Blaffende honden bijten niet

blaffende hond
Mensen communiceren door te praten, honden doen dit met geblaf. Toch ervaren mensen het blaffen al gauw als excessief. Het ligt echter in de natuur van de hond. Om het te stoppen moet je eerst begrijpen waarom je hond blaft.

Aandacht trekken

Blaffen is voor honden een manier om je aandacht op te eisen. Ze willen dat je dichterbij komt en hen aandacht geeft.


Verveling

Honden blaffen uit verveling. Stel jezelf daarom enkele vragen. Krijgt de hond genoeg lichaamsbeweging? Komt hij voldoende in contact met andere honden? Hoeveel speeltijd krijgt hij? Is er genoeg mentale stimulatie?

Kortom, honden die zich vervelen hebben nood aan uitdaging. Lichaamsbeweging, sociaal contact, speeltijd en training zijn goede prikkels.


Frustratie

Honden uiten hun frustratie door te blaffen. Zo raken ze gefrustreerd door onduidelijke signalen van hun baasjes. Denk maar aan slechte timing of een te lage beloning voor goed gedrag.

Ze blaffen eveneens uit frustratie wanneer er geen duidelijke verwachtingen zijn. Ze hebben het bijvoorbeeld moeilijk om bevelen uit te voeren in een nieuwe omgeving. Met hun geblaf communiceren ze dat er verdere training nodig is.


Verlatingsangst

Een hond met verlatingsangst blaft. Laat hem dus niet te lang alleen of probeer die tijd te overbruggen. Bied hem bijvoorbeeld mentale stimulatie aan met speeltjes. Of beter nog, schakel een oppas in. Begroeten en weggaan moeten sowieso rustig verlopen.

Doet de hond zichzelf pijn of breekt hij je huis af? Raadpleeg dan een gedragsdeskundige.


Spelen

Honden maken door hun geblaf duidelijk dat ze willen spelen. De hond is dan opgewonden. Dit gaat gepaard met gekwispel, spelbuigingen en gespring. Leer hem om rustig te blijven. Bovendien mag je hem pas begroeten als hij gekalmeerd is. Verlang hetzelfde van vreemden. Je wilt het gedrag immers niet bekrachtigen. Beloon hem enkel wanneer hij rustig of gefocust blijft.


Afstand vergroten

Blaffen is een afstandvergrotend signaal. Honden verdedigen zichzelf zo tegen een potentieel conflict. Naast laag geblaf vertoont hij eveneens intimiderende lichaamstaal. Denk aan grommen, happen, de tanden ontbloten of een stijve kwispeling.

Ook blaffen achter een hek, in een bench of aan een leiband is afstandvergrotend gedrag.

Ontaardt het in agressie? Vraag dan advies aan een gedragsdeskundige. Breng eveneens een bezoek aan de dierenarts.


Ter waarschuwing

Honden willen hun baasjes beschermen. Dat doen ze door te blaffen. Waarschuwingsblaffen is echter zelfversterkend. Corrigeer dit gedrag met het tegengesteld commando "Stil!".


Stop excessief blaffen

Blaffen op zich is dus geen probleem. Honden blaffen nu eenmaal. Overmatig blaffen moet je daarentegen wel aanpakken. Analyseer waarom je hond blaft en reageer erop met positieve stimuli. Beloon goed gedrag bijvoorbeeld met een koekje of speeltijd.

Gaat het je petje te boven? Schakel dan de hulp in van een gedragsdeskundige tijdens de training.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen