Bereid je hond voor op noodgevallen

Bereid je hond voor op noodgevallen

We wensen het niemand toe, maar de kans bestaat dat we ooit in ons leven te maken krijgen met een brand, een gaslek in de buurt, een natuurramp,… Natuurlijk zorgen we ervoor dat we onszelf zo snel mogelijk in veiligheid brengen, maar doe je dat ook met je hond?

 

Chip je hond

Door een chip in te planten bij je hond, kan hij ten alle tijden geïdentificeerd worden en teruggebracht worden naar zijn baas. Een halsband alleen volstaat niet, omdat hij deze bijvoorbeeld kwijt kan raken.

 

Je eigen honden ehbo-kit

In geval van een noodgeval, is het altijd handig om niet alleen voor jezelf, maar ook voor je hond een ehbokit bij de hand te hebben. Net zoals bij de mens moet deze kit allerlei verbanden en ontsmettingsmiddelen bevatten, maar ook dierenartsdocumenten, een dekentje,… Je kan zelfs een heuse overlevingskit samenstellen door reservemedicatie, flesjes water, een extra halsband en riem, en recente foto’s van je hond bijeen te verzamelen.

 

Bij afwezigheid

Als er een brand zou uitbreken terwijl jij niet thuis bent, kan je best door middel van een kaartje dat je op een zichtbare plek legt of hangt (liefst zelfs kort bij de voordeur) duidelijk maken dat er zich nog dieren in het huis bevinden. Zo vergroot je uiteraard de kans dat de brandweer razendsnel je hond in veiligheid brengt. Schrijf hier ook alle gegevens van de dierenarts op.

 

Evacuatie

Als jij geëvacueerd moet worden, neem je vanzelfsprekend ook je hond ook mee. Laat hem nooit vastgebonden of opgesloten in een kooi achter op de plek waar het niet veilig is. Als je geen plek vindt waar je de hond kan achterlaten, bel dan eens naar dierenasielen of hondenpensions.

Vele mensen denken niet na over een eventueel noodgeval. Toch is het de moeite waard om alle bovenstaande tips in acht te nemen, want als er zich toch ooit een noodgeval voordoet, kan je jezelf niet verwijten dat je niets hebt gedaan om je hond in veiligheid te brengen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Bieke Van Gijsegem

Beetje summier gezegd, maar wel nuttig. Bedankt!


Een reactie plaatsen