Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Artritis of gewrichtsontsteking bij je hond

  Davy Agten
  Artritis of gewrichtsontsteking bij je hond
  Net zoals mensen kunnen honden lijden aan artritis. Artritis is een ontsteking van de gewrichten. Als hondeneigenaar moet je aandacht besteden aan de eventuele symptomen. De vijf typische symptomen zijn: pijn, zwelling, roodheid, warm aanvoelen van het gewricht en koorts. Zo zal je hond moeizaam en kreupel gaan lopen omdat hij pijn heeft. Ook zal hij niet langer geïnteresseerd zijn in spelen en wandelen en zal hij zijn tijd vooral besteden aan slapen.

  Oorzaken


  De gewrichten van een hond zijn zeer gevoelig voor aandoeningen zoals abnormale weefselgroei aan de heup en de elleboog, degeneratieve aandoeningen, trauma’s en infecties.
  Ook een verkeerde beweging kan leiden tot artritis. Veel en intensief bewegen is goed voor een hond maar als deze beweging niet goed wordt begeleid kan het nadelig zijn voor de gewrichten. Overgewicht zorgt bovendien ook voor een overbelasting van de gewrichten. Grote rassen zijn dus vatbaarder voor artritis.

  Soorten


  Je hebt twee voorkomende vormen van artritis.

  De eerste vorm is osteoarthritis of de degeneratieve gewrichtsziekte. Dit wordt veroorzaakt door slijtage van de gewrichten. En dit als gevolg van de leeftijd.

  De tweede vorm is de ontstekingsziekte. Dit is het gevolg van alle andere aandoeningen zoals infecties, ziektes of trauma’s.

  Behandeling


  Dierenartsen raden aan de pijn en ontsteking te bestrijden met de juiste medicatie. Dit moet gepaard gaan met een geschikt dieet, supplementen en lichaamsbeweging. Controleer het gewicht van de hond en zorg dat hij niet lijdt aan overgewicht. Als je chirurgie overweegt, zal dit geen effect hebben tenzij je hond het juiste gewicht bereikt. Zorg dat de hond veel beweging heeft want dit houdt de gewrichten en spieren actief. Vooral zwemmen is zeer goed tegen artritis.

  De symptomen verergeren bij koud weer. Koop eventueel een warme trui en zorg voor een warme en droge slaapplaats. Er bestaan zelfs orthopedische bedden speciaal ontworpen voor honden met gewrichtsproblemen.

  Glucosamine en Chondroitine zijn de supplementen die worden gebruikt om artritis te bestrijden. Ze bevatten Omega 3 dat er voor zorgt dat de gewrichten gesmeerd worden en de bewegingen soepeler worden. Ook zijn er vaccinaties mogelijk om het beschadigd kraakbeen te repareren.

  Chirurgie is een optie wanneer de hond het te zwaar te verduren heeft. Deze behandeling is echter duur en men raadt hondeneigenaars aan om eerst alle andere opties te proberen.

  Heb je verder nog vragen over artritis bij je hond? Vraag dan raad aan Inge. Onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Behandeling , Artritis , Soorten , Oorzaken , Gewrichtsontsteking , hondenziektes
terug naar overzicht

1 reactie

 1. Arkan

  rank: 3295

  Atritis,artrose, ik ken er alles van. Bij mezelf, maar ook bij honden. Arkan had de degeneratieve vorm.
  Clea had de ontstekingsvorm, dit als gevolg van een trauma in haar jeugd.
  Ook Happy nu heeft de ontstekingsvorm, wel slechts aan 1 poot, de poot waarop ze mankend liep als ze bij ons kwam, dus ook door een trauma.

  Wij geven dus elke dag een ontstekingswerende pijnstiller. Op koude en vochtige dagen geef ik een halve ml. meer, ik merk dan aan haar, maar ook aan mezelf dat je dan meer last hebt. Dus ik bezorg minder pijn door iets meer pijnstilling te geven.
  Verder geven wij ook een voedingssupplement met Glucosamine en Chondroïtine, maar ook met MSM, dat wordt vaak vergeten, en geeft uiteindelijk toch méér resultaat.
  Met deze medicatie kan Happy het leven leiden dat een boxer hoort te hebben. Ze gaat wandelen en is zelfs meer energie dan Lemmy onze 2.5 jarige boxer. Happy rent, springt, speelt en is gelukkig op deze manier. Met haar 9.5 jaar loopt ze rond als een jonge deerne, zolang je niet naar haar grijze snoet kijkt. EMO 3
  geplaatst op 31-12-2017 om 08:09
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x