. Analyseer waarom je hond blaft en reageer erop met positieve stimuli. Beloon goed gedrag bijvoorbeeld met een koekje of speeltijd.

  Gaat het je petje te boven? Schakel dan de hulp in van een gedragsdeskundige tijdens de training.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: blaffen hond , blaffende honden , excessief blaffen
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x