Agressief gedrag door honden

Agressief gedrag door honden
Een hond in huis halen is voor veel mensen een echt feest. De viervoeter kan immers bijzonder leuk gezelschap zijn. Het kan echter ook gebeuren dat een hond agressief is. Dit is zeker niet abnormaal. Ook mensen vertonen met momenten agressief gedrag, en net zoals bij mensen zijn de reden hiervoor erg divers.

Verdediging

Vaak vertoont een hond agressief gedrag als een verdedigingsmechanisme. Net zoals mensen kunnen honden gehecht zijn aan bepaalde voorwerpen of mensen, en om deze te beschermen kan je hond al eens agressie vertonen.

Angst

Ook angst is een aanzienlijke drijfveer voor zulk gedrag. Het spreekt voor zich dat men best erg voorzichtig is in de buurt van een angstige hond. Een hond die iemand of iets als een bedreiging ziet, zal zich sneller agressief opstellen. Het is belangrijk om te weten dat wat voor honden bedreigend is niet altijd hetzelfde is als wat voor mensen bedreigend is.

Vreemd van de buitenwereld

Het zijn vooral honden die niet vaak in contact komen met de buitenwereld die sneller angstig zullen zijn. Als honden een zekere gewenning hebben aan contact met andere mensen zullen ze minder snel bang zijn, en bijgevolg ook minder snel agressief gedrag vertonen. Door je hond voldoende positieve aandacht te geven zal deze minder snel angstige gevoelens hebben.

Pijn

Het kan ook zijn dat een hond pijn heeft, en zich hierdoor agressief opstelt. Ook honden die doorgaans erg rustig zijn kunnen in geval van pijn agressief gedrag vertonen, ook naar de eigenaar toe! Neem dus de nodige maatregelen om jezelf te beschermen als je merkt dat je hond een ongeluk heeft gehad.

Je mag nooit vergeten dat voor honden, net zoals voor bepaalde andere dieren, agressie in bepaalde situaties een natuurlijke reactie is. Het spreekt dan ook voor zich dat je altijd waakzaam moet zijn in de buurt van honden in dergelijke situaties.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Son de Jager

Ook honden die erg dominant zijn kunnen agressief worden, om naar andere honden aan te geven wie de baas is. Soms zelfs naar mensen.

jos camps

De angstige agressieve hond is meestal heel gevoelig en zeer schuw maar ook agressief vooral op eigen terrein of wanneer de geleider in de nabijheid is.Hij is vaak ook laf,valt langs achter aan en bijt dan zeer laag (enkels,kuiten)Vertrekkend bezoek wordt daarbij soms onverwachts,flitsend en meestal eenmalig gebeten.Wanneer de hond alleen gelaten word is hij zeer onzeker.Deze hond werd waarschijnlijk verkeerd gefokt of slecht opgevoed.Ook slecht benutte inprentingsperiode kan schuldig zijn.het begint met veel blaffen,tussendoor hapbijten en uiteindelijk bijten.Direct ingrijpen om te vermijden dat de hond nog defensiever en meer vooringenomen wordt.Anders is hij niet meer te vertrouwen en kan gevaarlijk worden voor vreemden en zelfs voor gezinsleden

jos camps

De dominante agressieve hond :Bij verkeerde behandeling of begeleiding kan dit leiden tot volledig keren tegen zijn baas.Hij word zelf roedelleider en dommineert zefs het gezin waarbij hij zelf de activiteiten bepaalt van uitgelaten worden,het gebruik van zetels enz.Verder laat hij zich slecht behandelen,gromt bij het geven van bevelen die hij toch niet uitvoert.Dit kan dus een gevaarlijke hond zijn die weinig te vertrouwen is.Laat men hem echter alles toe,blijkt dit nochtans het meest sociale dier.De eigenaar is het vertrouwen kwijt en reageert soms nog angstig en onzeker.Het carrierebeest geeft zich niet snel gewonnen en het zal dus een harde strijd worden om de plaats van roedelleider terug te verwerven

Van Gool Jimmy

Als je echt wil kan je full control over je hond krijgen maar zoals ik dus net zei, de wilskracht moet er zijn en de tijd en de liefde die je er in steekt. Een hond reageerd net hetzelfde als jij zelf, jij bent z'n voorbeeld, als een hond angstig wordt is het omdat je zelf te angstig bent of omdat hij niet genoeg liefde van je krijgt.EMO 1EMO 1. Heb je vertrouwen in hem en werk je als een team dan kan je op elkaar rekenen. Blaffen kan je hem afleren door hem te leren blaffen en agressie kan je hem afleren door het hem toe te laten in gepaste situaties en af te keuren in ongepaste situaties. Een hond is echt slimmer dan je denkt en gaat meer af op jouw emoties en lichaamstaal dan wat je allemaal voor rare woorden gebruikt. Ik heb een Golden Retriever waar ik mee over straat kan lopen, winkels binnen wandelen alles...... noem maar op, zeer lieve hond. Niet veel mensen hebben er bang van maar zij kan ook op commando iemand aanvallen als er een situatie zich voor doet. In haar 7 jaar heeft ze nog nooit agressief over gekomen tegen iemand maar ze heeft wel leren vechten van een Stafford waar ze mee is opgegroeid. Dus ik weet dat zij de skilzzz heeft maar pas gebruikt op het juiste moment. Dat berijk je enkel door heeeeeel veel bezig te zijn met je honden, vooral de eerste 3 jaar. En berijk schrijf ik speciaal met lange ij om te benadrukken dat je rijk bent als je jezelf en je hond onder controle hebt. Rijk aan kennis en liefde, emoties, ....... enz......
Namaste,

Umgawa


Een reactie plaatsen