Bijtende hond - Hondenbeten vermijden

Bijtende hond - Hondenbeten vermijden

Jaarlijks worden duizenden mensen door honden gebeten, soms zelfs met fatale afloop. In de meerderheid van deze gevallen is een kind betrokken. Kinderen beschouwen een hond namelijk als hun levende speelknuffel en een ongeluk is zo al snel gebeurd. Het is dan ook de verantwoordelijkheid van de ouders om hun kinderen op verantwoorde wijze met een hond om te laten gaan.
 

Tips om hondenbeten te vermijden

Zoek nooit contact met een vreemde hond. Negeer een hond die je niet kent, want je weet nooit hoe een hond hierop kan reageren.

Wanneer je een hond wil aaien, zorg dan altijd dat hij jou gezien of besnuffeld heeft. Wanneer jij hem plots uit het niets begint te aaien, kan hij zich zodanig verschrikken dat hij in een eerste reflex gaat happen.
 

Honden en kinderen

Zoals al eerder vermeld moet jij als ouder je kind leren hoe ze met honden om moeten gaan. Vele hondenbeten zijn namelijk het gevolg van ruwheid van de kinderen. Leer ze dat een hond ook een levend wezen is dat met respect behandeld moet worden.

Allereerst zorg je ervoor dat je een kind onder de twaalf jaar nooit alleen met een hond laat. Ook al is de hond al jarenlang een uiterst trouwe viervoeter, het is en blijft een dier.

Leer je kinderen hoe ze honden moeten aaien. Vertel hen dat ze niet aan de oren of staart mogen trekken. Kleine kinderen hebben nogal de neiging om de hond te ‘slaan’ wanneer ze hem willen aaien. Je kan dus best het handje van een peuter vastnemen terwijl hij de hond aait.

Tenslotte is het heel belangrijk dat het kind weet dat een hond ook een territorium heeft. Maak ze dus duidelijk dat wanneer de hond speelt, slaapt of eet, de kinderen hem met rust moeten laten.
 

Wat als een hond wil bijten?

Als je denkt dat een hond wil bijten, ga dan niet plotseling wegrennen. De hond zal achter je aanrennen omdat hij jou dan als weglopende prooi beschouwt. Draai nooit je rug naar de hond toe, maar maak ook geen oogcontact. Blijf rustig staan en houd je armen stil naast je lichaam. Wanneer de hond interesse in jou verliest en wegloopt, loop jij ook stilletjes van hem weg.
Als een hond daadwerkelijk aanvalt, trek dan als het enigszins mogelijk is zo snel mogelijk een kledingstuk uit, of pak een object waar de hond op kan bijten. Indien dit niet lukt, rol je dan op als een bal, houd je handen over je oren en duw je kin tegen je borst. Blijf stil liggen en schreeuw zeker niet.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Linda Hertoghs

Bijtincidenten met honden, het zijn inderdaad vaak kinderen jonger dan 14 jaar (75%) en zelfs jonger dan 4 jaar (50%) die hiervan het slachtoffer zijn. Vaak gaat het niet eens om een onbekende hond maar juist om een hond die het kind goed kent (eigen hond, hond van familie, vriendjes enz..) Volwassen toezicht is dan ook een must. Maar hoe leer je je kind om correct met een hond om te gaan als je als ouder nooit zelf honden hebt gehad? Op welke signalen bij de hond moet je als volwassene bedacht zijn, en hoe reageer je erop? Wat vertel je een kind wat bang is voor honden? Veiligheid staat altijd voorop, maar hoe creëer je die veiligheid? Het project 'Veilig omgaan met honden' voor kinderen en volwassen is bedoeld om juist die veiligheid te bekomen, volwassenen, maar vooral ook kinderen te leren wat wel en wat niet te doen. Kijk voor meer info even op www.dogpartner.eu

AnneMarie van Krimpen

Ik geef wel eens lezingen (met mijn honden) op scholen(basisscholen, maar ook voortgezet onderwijs)
dit is zo leuk om te doen , maar ook zeker heel erg nuttig.
vaak geef ik dan uitleg over gedrag van de hond en wel wat vooral niet te doen.


Een reactie plaatsen