Baasjes van gevaarlijke hondenrassen verplicht naar hondenschool

Steeds vaker wordt de vraag gesteld of baasjes van gevaarlijke honden(rassen) verplicht naar hondenschool moeten. Zowel in België als Nederland gelden verschillende regels en adviezen, maar er zijn steeds meer pleitbezorgers voor verplichte training en begeleiding. In dit artikel kijken we naar de huidige wetgeving en aanpak voor puppy's en volwassen honden in beide landen. Deel ook jouw mening onderaan!

Huidige wetgeving in België en Nederland

België

In België gelden specifieke regels per regio en soms zelfs per gemeente. Bepaalde rassen staan bekend als "hoogrisico-honden" en vallen onder strikte voorwaarden. Eigenaars van deze hondenrassen worden verplicht tot bepaalde maatregelen, zoals het dragen van een muilkorf in publieke ruimtes en het altijd aanlijnen van de hond. Trainingen zijn echter niet overal verplicht. Voorstanders pleiten voor een algemene verplichting voor deze hondenbaasjes om naar een hondenschool te gaan, zeker bij nieuwe aankopen.

Nieuwe wetgeving in Vlaanderen

Vlaanderen bereidt momenteel nieuwe wetgeving voor die striktere regels oplegt aan eigenaars van hoogrisico-honden. Vanaf 2024 wordt het waarschijnlijk verplicht voor eigenaars van deze rassen om een erkende hondenschool te volgen. Deze wetgeving is geïnspireerd door de Nederlandse aanpak en beoogt zowel de hond als de eigenaar voldoende begeleiding te bieden. Door verplichte trainingen hoopt de Vlaamse regering agressief gedrag te voorkomen en de veiligheid in publieke ruimtes te verhogen. Deze verplichting geldt zowel voor nieuwe eigenaren als voor mensen die al zo'n hond bezitten.

Nederland

In Nederland worden honden ook ingedeeld op basis van risico. Sinds 2023 zijn er strakkere richtlijnen rondom het bezit van gevaarlijke hondenrassen. Gemeenten hebben het recht om eigen regels op te leggen, zoals muilkorf- en aanlijnplicht. Echter, een verplichte hondenschool is nog geen landelijke norm, hoewel sommige gemeenten dit nu al eisen bij honden die als risicovol worden ingeschat.

Puppy's van hoogrisico-honden

Vroeg beginnen met socialisatie

Bij puppy's van risicovolle rassen geldt dat vroeg beginnen essentieel is. Hoe jonger de hond, hoe makkelijker hij gewenst gedrag aanleert. Bij een verplichte hondenschool voor deze puppy's ligt de focus vooral op socialisatie en basisgehoorzaamheid. Dit verlaagt de kans op probleemgedrag in latere stadia. Een gestructureerde puppytraining helpt de hond om zich goed te gedragen in verschillende situaties en voorkomt zo agressieve reacties.

Begeleiding voor de eigenaar

Niet enkel de hond zelf, maar ook het baasje moet leren hoe hij het gedrag van zijn puppy kan sturen. Bij hondenscholen leren eigenaren technieken om hun hond op een positieve manier te trainen. Dit kan een groot verschil maken, vooral bij rassen die een sterk karakter hebben en moeilijker in de hand te houden zijn. In België en Nederland krijgen steeds meer hondenscholen specifieke cursussen voor eigenaars van gevaarlijke hondenrassen. Toch blijft dit momenteel optioneel.

Verschillen tussen België en Nederland

In België staan puppytrainingen voor risicovolle rassen meer in de aandacht, terwijl Nederland dit vaker overlaat aan gemeentelijk beleid. In Vlaanderen pleiten dierenorganisaties voor een bredere invoering van verplichte puppytraining, vooral omdat jonge honden sneller leren en zo probleemgedrag kunnen voorkomen. Nederland ziet dit ook als optie, maar de wetgeving blijft afhankelijk van lokale besluiten.

Volwassen honden en gedragsproblemen

Heropvoeding voor volwassen risicovolle honden

Bij volwassen honden is een hondenschool vaak nodig voor heropvoeding. Gedragsproblemen ontstaan snel als een hond niet voldoende getraind is. Voor volwassen hoogrisico-honden wordt in zowel België als Nederland aangeraden om gedragslessen te volgen. Dit gebeurt meestal op vrijwillige basis, behalve bij ernstige gevallen waarbij de hond al probleemgedrag vertoont.

Begeleiding voor eigenaars van volwassen honden

Ook bij volwassen honden is het belangrijk dat de eigenaar goede technieken leert om controle te houden. In België werken sommige gemeentes met verplichte cursussen voor eigenaars die een volwassen hond adopteren van een risicovol ras. In Nederland bestaan er vergelijkbare initiatieven, maar deze blijven regionaal beperkt. De vraag blijft of een nationale verplichting de veiligheid zou verhogen.

Vergelijking tussen België en Nederland

In België is er meer druk om hondenscholen verplicht te maken voor eigenaars van volwassen risicovolle honden, terwijl Nederland dit vaker overlaat aan individuele gemeentes. Beide landen erkennen de noodzaak, maar de aanpak blijft verschillend. Waar België naar een uniforme oplossing neigt, wordt in Nederland eerder gewerkt met lokale besluiten.

Discussie: is verplichte training voor gevaarlijke honden(rassen) de oplossing?

De discussie over verplichte hondenscholen voor gevaarlijke honden(rassen) blijft levendig. Voorstanders geloven dat dit het gedrag van de hond positief beïnvloedt en de veiligheid in het algemeen verhoogt. Tegenstanders vrezen dat het opleggen van verplichte lessen stigmatiserend werkt voor bepaalde hondenrassen en hun eigenaars.

Wat denk jij? Zou een verplichte training de veiligheid verbeteren? Moeten België en Nederland dezelfde aanpak hanteren, of blijft regionale autonomie een betere oplossing? Deel jouw mening en ervaringen in de reacties hieronder.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


18 reacties

Albert Rabau

De verplichte honden opleiding moest al veel eerder ingevoerd worden.En eigenlijk zou iedere nieuwe eigenaar MOETEN een opleiding volgen. Het is niet te geloven wat men allemaal ziet bij hondeneigenaars; trekken, uitschieten naar anderen. Eigenaars die niet het minste inzicht in hun hond hebben.

Kenneth

Ik vind het not done dat baasjes die al een hond hebben nu ineens nog eens mogen in de kosten komen om een verplichte hondenscholing te gaan volgen. Laat staan om daar tijd voor vrij te maken want zon hondenschool is nu ook niet elke dag open. Voor nieuwe hondenbaasjes vind ik het dan wel weer terecht. Die weten op voorhand wat hun te wachten staat en wat de verplichtingen zijn als ze een hond in huis nemen. Ik vind het sowieso niet kunnen dat gelijk wie een hond kan en mag in huis nemen ongeacht hun thuissituatie en of ze wel in staat zijn om een hond op te voeden. Zo ontstaan er situaties waar de hond als "gevaarlijk" word gezien. Elke hond, ongeacht het ras kan gevaarlijk zijn mits ze een slechte opvoeding krijgen. Ik denk dat een screening van de persoon die de hond wil op zn plaats zou zijn. Zo zouden mensen zonder vaste verblijfplaats of mensen die niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen laat staan voor een huisdier geen hond meer kunnen nemen.

Etienne

Welke hondenrassen worden er dan exact bedoeld?

Karin

Ik vind dat voor alle honden en eigenaaren verplichte hondentraining zou moeten komen.

Rene

Ja goed idee, eigenlijk voor iedere hond. Een hond doet op een cursus ervaringen op en die worden gepland, voorbereid en gestuurd. Met mensen, andere honden en situaties.Een eigenaar leert iedere keer met iedere hond weer nieuwe dingen en er zijn voortdurend nieuwe inzeichten en kennis die de trainers moeten bijleren en weer verwerken in de cursus. 1 keer ooit een cursus doen betekend absoluut niet dat je daarna met een andere hond niet meer op cursus hoeft. Voor mensen die verplicht op cursus moeten door het ras of wat voor reden dan ook moeten wel gecontroleerd worden of ze na de inschrijving ook echt wel gaan en of ze het toepassen, dat laatste a.d.h. van hoe de hond is.

Kirsten

Al een eerste stap in de goede richting.

Luc Vander Sypt

Wat me soms stoort, heel vaak zien we bij ons, zeer grote, agressieve honden begeleid, door jongere of dame van lichte lichaamsbouw, ik vraag me af wanneer bij ernstig incident, hoe de deze mensen de situatie in de hand kunnen houden en oplossen, het is voor een volwassen man al heel moeilijk een hond boven de 40 kilo, bij conflict situaties in de hand te houden, ook bij een gewone, zeg maar honden confrontatie, kan dit voor eerst genoemde personen een ernstig probleem vormen, en dan al zeker voor de betreffende tegenpartij, die dan bijna altijd het slachtoffer zijn en de gevolgen dragen

Gabbi

Ik ben het volledig eens met Kenneth. In veel gevallen is het "de eigenaar" die opgevoed moet worden. Als een eigenaar, op een juiste manier omgaat met een hond, ben ik ervan overtuigd dat er geen gevaarlijke honden bestaan. Er bestaan honden met een bepaalde "eigenschap" en kunde en daar moet je oog voor hebben. Velen kiezen gewoon een hond als pup omdat t er dan mooi uitziet maar beseffen niet dat honden eigenschappen hebben waaraan de mens zich moet aanpassen. Bvb een Scheper is een hond die graag uitdagingen heeft, getraind word omdat hij eigenschappen heeft die eigen aan die hond zijn, zoals goed ruiken, ver kunnen springen, etcetera. Is iets anders dan een chihuaha, zo'n hondje die heeft niets aan zo'n training, en moet anders opgevoed worden. Het zijn "de mensen" die opgevoed moeten worden, "begeleid" worden bij de aankoop, om te weten hoe ze met hun hond moeten omgaan, welk karakter een hond heeft. Als je mensen verkeerd opvoed, krijg je ook gevaarlijke mensen, behoren die dan ook tot een "gevaarlijk ras' ?

Marie

Ik ben de eigenaar van twee zogezegd “gevaarlijke” honden. Die zijn niet naar de hondenschool geweest omdat ze in veel hondenscholen zelfs niet welkom zijn.
Het zijn twee boerboels van 60 kg per stuk. Het enige risico dat mensen hier tot nu toe gelopen hebben, is een lik in hun gezicht omdat het twee zachtaardige knuffelberen zijn. Wat niet wegneemt dat ze wel gevaarlijk worden als iemand ongewenst binnendringt. Maar dat is uiteindelijk hun werk: waken.
Persoonlijk ken ik verschillende mensen met ook zogezegd gevaarlijke honden, zoals bv staffords. Dat zijn precies dezelfde knuffelberen.
Langs de andere kant ken ik mensen met een labrador waar ik niet binnen durf te gaan. Hetzelfde heb ik voor met een kennis die een chihuawah heeft.
Ik ben dus eerder voor een verplichte opleiding voor baasjes vooraleer je een hond mag aanschaffen. En dan voor alle gezinsleden. Een verplichte hondenschool ben ik in principe niet tegen, maar wel voor alle rassen. Maar dan een verplichte socialisatie, geen aanleren van zinloze trucjes zoals tegen de knie plakken of voedsel weigeren. Met mijn vorige honden was ik wel welkom in hondenscholen, maar dat heeft eerlijk gezegd weinig opgeleverd. Vroeger had ik labradors. Ondanks de hondenschool luisterden die slechter dan mijn boerboels.

Diane Snepvangers

Er zoude meer mense met hond met muilkorf moete rondlope ik heb een hond mee muilkorf omda ze onzeker is, maar we worde zo vaak aangezien als " agresieve hond" ik ben 3j in training geweest prive! Ik vind dit tenslotte beter dan hondeschool.... ons hondje voelde zich ni oke op hondeschool daardoor is zei reactief geworde.... en mee prive training kan je oefenen waaraan je hond onzeker is en op de hondeschool niet.... dus ik ben eigl geen voorkeur van hondeschool daardoor is zei reactief geworde... helaas!

Christel Siborgs

Ik ben van mening dat iedereen die een nieuwe hond aanschaft een verplichte basis cursus zou moeten volgen ongeacht het ras.
Waar het veelal fout loopt bij de opvoeding van een hond is dat mensen niet altijd weten wat de basisbehoefte van een hond zijn, de hondentaal niet kunnen lezen en wat de karakters en noden zijn van een bepaald ras.

Socialisatie is een heel belangrijke factor en deze taak begint al bij de fokker, maar iedere hond, groot of klein heeft ook mentale en fysieke uitdagingen nodig, het ene ras al meer dan het andere. Honden als bv. Border Collies, Visla's, Mechelaars, Weimeraners..... hebben heel veel energie en moeten deze ook kwijt kunnen anders kunnen er gedragsproblemen ontstaan met in het slechtste geval bijtaccidenten als gevolg.

Ik ben van mening als mensen beter ingelicht worden in hun keuze voor een bepaald ras, niet enkel omdat ze een bepaald ras mooi vinden, maar dat vooral ook past in hun gezinssituatie, dat er veel problemen in de toekomst kunnen vermeden worden en er minder honden in het asiel belanden of nog erger gewoon ergens gedumpt worden.

Christel Siborgs

Wat ik er ook nog bij wil vermelden is dat Staffords, Boerboels... wel zachtaardige knuffels zijn in de juiste handen.
Maar dat geldt voor alle hondenrassen, in verkeerde handen kunnen alle honden gevaarlijk worden, de mensen zijn daar niet altijd bewust van en het is dikwijls onwetendheid, daarom is het ook zo belangrijk om te weten hoe je met een hond moet omgaan, welke signalen een hond geeft, de hondentaal leren.

Ik heb filmpjes gezien van baby's en kinderen die honden knuffelen of bovenop een hond gaan liggen en de hond aan alle lichaamstaal laat zien, zelfs grommen en tanden laten zien, om daarmee te stoppen, dat hij of zij dat niet leuk vinden, terwijl de ouders dat staan te filmen!!!
Sorry maar dan gaan mijn haren recht omhoog staan.

Johnny Verstrepen

Zou beter in het onderwijs op school opgenomen worden dat men andere mensen met of zonder huisdieren met rust moet laten.De hedendaagse generatie is onoplettend en op zich zelf gericht.Ik zie mensen van alle leeftijden wandelen met hun smartfoon en de hond loopt naar alle kanten,letten niet op .Alsook in België trekt de wetgeving hierover op niets.Ook als een hond uitgedaagd word en bijt is hij in fout,arrogante mensen op onze aardbol.brrr ik kan mij daar kwaad in maken

John Aerts

Verplicht hondenschool voor "bepaalde rassen" is absoluut ZINLOOS. Hoe ga je dat controleren? Welke rassen komen op de lijst? Da's heel arbitrair. Wat doe je met kruisingen? Een grote verantwoordelijkheid ligt bij de fokkers. Zij moeten kieskeurig zijn. Aan wie geef ik mijn pup (zgn gevaarlijke rassen) mee?. Belangrijk is dat pups vanaf thuiskomst - 8 weken - voldoende gesocialiseerd worden tussen mensen en (rustige) soortgenootjes. 't Is de taak van de overheid om te SENSIBILISEREN zodat mensen, die er over nadenken om een pup in huis te halen, voorbereid zijn over de impact voor het gezinsleven. Er zijn bepaalde rassen die je niet aanbeveelt als eerste hond. Daarenboven wordt in hondenscholen veelal gewerkt in groepslessen en probleemgedrag los je niet op in groep. Integendeel...

annick depaepe

dan eerst alle hondenscholen zien van bekwame instructeurs, want een hondenschool kan uw hond kapot maken ook. elke hondenschool hanteert ni dezelfde opvoeding. eerst goed informeren en gaan kijken op voorhand hoe en wat of het u bevalt. Veel met je hond bezig zijn dat je een goede band hebt en elkaar verstaat zonder woorden.

Anne

Ik ben trotse eigenaar/baasje van een Spaanse Waterhond teefje en ik durf te beweren dat we een heel goede band hebben. Meer dan 30 jaar ( met verschillende honden ) ga ik naar de hondentraining. Elke zondag zijn we op de training-wei te vinden: en IK leer nog steeds erbij hoe ik mijn weten aan de hond kan/moet overbrengen met veel geduld, liefde en hondensnoepjes. Ook in het dagelijkse leven. De trainers doen heel veel moeite dat wij (de leden) onze honden zonder dwang opvoeden en begeleiden. GEDULD is het toverwoord!!! Niet de hond is het schuld als er iets mis gaat maar de begeleider.
En dit geld niet alleen voor de "gevaarlijke" rassen die op de lijst staan maar voor elk ras. Van klein tot groot. Wij maken de hond ................ Succes!!!

Coco

Hondenschool is heel goed vr baasje en hond

Linda Van Looy

Verplicht hondenschool: het idee lijkt goed en toch een grote maar? Hondenscholen werken met vrijwillige lesgevers. Als al die mensen verplicht worden les te volgen? Zijn er lesgevers te kort. Waar ga je die halen. Als pup starten geeft weinig probleem. Maar onopgevoede volwassen honden tussen de andere zetten is echt risico vol. Zeker bij te grote groepen. Elke hond moet zich veilig voelen of hij leert niets. Veel baasjes met een zachte hond willen niet op de plein naast een gevaarlijke hond? Zijn er teveel honden die verplicht les moeten volgen en te weinig lesgevers? Moeten we dan de andere rassen gaan weigeren? Dan zijn die nadien de gevaarlijke omdat ze niet de kans kregen te socialiseren. Als je iets verplicht dan moet de overheid er voor zorgen dat het mogelijk is? En daar vrees ik voor. Theorie lessen verplichten voor de aanschaf is eventueel en optie. Maar die zijn er ook niet voldoende. Hopelijk zoekt de overheid mee naar de gepaste oplossingen die met kennis en geduld kunnen plaats vinden. Anders gaan hondenscholen overrompeld worden en hun goede structuur verliezen. Verplichten is gemakkelijk realiseren is wat anders. Ik hou mij hart vast als 20 jaar lang instructeur op en hondenschool.


Een reactie plaatsen