Allergieën bij honden

Allergieën bij honden
Net zoals mensen hebben onze honden soms last van allergieën. Het is een overdreven reactie van ons immuunsysteem op enkele stoffen. Veel voorkomende allergieën zijn overgevoeligheid aan pollen, stof, bepaalde voedingsstoffen of insectenbeten. Hoe het lichaam reageert wanneer het in aanraking komt met een van deze stoffen, hangt af van geval tot geval en van allergie tot allergie. De symptomen variëren van jeuk en rode vlekken tot ademhalingsproblemen en soms zelfs de dood.

Honden die last hebben van allergieën leiden soms een beklagenswaardig leven. Zeker wanneer ze niet geholpen worden, leven ze in een ware hel. Genezen van een allergie is onmogelijk, maar gelukkig kunnen we de symptomen goed bestrijden.

De verschillende allergieën kan je onderverdelen in enkele hoofdcategorieën.

Contactallergieën

Deze variant komt bij honden het vaakst voor. Het lichaam reageert op stoffen waarmee het in aanraking komt. De huid die in aanraking is geweest met de stof waar het lichaam allergisch voor is, zal geïrriteerd raken. Meestal vertoont het een lichte zwelling en een branderig, jeukerig gevoel. Contactallergieën zijn niet moeilijk te voorkomen. Vind de stof waar het lichaam op reageert en probeer deze zo veel mogelijk te mijden.

Voedselallergieën

De meeste honden zijn niet geboren met een voedselallergie. In de loop der jaren is het wel mogelijk dat hun lichaam reageert op enkele stoffen in een voeding, meestal dierlijke eiwitten. Gekende producten die een mogelijke allergene reactie oproepen zijn: paardenvlees, melk, tong, ei en soja. Een voedselallergie kan zich op vele manieren manifesteren zoals spijsverteringsproblemen, overgeven, jeuk en ademhalingsproblemen.

Voedselallergieën zijn niet zo gemakkelijk te verhelpen. De enige mogelijkheid is beginnen met een strikt basisdieet, waarvan je weet dat je hond er niet op reageert. Vul dit basisdieet week na week aan met andere producten, in de hoop zo tot de allergieopwekkende stof te vinden.

Atopieën

Sommige allergieën worden veroorzaakt omdat de hond een bepaalde stof inademt. Grassen en bloemen kunnen stuifmeel verspreiden en dat kan bij sommige huisdieren een allergische reactie opwekken. De symptomen variëren van jeuk aan de poten, ontstoken lippen en oogleden tot ademhalings- of darmklachten. Het is helaas niet gemakkelijk te ontdekken voor welke stof jouw huisdier allergisch is. Je kan je wenden tot gespecialiseerde testen, maar als de allergie zich tot minder dan 3 maanden per jaar beperkt, is een medicatiekuur zeker aan te bevelen.

Vlooienallergieën

Heel wat honden hebben ook te kampen met een allergie tegen het speeksel van vlooien. Hun immuunsysteem reageert op een bepaald eiwit in het speeksel van de vlo. Er ontstaat een kleine ontsteking op de plaats van de beet. Na een reeks van beten ontwikkelt het lichaam een reactie tegen de beten.

Meestal worden vlooienallergieën opgemerkt na het eerste levensjaar van je hond. De symptomen zijn huiduitslag op de buik, de achterpoten en de lies. 

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


7 reacties

Karin Lotterman

[B] Ja ik ken dit probleem. Mijn mini Bull Terrier heeft hetzelfde probleem, weet alleen niet precies wat de oorzaak is. Hij begon zich te krabben en te bijten tot bloedens aan toe. Het was gewoon zielig en ik ben op een zondag naar de dierenarts gegaan. Daar heeft hij een prik gehad met cortison en een antibiotica-kuur tegen infectie van de huid. Ik geef hem nu Derma Comfort 24 van Royal Canin, het nieuwste voer tegen allergieen voor je hond. Hij reageert hier erg goed op en hij krijgt verders geen andere dingen meer zo lang ik niet weet waarvoor hij precies allergisch is. Dat wil ik nog laten onderzoeken dmv een bloedonderzoek. Maar voor nu doe hij het prima op dit voer. Het is wel prijzig, maar niets vergeleken bij wat je krijgt als je elke keer naar de dierenarts moet rennen.......EMO 8

Karin Maes

Waar kan ik de Derma comfort 24 kopen, ik kan hem nergen vinden! De gewone derma comfort wel maar de comfort 24 niet. Ik zit al 4 jaar te sukkelen met huidproblemen bij haar.

Daniëlla Coenen

Hoi
De RC derma comfort 24 is het voordeligst bij zooplus. Heb 18 euro voor 2 kilo betaald en bij zooplus betaal je 39.95 voor 10 kilo.
Prince krijgt deze brokken ook sinds kort en ik meen dat hij minder heftig reageert op de allergieen.
Wel geef ik hem apoquel erbij dat is een nieuw medicijn " zonder bijwerkingen" tegen jeuk. Alleen via de dermatoloog te krijgen.
Succes ermee. Ik weet hoe verschrikkelijk het is als je hond de hele dag jeuk heeft en je hem niet kunt helpen.
Daniella en Prince

Karin Maes

Dank je voor de reactie Daniella, we weten ondertussen dat op de zakken de 24 er niet meer op vermeld staat. Dus vandaag in de dierenwinkel een zak gaan halen, €20 voor 3 kg. We hopen maar?ons Fraukje kreeg ook eerst Apoquel maar de dierenarts heeft het al 1 jaar niet meer, noodgedwongen zijn we overgestapt naar Moderin. Ik weet dat dit ongezond voor haar en dat het slecht is voor haar lever maar liever een hond zonder jeuk die maar een jaar of 10 kan worden dan eentje die 15 wordt maar haar hele leven krabt. Ze krijgt ook elke maand een spuitje( haar bloed werd gekeurd in een speciaal lab in Brussel en zij maken dan de medicatie speciaal voor haar) daardoor neemt ze nu nog 1/2 pilletje moderin elke dag ipv 1 pilletje. Ik hoop echt dat deze voeding echt verlichting brengt voor haar, want krabben dat doet ze nog altijd. Ik hou jullie op de hoogte

Daniëlla Coenen

Daar heb je groot gelijk in. Weet ook niet of ze wel oud worden met stress door constand te krabben. Maar mocht je nog overwegen om haar apoquel te geven dan raad ik je aan om naar Magreet vroom dermatoloog te gaan. Ik krijg de medicijnen gewoon toegestuurd iedere 3 maanden en Prince gaat er geweldig op maar blijf toch nog steeds op zoek naar een natuurlijke oplossing. In de tussentijd krijgt hij apoquel. Groetjessss

Karin Maes

Goedemorgen Daniella en Prince,
Is het de dermatologe in Udenhout Nederland die je bedoeld? Als het deze dermatologe is, is het voor ons wel te doen om er op consultatie te gaan. Want hier in Belgie is het blijkbaar onmogelijk om aan Apoquel te geraken. Fraukje heeft gisteren de eerst brokken dermacare RC met veel smaak opgegeten. We hopen stilletjes dat het toch een beetje verlichting geeft. Prettig weekend iedereen

Daniëlla Coenen

Hoi hoi
Ja dat is de goede. Dat klopt dat het in België nog niet te krijgen is. De apoquel is maar beperkt verkrijgbaar omdat er zoveel vraag naar is. Wij zijn voorheen met Prince in België bij dermatoloog Christine Swinnen gegaan waar we zeeeer tevreden over zijn maar Magreet Vroom doet echt niet onder. Ze is een hele lieve vrouw met hart voor dieren en een hele goede dermatoloog.

Heel veel succes en een fijn weekend


Een reactie plaatsen