Adoptie: Wat mag je verwachten wanneer je een hond adopteert?

Adoptie: Wat mag je verwachten wanneer je een hond adopteert?
Elk jaar worden miljoenen honden door hun baasje achtergelaten. De meesten onder hen wachten een triestig en eenzaam einde af in een asiel. Het is dus een genereus gebaar om een hond te adopteren uit een asiel, maar het brengt wel enkele aandachtspunten met zich mee.

Schets voor jezelf een beeld van jouw droomhond. Een bezoek brengen aan een asiel is een emotionele aangelegenheid. De aanblik van andere honden die ook op een baasje wachten, zou je wel eens in de war kunnen brengen. Daarom is een lijstje met enkele eigenschappen een goede houvast voor jezelf.

Moeilijke jeugd, weinig opvoeding

De meeste huisdieren in een asiel hebben een moeilijke jeugd achter de rug. Ze werden achtergelaten, mishandeld of gewoon afgezet bij een asiel omdat hun baasjes niet genoeg tijd hadden om ze te verzorgen. Zo’n traumatische ervaring blijft natuurlijk niet zonder gevolgen.
Veel van deze dieren hebben ook geen degelijke basisopvoeding gekregen. Zeker na een tijdje in het asiel moeten de basisregels nog eens grondig getraind worden. Wanneer je een hond adopteert, moet je bereid zijn om samen veel tijd door te brengen. Hun abnormaal verleden zorgt ervoor dat ze apart kunnen reageren op standaardtrainingen, dus laat vooral het hoofd niet hangen na enkele mislukte pogingen om hen manieren bij te brengen. Als ze eenmaal door hebben dat je volledig te vertrouwen bent, zullen ze je belonen met meer liefde en genegenheid dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Moeilijkheden met nieuwe omgeving

Een aantal geadopteerde honden kan zich moeilijk aanpassen aan zijn nieuwe omgeving. Ze lopen schuchter rond in huis en gaan niet zomaar van de ene kamer naar de andere. In zo’n situatie moet je jezelf zo begripvol mogelijk opstellen. Praat op een rustige manier tegen je hond en probeer samen aan de weg naar boven te timmeren. Wanneer je zou beginnen roepen tegen je hond, zal dit alleen maar het omgekeerde effect teweegbrengen. Honden zijn immers intelligente dieren! Zodra ze begrijpen wat van hen wordt verlangd, zullen je ze niet teleurstellen.

Zindelijk?

De zindelijkheid van asielhonden laat meestal ook te wensen over. Hun vorige baasjes hebben hen misschien niet bijgebracht dat ze hun behoefte buiten moeten doen. Tijdens hun verblijf in het asiel waren ze daarenboven verplicht om hun behoefte in hun kooi te doen. Zo valt het te begrijpen dat ze niet meer beseffen dat het verkeerd is om hun behoefte binnen te doen. De zindelijkheid van een hond trainen is gelukkig helemaal geen complex proces. Gewoon op regelmatige basis gaan wandelen, zal de hond stimuleren om zijn behoefte buiten te doen. Wanneer hij binnenshuis toch nog eens buiten de lijntjes kleurt, treed dan altijd op dezelfde kordate manier op.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen