Antibiotica
De dierenarts zal een urineonderzoek doen om de infectie te bevestigen en een behandeling met antibiotica te starten.- Ciprofloxacine: Ciprofloxacine is een antibioticum die voorgeschreven wordt om een urineweginfectie bij honden te bestrijden. En dit wanneer de hond 28 weken en ouder is. Volg de instructies van jouw dierenarts, het is belangrijk de juiste dosis op het juiste tijdstip te geven.
Geef de medicatie tot het volledig opgebruikt is, ook al zie je dat de symptomen eerder verbeteren. Als je eerder stopt met de behandeling, zullen de bacteriën niet volledig vernietigd zijn. Deze bacteriën zullen zich dan sterker maken in het lichaam waardoor het in de toekomst moeilijker wordt om ze te bestrijden.
Ciprofloxacine kan gegeven worden met of zonder eten, maar zorg er wel voor dat je hond steeds voldoende vers water heeft.
Vergeet je een dosis? Geef hem deze dosis dan zodra je er aan denkt. Geef nooit twee dosissen tegelijk! Is het bijna tijd voor de volgende dosering? Sla de vergeten dosis dan over.
Geef je jouw huisdier ook een antacidum of een sucralfaat? Zorg er dan zeker voor dat je de antibiotica minimum twee uur voor of na de inname van een antacidum of sulcralfaat geeft.
Geef ook geen vitaminen of mineralen in combinatie met Ciprofloxacine. Deze zorgen er namelijk voor dat Ciprofloxacine niet zal absorberen in het lichaam en dus zijn werking niet kan doen.
Enkele nevenwerkingen van deze medicatie kunnen zijn: moeilijkheden met ademen, uitslag, misselijkheid en opgezwollen lippen, tong of gezicht. Er kunnen ook ernstige nevenwerkingen optreden zoals stuiptrekkingen, verwardheid, depressie, plotselinge pijn, zwelling rond de gewrichten, lage temperatuur, verlies van eetlust, donkere urine of het geel worden van de huid of de ogen. Consulteer in dit geval altijd je dierenarts! Ook in geval van braken, diarree, duizeligheid, sufheid, troebel zicht, stijve gewrichten of spierpijn.
- Amoxicilline: Deze antibiotica wordt ook gebruikt om een urineweginfectie te behandelen. Hoelang deze behandeling duurt, hangt af van de ziekte en de reactie op de behandeling.
- Kruidenkuur: Een kruidenkuur versterkt het immuunsysteem van je hond en kan de urinewegen helpen de bacteriën te bestrijden. Dit is dus een preventieve remedie om dure behandelingen in de toekomst te vermijden.
Heb je verder nog vragen? Neem dan eens een kijkje op "EHBO voor honden - Tips voor een gezonde hond".
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Waarom kun je geen anti biotica kopen voor honden