Artritis bij oudere honden

Artritis bij oudere honden
Als je hond ouder wordt, is het belangrijk dat je let op het eventueel ontstaan van artritis. Je hond kan er namelijk veel last en pijn van hebben zonder dat je het door hebt. Ze zijn zelf niet in staat om het te vertellen. Merk je dat hij niet meer zo snel is als gewoonlijk en past hij voor actieve spelletjes? Consulteer dan je dierenarts.

Wat is artritis?

Artritis is een ontstekingsreactie van de gewrichten.

Symptomen

Artritis bij honden kan je vergelijken met artritis bij mensen.
De eerste symptomen zijn lichte pijn en zwelling en dit verslechtert na verloop van tijd. De gewrichten gaan ontsteken waardoor je hond moeilijk kan bewegen.
Hij zal veel meer slapen dan gewoonlijk en de trappen geraakt hij niet meer op. Hij zal op een bepaald moment zelfs niet meer in de auto kunnen springen.

Behandeling

Wanneer een gewricht beschadigd is, kan dit niet meer hersteld worden. Maar door middel van de juiste behandeling kan de pijn afnemen en de beschadiging vertragen.

Er zijn drie belangrijke elementen in de behandeling: gewichtscontrole, gecontroleerde beweging en medicatie.

 1. Gewichtscontrole

  Een veel voorkomende oorzaak van artritis is overgewicht. Overgewicht belast de gewrichten en zorgt er voor dat ze steeds verder gaan verslijten. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de hond een juiste dieet volgt om enkele kilo’s te verliezen. Raadpleeg hiervoor altijd een voedingsdeskundige. 
   
 2. Beweging

  Als je hond te veel beweegt kan hij van de pijn gaan hinken, beweegt hij echter te weinig, zal hij stijf worden. Het is dus heel belangrijk een goed evenwicht te vinden tussen de twee. Zwemmen is een ideale sport voor deze honden omdat de gewrichten hier het minste bij belast worden.
   
 3. Medicatie

  De dierenarts zal medicatie voorschrijven om de pijn en ontsteking te verminderen. Deze medicatie kan financieel zwaar doorwegen. 


Enkele tips om het je hond gemakkelijker te maken

Pas je huis lichtjes aan:

 • Zet het voedsel en water van je hond op een comfortabele hoogte
 • Gebruik loopplanken bij trapjes
 • Zet eventuele trappen af
 • Zorg voor voldoende warmte, een kersenpitkussentje of een warmwaterkruik.

Meer vragen over artritis? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente, via: Vraag het aan Inge


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen