Ben je een verantwoordelijk hondeneigenaar ?

Ben je een verantwoordelijk hondeneigenaar ?
Wat betekent het om verantwoordelijk te zijn voor een hond? Normaal gezien, hou je een hond omdat je gezelschap wil en omdat je ook voor hem wil zorgen. Dan ga je dus ook regelmatig met je hond wandelen, speel je met hem en verzorg je hem heel goed. Dat zijn goede redenen om een hond te willen. Jammer genoeg zijn er ook mensen die honden willen, maar dan om compleet verkeerde redenen: ze willen met de honden alleen maar kweken of de hond dient alleen maar tot bescherming van het gezin. Tegenwoordig hoor je vaak dat kinderen of eigenaars gebeten worden door hun eigen hond. Ook al zal niemand het toegeven, dit is zo goed als altijd de schuld van de baasjes.

Een hond opvoeden

Sommige mensen denken dat ze een hond zo moeten opvoeden: het dier slaan, ertegen brullen in de plaats van gewoon iets te zeggen, het dier weghouden van andere dieren en altijd alleen laten. Wat gebeurt er als je dat bij kinderen doen? Juist, ze worden agressief en enorm onhandelbaar. Honden zijn net als mensen sociale wezens en als je hen een goede opvoeding en sociaal contact ontneemt, heb je gevraagd om problemen: de hond wordt dan agressief, zal hoogstwaarschijnlijk bijten, is vaak bang en komt daardoor enorm onvoorspelbaar uit de hoek.

Wat is dan het lot van de hond die door zijn baasjes nota bene niet is opgevoed? Hij wordt geëuthanaseerd want hij heeft “een slecht karakter”. Mensen vergeten vaak dat je het karakter van een hond kan bepalen door opvoeding, net als bij kinderen. De omgeving is alles.

Voor je de hond koopt

Een goede opvoeding begint eigenlijk al voor je de hond koopt: kijk eerst eens goed na welke soort hond je wil en of het wel bij het gezin past. Wil je je leven aanpassen aan de hond of ben je misschien toch beter af met een goudvis? Je moet je hond sociaal maken, er tijd voor vrijmaken en er mee gaan wandelen. Ook regelmatig kosten maken door ermee naar de dierenarts te gaan hoort daarbij. Zie je dat allemaal niet echt zitten? Dan is een huisdier geen goed idee voor jou.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen