Blaasontsteking bij honden

Blaasontsteking bij honden
Een blaasontsteking bij honden verschilt zeker van die bij mensen. Bij een hond veroorzaken bacteriën een infectie op de blaas. De bacteriën die deze infectie hebben veroorzaakt komen meestal uit het darmkanaal van de hond en komen van de huid rond de anus, waar ze zijn binnengedrongen naar de blaas.

Oorzaken blaasontsteking bij honden

Je hond kan blaasstenen hebben, deze zorgen ervoor dat een blaasontsteking zich veel gemakkelijker kan ontwikkelen. Een tumor in de blaas, niet in staat zijn ervoor te zorgen dat de blaas volledig leeg is of ziekten zoals diabetes of de ziekte van Cushing zijn ook een paar veel voorkomende oorzaken. Medicatie zoals cortisone of chemotherapie, die het immuunsysteem onderdrukken, verhogen het risico op een blaasontsteking.

Symptomen

Kijk zeker goed het plasgedrag en de urine van je hond na. Als hij frequent moet plassen, er bloed aanwezig is in de urine en hij hevig moet persen tijdens het urineren heeft hij naar alle waarschijnlijkheid een blaasontsteking. Dit zijn de 3 voornaamste symptomen waar je rekening mee dient te houden. Soms is het echter niet zo gemakkelijk om te zien of een hond een blaasontsteking heeft opgelopen. Als hij in het huis onrustig is, de hele tijd uit wil gaan om te urineren of in het hele huis urineert kunnen dit ook tekenen zijn van een blaasontsteking en niet van gedragsproblemen.

Behandeling

De dierenarts die je hond verzorgt zal eerst een urineonderzoek uitvoeren en hierdoor bepalen of er bacteriën of blaasstenen aanwezig zijn in de urine van de hond. Blijkt dit zo te zijn, dan zal de dierenarts de gevoeligheid en het soort urine testen bij je hond. Deze test is noodzakelijk. De dierenarts moet perfect weten wat de gevoeligheid van de urine is om uit te maken welke medicatie het beste is voor je hond.

Heb je meer vragen over blaasontsteking? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen