Als je hond altijd slaperig lijkt, dan is het tijd om uit te zoeken hoe dat komt

Slaperige hond
Ook al ken jij je hond beter dan wie ook, dat betekent niet dat je weet hoe hij/zij zich eigenlijk voelt. Je hond kan niet naar je toe komen om je te vertellen dat hij/zij ziek is en dat baart je zorgen omdat je denkt dat er iets mis is.

Verminderde activiteit is echter één van de meest voorkomende symptomen van ziekte bij honden. Over het algemeen is het niet makkelijk om te achterhalen of te interpreteren wat er loos is.

Als je hond slaperig overkomt, dan is daar altijd een reden voor. De truc is om dan te weten te komen wat er scheelt. Het zou iets eenvoudig kunnen zijn zoals bijvoorbeeld last van spierpijn of het zou iets ernstig kunnen zijn zoals kanker. Hieronder volgt een overzicht van wat je moet weten.

Hoe ziet een slaperige hond er uit?

De gemiddelde hond slaapt ongeveer 10 uur per dag en als hij/zij dan wakker is, dan voelt hij/zij zich loom. Het normale activiteitsniveau van jouw beste vriend is grotendeels afhankelijk van het ras en de leeftijd. Hoe meer tijd je met hem/haar doorbrengt, des te beter je kan inschatten wat zijn/haar “normaal” activiteitsniveau is. Het is belangrijk om een soort van “algemeen” beeld te hebben van het energiepeil van je hond. Op die manier kan je zelf het onderscheid maken tussen een “luie dag” of abnormale inactiviteit.

Als een hond inactief of slaperig is, houdt hij/zij op met de dingen te doen die hij/zij normaal gezien graag doet. Hij/zij zal bijvoorbeeld liever op het gazon gaan liggen dan achter zijn/haar bal te rennen en zijn/haar doos vol speeltjes blijft onaangeraakt. Een hond die slaperig is (inactief) zal vaak niet luisteren als je hem/haar roept en hij/zij zal veel langer in zijn/haar mand blijven liggen.

Je zal hem/haar -meer dan anders- snoepjes of snacks moeten geven om hem/haar ervan te overtuigen om op te staan. Hij/zij zal traag en ongeïnteresseerd lijken tijdens de dagelijkse wandeling.

Redenen waarom een hond slaperig/loom/inactief is:

Zodra je merkt dat je hond zich anders gedraagt, moet je de reden of oorzaak proberen te achterhalen. Jammer genoeg is het zo dat inactiviteit een gevolg kan zijn van een hele rist oorzaken of ziektes. Hieronder beschrijven we de vijf meest voorkomende oorzaken waarom jouw hond zo loom lijkt te zijn.

#1 – Ziekte

Als je zelf ziek bent, wil je zelf ook niets liever dan in bed of op de zetel blijven liggen en naar Netflix kijken. Je hond zal misschien liever naar het meest recente hondvriendelijke audioboek willen luisteren dan de nieuwste Netflixreeks te gaan binge-watchen, maar het is volkomen normaal dat hij/zij het wat rustiger aan wil doen. De lijst van mogelijke ziekten is uiteraard veel te lang om in dit ene artikel op te nemen, maar je hond kan wel bepaalde symptomen vertonen gaande van kennelhoest tot kanker.

Het parvo-virus komt vaak voor bij jonge honden en pups. Honden die graag buiten komen, lopen een groter risico om een bacteriële ziekte zoals leptosporose op te lopen. Er is ook altijd de kans dat je hond diabetes of een hartziekte heeft.

Al deze vreselijk beangstigende ziekten doen je misschien meteen naar de dierenarts spurten, maar weet dat niet elke “aanval” van inactiviteit levensbedreigend is.

#2 - Pijn

Een lange wandeling, wat langer in de hondenweide rondhangen of een ietwat vreemde sprong van de zetel kunnen je hond al een beetje van slag maken. Honden hebben makkelijker last van pijnlijke spieren dan mensen. Als je opmerkt dat je hond na een lange dag vol fysieke activiteit wat inactiever is dan heeft hij/zij misschien een beetje overdreven.

De zogenaamde “weekend warriors” zijn honden die van maandag tot vrijdag op de zetel liggen en dan vervolgens het hele weekend rotsen gaan beklimmen en lange wandelingen gaan maken met hun baasje. Die lange periodes van relatieve inactiviteit, gekoppeld aan relatief korte doch grote inspanningen zijn niet goed voor het lichaam van je hond. De sloomheid kan dus eenvoudigweg het gevolg zijn van teveel beweging op korte tijd.

#3 – Iets dat ze gegeten hebben

Honden begrijpen niet dat zaken als chocolade of ajuin hen ziek kunnen maken. Toch schrokken ze vanalles en nog wat naar binnen. Het hoeft soms zelfs niet eens te gaan over voedsel; honden eten karton, plastic, je lederen schoenen en je pup heeft misschien de tube aspirines al te pakken gekregen vooraleer je deze veilig kon wegbergen.

Honden die graag op het aanrecht gaan kijken wat er te bikken valt, eten soms gevaarlijke zaken op en betalen daarvoor de prijs met een maag die overhoop ligt. Anderzijds is het ook zo dat te snel eten je hond ziek of inactief kan maken.

Andere potentiële toxische stoffen zijn giftige planten alsook pesticiden. Soms zal je hond wel zelf over zijn/haar maagpijn heen geraken, maar sommige voedingssoorten en huishoudelijke voorwerpen kunnen leiden tot ernstige medische toestanden.

#4 – Angst en vrees

Soms is het zo dat het niet het lichaam van je hond is dat hem/haar inactief of loom maakt. Het kan ook in zijn/haar hoofd zitten. Deskundigen beschouwen inactiviteit of loomheid als één van de meest bekende symptomen van depressie bij honden. Honden kunnen zich gedeprimeerd voelen door het plotse verlies van een naaste (een mens of een andere hond), gebrek aan aandacht of algemene instabiliteit in hun hondenleven.

Als een diagnose van depressie niet correct zou lijken, dan kan het zijn dat je hond angstig of bang is. Een nieuw familielid in huis of zelfs een kleine wijziging van het interieur kunnen je hond al van zijn melk brengen en dat is zeker het geval voor een hond die van nature al wat nerveus is. Zijn/haar angst voor het onbekende kan ertoe leiden dat de hond zich gaat verstoppen of steeds op één plek blijft liggen.

Hoeveel je hond zich verplaatst en in interactie gaat met mensen kan dus veel te maken hebben met zijn/haar neiging om angstig te zijn. Onderzoekers omschrijven dit als volgt: Sommige honden willen liever alleen zijn als ze bang zijn. Ze kunnen zich uit angst gaan verstoppen of gaan zichzelf uit de onmiddellijke omgeving van mensen of andere huisdieren verplaatsen.

#5 – Neveneffecten van medicatie

Het nadeel van voorgeschreven medicatie is dat ze bijna altijd ongewenste neveneffecten met zich meebrengen. Inactiviteit of loomheid is één van de meest voorkomende neveneffecten. Soms is dit loom zijn een neveneffect op zich maar soms is een hond inactief omwille van geheel andere factoren.

Volgens bepaalde hondenexperten zouden ontstekingsremmers (niet op steroïden gebaseerd) die gebruikt worden voor chronische pijn, lever -en nierschade kunnen veroorzaken. Je zal niet onmiddellijk kunnen vaststellen dat er iets serieus mis is met de organen van je hond maar als een hond inactief of loom is, dan zou dit kunnen optreden omwille van nier –of leverschade ten gevolge van medicatie.

In dit geval moet je met de dierenarts spreken en samen bekijken of het welzijn van je hond in verhouding staat met de voor- en nadelen van de neveneffecten van bepaalde vormen van medicatie. Als het welzijn in het gedrang zou komen, dan is het misschien tijd om af te stappen van medicatie en te kiezen voor een andere soort behandeling op natuurlijke basis.

Wanneer moet ik me écht zorgen beginnen maken???

Zoals elk ervaren baasje weet, is het niet altijd nodig om naar de dierenarts te stappen. MAAR je moet uiteraard wel weten wanneer het tijd is om een afspraak te maken om het leven van je hond te redden. Als je hond inactief of loom overkomt en ook nog eens aan één van de ondervermelde punten beantwoordt, dan is het best om zo snel als mogelijk contact te nemen met de dierenarts:

  • Inactiviteit of loomheid die langer duurt dan 24 uren
  • Verlengd gebrek aan eetlust (het weigeren van méér dan één maaltijd)
  • Voortdurend hoesten of niezen
  • Bloederige diarree
  • Bloederig overgeefsel
  • Lichaamstemperatuur hoger dan 39,4°C

Of je nu een stelselmatige vermindering in de activiteit van je hond merkt of als zij/hij plotseling bepaalde tekenen van loomheid vertoont, dan is het best om je hond goed te blijven observeren. Bekijk goed hoe hij/zij zich gedraagt en controleer of er zich andere ziektesymptomen voordoen.

Als hij/zij een beetje “anders” lijkt en dit gedurende méér dan één dag, contacteer dan de dierenarts. De dierenarts zal je misschien aanraden om meteen met je hond naar de praktijk te komen maar zou evenzeer kunnen voorstellen om enkele dagen te wachten. Hoe het ook zij, het is best om je dierenarts op de hoogte te houden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Bieke Van Gijsegem

Kon Remco maar eens een dagje iets meer slaperig zijn...EMO 8

A.E. Bagchus

Hallo,
Allereerst ben ik heel blij met de informatie die jullie geven. Chapeau!!!
Onze hond was ook sloom, normaal hebben we hele actieve honden van dit ras gehad, vanaf pup zijn we regelmatig bij de dierenarts geweest, allerlei onderzoeken gedaan, en er kwam niets uit.
Vorig jaar zijn we 14x naar verschillende dierenartsen geweest en weer allerlei onderzoeken laten doen. Ze had hele hoge koorts, boven de 40 gr.C, niet willen eten of drinken, niet willen wandelen, geen energie, doodziek! Niemand kon vertellen wat ze had. Elke x een spuit of medicatie, niks hielp. Tussendoor ziek zijn knapte ze op en was ze vrolijk. Tot er maar 3 dagen tussen zat. Ze was zo ziek dat we er niet meer tegen konden, en we haar moesten laten gaan. Bleek ze Ehrlichose te hebben veroorzaakt door de Erhlichia teek!! Hier hadden ze niet op getest.


Een reactie plaatsen