Als je hond niet alleen durft te zijn

Als je hond niet alleen durft te zijn
Als je hond niet alleen durft te zijn kan hij last hebben van scheidingsangst. Bij scheidingsangst gaat je hond:

  • blaffen;
  • janken;
  • dingen in huis vernielen;
  • in huis plassen;
  • in paniek aan de deur krabben.

Omdat je niet altijd bij je hond kan blijven is het nodig hem over deze angst heen te helpen. Je begint hier best mee als hij nog jong is.

Wat moet je doen als je hond niet alleen durft te zijn?

Bij elke training die je aan je hond geeft moet je er op letten dat je positief blijft. Wat je hond ook doet, probeer de dingen die hij goed doet te benadrukken door hem hiervoor te belonen. Een positieve aanpak zorgt voor het beste resultaat.

Geef je hond een vaste plaats in huis waar hij zich veilig en comfortabel terug kan trekken. Dit kan bijvoorbeeld een hondenmand zijn. Zorg voor een fijne, warme plaats voorzien van een knuffelbeest.

Zet de hondenmand niet helemaal in de garage, maar ergens waar je hond je kan zien en horen als je thuis bent.

Begin met een rustige gewenning aan de hondenmand. Zet je hond er in op momenten dat je thuis blijft. Blijf bij hem in dezelfde ruimte. Beloon je hond als hij netjes in zijn mand blijft.

Als dit goed gaat kan je een stap verder gaan. Zorg dat je hond in zijn mand zit. Ga de kamer uit, laat hem even alleen en kom dan terug. Herhaal dit een paar keer, zo weet je hond dat je terug komt. Als hij begint te blaffen of janken moet je hem in zijn mand laten: enkel goed gedrag wordt beloond.

Wanneer je hond gewend is geraakt aan zijn mand en netjes blijft zitten, ook al ben je niet in de buurt, dan kan je hem langer alleen laten. Zorg bij het afscheid voor een snoepje of iets waar hij zich mee bezig kan houden. Zeg rustig gedag en vertrek dan ook direct. Maak er geen drama van: je hond zal het merken en er zelf ook onrustig van worden.

Mocht je voor een hele dag weg moeten, probeer dan iemand te zoeken die je hond even uit kan laten. Dit voorkomt ongelukjes in huis en zorgt ervoor dat je hond zijn energie kwijt kan.

Honden herkennen snel ergens een patroon in. Als jij je 's ochtends aankleed om naar het werk te gaan, daarna iets eet en je sleutels pakt weet je hond dit. Om te verkomen dat hij op het moment dat je jezelf aan het aankleden bent al gaat janken omdat je weggaat moet je deze routine aanpassen. Doe alles eens in een andere volgorde: bijvoorbeeld eerst eten en dan aankleden. Pak je sleutels ‘s ochtends vroeg al op en leg ze dan weer even terug. Op deze manier kan je hond niet meer voorspellen wat je gaat doen en blijft hij rustiger.

Neem afscheid van je hond bij je vertrek. Zorg dat er niks blijft liggen waar je hond zich tijdens jouw afwezigheid aan kan bezeren.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


8 reacties

VEERLE BRUYNDONCKX

Dit artikel had ik een tijdje geleden moeten hebben, tijdens zijn puppie momenten konden we onze franse bulldog niet alleen laten. Hij durfde zelfs niet slapen in een bench. Nu we verhuisd zijn kroop hij ineens in zijn bench om te slapen dit alleen 's avonds en niet overdag. Ook kunnen we hem een paar uurtjes alleen laten. Ondertussen is hij 10 maanden oud. Maar dit artikel is altijd nuttig want we zijn van plan om een tweede hond te kopen. Bedankt voor dit artikel.EMO 8

jeanet boeijsma

leuk artikel, maar we hebben hier ook 1 die niet in huis wil zijn als ik weg ben en als er niemand in huis is, alles wordt gesloopt zelfs de bench! hij bijt de spijlen uit de bench om er uit te kunnen komen. daarna gaat hij verder met knabbelen om mee te kunnen komen met mij, lastig.
hij krijgt altijd wat mee in de bench, iets lekkers en zo om te knabbelen, savonds als ik in huis ben en hij moet slapen in de bench doet hij dat perfect niets op aan te merken, snachts gedraagt hj zich uitstekend, je hoort hem niet, maar is wel in mijn nabijheid, doe ik dit niet dan jammert hij alles bij elkaar en sloopt alles!!
dus nemen we hem maar mee en dan is alles oke en doet hij niets meer. raar maar waar!
dus nu een bench met extra dikke spijlen voor hem besteld waar hij de bek niet tussen kan krijgen om ze er uit te bijten.

adinda rottiers

[B]Ik laat de radio spelen tijdens mijn afwezigheid op een post waar meestal muziek gepeeld wordt zoals joe fm,dat is geen house muziek of hardrock muziek,Dan zijn mijn honden braaf en als ik het vergeten ben,heb ik het geweten,dan hebben ze dingen uitgespookt,nu horen ze stemmen en muziek , ik heb altijd radio opghezet als ik weg was,dit heb ik van mijn moeder geleerd die dat ook aan vele dierenliefhebbers(hondenbezitters) doorgaf

Fabienne Dedeckere

hallo,
mijn hond is een amerikaanse cocker, die ik van iemand overgekocht heb. Zara was al 1 jaar.
ik kwam thuis en ze stond hijgend in haar bench, kwijl liep aan alle kanten van haar.
ik ben er mee naar de dierenarts geweest, Ja dit is een vorm van verlatingsangst...
toen ik haar niet in haar bench stak waren alle ramen en deuren helemaal afgelikt vol kwijl...
amai ik kan je verzekeren wij stonden echt voor een raadsel.
de radio staat nu ook op Joe fm 104.1 de hele dag muziek, vers water, en een kauw beentje.
telkens zeg ik erbij ja mama gaat naar de winkel. ik kom terug. wanneer de uitstap een lange dag is dan komt arthur. dat kent ze nu ook dat is de zeer lieve buurman die heel graag met zara gaat wandelen en andere koekjes geeft ...
nu is zara 8, en als ze nu loops word krijgt ze weer de verlatingsangst...
maar alle problemen zijn grotendeels over. EMO 3EMO 3EMO 3

Sabina Van Hende

Ik heb Wino geadopteerd op 29 juni 2014 (eerst sprong hij welgezind in mijn wagen), was zindelijk, trok niet aan de riem....Na een maand veranderde dat...IK moest als EERSTE in de wagen...in het midden achterbank....dan pas kwam hij....Heel erg wat ik nu ga schrijven....maar ik ben rugpatënte...was het 2 weken geleden zo beu en heb hem een trap onder zijn kont gegeven (lichtjes)...vanaf dit moment springt hij terug uit zichzelf in mijn wagen! Wino is een Bouvier des Flandres (6 jaar oud), had ik hem niet genomen, dan was hij voor het dierenasiel....T'is echt een doodbrave hond....Maarrrrrr.....en nu komt het.....Hij wil NIET alleen blijven, zelfs niet vr 5 minuutjes....niet thuis & niet in de wagen.....of hij pist de living onder (zelfs met blafband...en piept dan nog), of hij breekt mijn wagen af als ik uitstap....
Ik heb een ZEER vervelende buurvrouw....ze wil niet horen over "GEDULD" spreken....Het moet NU & SEFFENS dat hij geen lawaai meer maakt....Ik heb nu een bench besteld = zeer duur en ik moet daar s'avonds voor gaan bijwerken....Volg de veearts zal dit niet met zekerheid helpen omdat Wino reeds 6 jaar oud is....Helppppppp.....Wat moet ik doen....Probeerde reeds alles uit, citrushalsband, elektrische halsband, feronomen, meenemen in de wagen....Maar neen....Hij wil dat ik bij hem ben....dat hij me ZIET!EMO 2

Alexandra Russel

Hoe gaat het nu met Wino?

Alexandra Russel

Hoe gaat het nu met Wino?

Alexandra Russel

Hoe gaat het nu met Wino?


Een reactie plaatsen