Acht wonderbaarlijke dingen die honden bij mensen kunnen “voelen”

Acht wonderbaarlijke dingen die honden bij mensen kunnen “voelen”
Is jouw viervoeter superblij telkens als je thuiskomt en volgt hij/zij je op de voet waar je ook gaat in huis? Eigenlijk is de reden daarvoor heel eenvoudig: Jij bent het centrum van zijn/haar wereld en daarom wil hij/zij altijd weten waar je bent en wat je aan het doen bent.

Blijkbaar zijn honden erg sterk in het observeren van hun baasjes. Ze kunnen dat zelfs zo goed dat ze ook onze emoties kunnen aanvoelen en andere zaken bij ons kunnen detecteren die we zelfs over onszelf niet wisten. Heb je al eens verhalen gehoord over honden die mensen hebben gewezen op kankerverschijnselen, zwangerschap of een gevaarlijke vreemdeling in de buurt? Dat komt omdat ze zo sterk intuïtief zijn en hun medebewoners willen beschermen en vooral dan degenen waar ze het meest van houden.

Honden zijn geweldige wezentjes die veel kunnen voelen, waarnemen en onvoorwaardelijk kunnen liefhebben. Hieronder schetsen we 8 wonderbaarlijke zaken die honden bij mensen kunnen aanvoelen.

1. Stemming

Of het nu gaat om verdriet, geluk, kalmte of stress, onze honden lijken altijd te weten hoe we ons voelen. Ze kunnen feitelijk ruiken aan onze chemische en feromonale wijzigingen wat er met onze gevoelens aan de hand is. En er is zelfs meer: onze honden observeren ons zorgvuldig en kunnen aan onze uitdrukkingen, lichaamstaal en aan het volume en toonhoogte van onze stem opmaken hoe we ons voelen en wat onze stemming is.

2. Aandacht

Je hond heeft snel door wanneer je geen aandacht aan hem/haar schenkt. Dus als het tijd is om een wandeling te maken of een spelletje apporteren te beginnen, leg dan je telefoon neer en klap je laptop dicht! Natuurlijk kunnen we niet altijd op onze honden focussen maar soms zullen ze gebruik maken van ons gebrek aan aandacht. Net daarom – als we niet opletten - zullen sommige viervoeters wel eens stiekem een extra snack van het aanrecht proberen te pikken!

3. Ongelijkheid

We weten best wel dat een hondenliefhebber zoals jij nooit of te nooit één van jouw viervoeters boven de andere zou verkiezen en dat is uiteraard een goede zaak. Honden kunnen namelijk perfect aanvoelen wanneer er een ongelijke behandeling is. Als er dus meerdere viervoeters aan het bedelen zijn voor een snoepje of achter een bal aan willen rennen, wees er dan zeker van dat iedereen z’n gelijk deel krijgt!

4. Ziekte, stress of angst

Met een reukvermogen dat zo’n 10.000 tot 100.000 keer sterker is dan dat van een mens kunnen onze trouwe vrienden vaak zaken ruiken zoals kanker, wijzigingen in het bloedsuikerniveau, stresshormonen (bvb. adrenaline) en nog zoveel meer. Naast deze ziektes die ook door een dokter zouden vastgesteld kunnen worden, lijken onze honden ook altijd goed te weten wanneer we ons eenvoudigweg een beetje minder voelen, zowel emotioneel als fysiek. Of het nu gaat om een geur die we uitstoten of onze lichaamstaal die anders is dan anders; één zaak is zeker: Onze harige vriendjes weten altijd hoe ze ons beter kunnen doen voelen!

5. Betrouwbaarheid

Hou ze één keer voor de gek, ok, maar doe het nog een keer en je hond zal je niet meer zo vertrouwen. Het hoeft maar een paar keer voor te komen dat je ze bijvoorbeeld een snoepje belooft omdat je wil dat ze naar binnen komen. Als je dan géén snoepje geeft, ben je zelf verantwoordelijk voor het gegeven dat je hond je de volgende keer niet meer vertrouwt.

Eigenlijk komt het er op neer dat je, als je je viervoeter de nodige positieve bevestiging ontzegt, dat een erg goede manier is voor je hond om je NIET meer te gehoorzamen. En als je hond ziet dat iemand jou onrechtvaardig behandelt, dan is hij/zij in staat om wrok te koesteren jegens de persoon die jou dat aandeed. Het is dus eigenlijk niet nodig om te zeggen dat onze honden heel eerlijk zijn en dat ze afhankelijk zijn van ons. Daarom verdienen ze nét dezelfde behandeling als ons!

6. Zwangerschap

Je hebt misschien al eens verhalen gehoord over vrouwen die zweren dat, zelfs voordat zij het wisten, hun hond exact wist wanneer ze zwanger waren. Blijkbaar zijn er een paar manieren waardoor honden kunnen weten als er een kindje op komst is: ze ruiken hormonale veranderingen, ze zien duidelijke stemmingswisselingen, veranderingen in ons gedrag en natuurlijk zien ze onze buikjes dikker worden!

7. Vijandigheid

Heb je al eens ooit een discussie gehad met iemand totdat je hond je opeens wilde komen redden? Dat komt omdat ze vijandigheid tussen mensen zonder enige moeite kunnen oppikken.
Hondendeskundigen stellen dat bepaalde chemische stoffen in ons lichaam worden vrij gelaten naar aanleiding van een situatie of een persoon die we niet graag mogen (afkeer, irritatie of zelfs haat) en dat honden deze stoffen letterlijk kunnen ruiken.

Daarenboven, zoals hierboven al vermeld, weten onze viervoeters door het observeren van onze lichaamstaal, gelaatsuitdrukkingen en toonhoogte en volume van onze stem dat we ons slecht voelen. Meerdere onderzoeken toonden reeds aan dat een hond wrok kan koesteren jegens een persoon die je ooit onrechtvaardig behandeld heeft en natuurlijk willen ze hun baasje(s) graag beschermen. Verwacht je eigenlijk iets minder dan dat van jouw trouwe vriend(en)??

8. Foute voornemens

Ben jij er van overtuigd dat jouw hond “slechte” mensen kan herkennen? Dan heb je het wellicht bij het rechte einde. Experts beweren tegenwoordig dat honden hun geweldige ruikvermogen kunnen gebruiken om chemische veranderingen te bespeuren in de feromonen die mensen met foute bedoelingen uitstralen. Als een persoon zich agressief gedraagt, verandert hun hersenchemie ingrijpend genoeg om ze ruikbaar te maken voor een hond. Op die manier kan een hond sneller dan een mens voorspellen of er iets mis gaat lopen of dat er een bepaalde vorm van dreiging is.

En zoals we hierboven reeds vermeld hebben, kunnen onze viervoeters perfect observeren hoe anderen hun beste vriend behandelen, dus het is altijd opletten geblazen voor iemand die jou onheus willen behandelen!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


11 reacties

John Reijnen

Een hond voelt inderdaad perfect aan hoe zijn baasje zich voelt.
Ik ben diabetisch patiënt en ik merk aan Pip eerder wanneer ik moet opletten, dan wanneer ik het zelf voel.
Zelfs zo erg, dat ik mijn hypo's niet voelde aankomen, en ook niet merkte, alleen kan constateren wanneer ik mijn bloedsuiker controleer om te spuiten. Meestal was Pip dan al een tijdje om mij heen aan het draaien,
Ik heb dit toen voorgelegd aan de professor in het UZ Gasthuisberg Leuven, en die kon het niet verder verklaren als een kortsluiten waardoor mijn hersenen het niet registreerden. Sindsdien heb ik dus meer vertrouwen in Pip als in het hele professorenteam van UZ Gasthuisberg Leuven.EMO 1

Klopt helemaal en daarbij zijn ze de allerbeste maatjes die een mens zich in zijn of haar leven maar kan wensen ze zijn er altijd onvoorwaardelijk ze oordelen nooit , zijn altijd blij om ons te zien .
Ik heb zelf een Buddy hulphond hier op de foto te zien een windhond Podenco , en sinds hij in mijn leven is gekomen ben ik van ''overleven ''naar leven durven gaan dankzij mijn maatje Willy , waar ik ben daar is hij samen zijn we sterk hij is er voor mij en ik ben er voor hem onvoorwaardelijk in goeie en in minder goeie tijden

Christel Van nauw

Zeer zeker waar ,ik heb een depressie en als ik een dipje heb staat nima daar voor mij te troosten EMO 1

Misty

Beste,na een verblijf bij ons thuis van een ouder maltezerke,ze verblijft dikwijls eens bij ons thuis en nog nooit problemen met ons Misty (6j worden)ondervonden.Nu blijkt dat (ons logeetje 13j) hartfalen heeft en water op de longen en de nodige medicijnen neemt.Ons Misty wil niet meer bij ons slapen,wat ze al vanaf de eerste dag deed,ook ons logeetje telkens ze bij ons komt.Zou het kunnen dat ons Misty dit aanvoelt dat ze daardoor voor ons veel kuren heeft?Niet veel levenslust,de ene dag eet ze alles dan eet ze dikwijls 2 dagen bijna niets,zelfs geen hondensnoepjes wat ze telkens ze braaf geweest is bij het alleen thuis zijn en beloning als ze s'morgens op staat en buiten haar behoefte doet binnenkomen en weten waar ze moet zitten om pootjes proper te maken enz.Gewoon geen aandacht aan geven of moet ik verdere zoeken?
Dank bij voorbaat,Misty en Els

Education and Teaching Assignment Services

The main aim of Education and Teaching Assignment Help and Education Assignment Help Services is to help students seeking Online Education Coursework Writing Services .
https://researchpapers247.com/

Sylvia Gunst

Me hondje voelt mij goed aan en rap jaloers als ik aan het bellen ben of tegen iemand aan het praten maar tis een liefje

Evert

Ik krijg sinds twee jaar, in een tijdsbestek van ongeveer twee tot drie maanden, lichtflitsen in een of beide ogen.
Er komt een flits die als er harmonica verdwijnt.Komt daarna weer terug en dat duurt gemiddeld twintig minuten. Ik heb een hele goede huisarts, die het benoemt als hersen micraine. Mijn hond voelt dat aan en wil bij mij komen liggen, wat mij rust geeft, is namelijk toch steeds een angstig gevoel

Den Hollander

Mijn boerenfox , had altijd de gewoonte om bij mijn moeder zijn poten op haar schouders te leggen en dan met zijn kop tegen haar hoofd aan te wrijven . Hij deed dat altijd alleen bij haar. Sinds kort heeft mijn moeder de diagnose Ziekte van pick gekregen. Een soort dementie die al op vroege leeftijd begint. Ik vindt heel toevallig, heeft de hond het aangevoeld dat er iets niet goed was met haar.

Paula

Mijn Jack russel begon aan mijn mond te ruiken en het bleek dat ik longkanker had. Nu ben ik asn de chemo palliatief! Weet dus dat ik ga sterven en nu ligt ze sinds vandaag continu met der kop op mijn benen ! Normaal gaat ze ook bij mijn man liggen masr nu alleen bij mij! Zou ze iets aanvoelen?

Sofia Vandendorpe

Ik ben onlangs flauwgevallen en toen ik weer bijkwam zat mijn hond (mechelse herder) heel stilletjes aan mijn voeten. Ik ben normaal nooit ziek of lusteloos, dus als ik neerlig komt mijn hond meestal bovenop me springen om te spelen. Ik vraag me nog steeds af hoe zij nu het verschil heeft gemerkt tussen liggen om te spelen en liggen van flauwvallen en wat er in haar toen omging. Ik heb in mijn val ook een keukenstoel neergetrokken, misschien is ze ook geschrokken vna het geluid. Maar dat zal ik nooit weten denk ik.

Maene

Geachte,

Kan u even laten weten welke bronnen u hiervoor hebt gebruikt. Is er een link naar wetenschappelijk onderzoek?

Dank

Wouter


Een reactie plaatsen