Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Agressie bij honden : stop bijten en happen

  Davy Agten
  Agressie bij honden : stop bijten en happen
  Honden staan erom bekend dat ze erg graag spelen. Maar waar moet je de lijn trekken als je hond hapt naar je hand. Wanneer zie je dit gedrag als lief en wanneer wordt het schadelijk? Kan je zulk gedrag tolereren of is het beter om de hond direct af te leren te bijten?

  Happen of bijten?


  Er zit een verschil tussen happen en bijten bij honden: happen is geen bijten, het is eerder speels wat bijten zonder de intentie te hebben iemand of iets pijn te doen. Meestal is het een teken van de hond om te spelen of wil de hond met rust gelaten worden. Honden gebruiken deze techniek ook om te kijken wie er dominant is: als je alles toestaat, gelooft de hond op den duur dat hij het alfamannetje is en zal zich ook zo gaan gedragen. Ze willen met happen vooral kijken naar jouw reactie.

  Ter verdediging van de puppies, ze zullen vaak hints geven voordat ze je happen. Denk maar aan weglopen van spelen, luider blaffen, eigenlijk een beetje abnormaler gedrag. Vaak is een hond moe en heeft hij geen zin meer om te spelen, of zit hem iets anders dwars. Eigenlijk wil hij gewoon rust; als je de hond negeert terwijl hij rust wil, kan hij happen om te tonen dat hij het meent. Maar dit zijn geen kwade bedoelingen.

  Ook wanneer puppies pijn hebben of de manier waarop je met hen speelt niet fijn vinden, zullen ze happen om deze boodschap duidelijk te maken. Een paar standaarddingen die honden bijna nooit fijn vinden:

  • Trekken aan de oren
  • Trekken aan de staart
  • De hond pijn doen wanneer je hem op de grond drukt
    
  Het is belangrijk rekening te houden met deze factoren. Als de hond je hiervoor een waarschuwing geeft, is dat eigenlijk heel normaal. Ze tonen alleen dat ze iets niet fijn vinden en wanneer ze deze manier van meningsuiting ontdekken, blijven ze er vaak bij.

  Als je puppy bijt, probeer dan deze tips:

  • Gedraag je dominant: een hond heeft een sterke leider nodig, anders worden ze verwend en onhandelbaar. Wees de leider die je hond nodig heeft. Je kan dit doen door je stem te verheffen (maar brul niet altijd op de hond, het is een levend wezen met gevoelens), of je groter op te stellen dan hij.
    
  • Laat de hond met iets anders spelen dan je handen of benen. Als de hond dan toch bijt (in bijvoorbeeld een opgerolde handdoek), maakt hij niet direct de link met handen of voeten.


  Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Puppy , Spelen , Bijten , Vechten , Agressie , Happen
terug naar overzicht

2 reacties

 1. martineenbeagle

  rank: 24146

  honden zijn dominant
  laat dit nooit niet toe
  gevaar voor kinderen als uw hond niet weet dat gezin boven hem staat
  geplaatst op 02-04-2014 om 18:58
 2. lucver7

  rank: 14129

  Met alle respect, ik dacht dat het nu toch al bij iedereen doorgedrongen was dat het dominantiemodel achterhaald is. Lees toch eerst eens Bradshaw of Miklosi, of Hare of Woods. Dit zijn allemaal profs in de ethologie die onderzoek gedaan hebben naar gedrag van honden.
  geplaatst op 02-04-2014 om 07:25
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x